Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

I sidste uge kom det frem, at tre danskere er døde af blodforgiftninger forårsaget af bakterien MRSA CC398, fordi smitten ikke kunne behandles, da bakterien er resistent over for antibiotika. Mandag blev et fjerde dødsfald anmeldt.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

Nu viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut, at antallet af danskere, som enten er inficerede med bakterien eller bærer smitten, er noget nær tredoblet fra 2012 til 2013: Fra 232 personer til 648 personer.

»Den eksplosive stigning bekræfter jo desværre, hvad jeg frygtede ville ske – spredningen af smitten er helt ude af kontrol, og nu må det være nok med, at myndighederne bliver ved at bagatellisere problemet,« siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen.

Han henviser til, at Sundhedsstyrelsens udmelding efter nyheden om de tre dødsfald var, at det ikke gav anledning til at ændre indsatsen, og at Fødevarestyrelsen forsikrede, at den allerede har taget hånd om problemet ved at indføre strengere regler for flokmedicinering i landbruget – en praksis, som bidrager til resistensudviklingen.

Læs også: Rystede resistens-forskere: Myndigheder skjulte MRSA-dødsfald

Landets førende resistensforskere har dog længe påpeget, at det ikke er nok at fokusere indsatsen på at forhindre spredningen fra stalden og ud til samfundet ved at rådgive landmænd om hygiejneforhold. De efterlyser også handling inde i staldene, som er kilden til smitten.

René Christensen, der er fødevareordfører for Dansk Folkeparti, er heller ikke tilfreds med regeringens indsats. Han mener, at stigningen i antallet af smittede danskere bekræfter, at eksperterne har ret i, at der skal sættes ind i staldene.

»Vi er blevet beroliget med, at tiltagene med at passe på hygiejnen var nok, men smitten har jo alligevel flyttet sig. Derfor har jeg bragt det op i forligskredsen igen, for nu skal vi have undersøgt, hvilke besætninger der har smitte, og hvilke der ikke har og hvorfor – det skal sættes i gang hurtigst muligt,« siger René Christensen.

Læs også: Tre døde af svinebakterie: Ingen af dem havde været i en stald

Også Per Clausen kræver handling fra regeringen og har allerede kaldt fødevareministeren og sundhedsministeren i samråd for at få klar besked om, hvad de har tænkt sig at gøre.

»For vi må konstatere, at den strategi, man har valgt, er fuldstændig forfejlet. Man nægtede at følge eksperternes anbefalinger, men hovedopgaven må være at sætte ind det sted, hvor problemet er opstået, nemlig i svineproduktionen,« siger Per Clausen.

Sanne Bjørn, der er stedfortræder for Det Radikale Venstres fødevareordfører, har også skærpet opmærksomheden på spredningen af svine-MRSA. Hun fastholder dog trods kritikken, at regeringen har sat alle de rigtige tiltag i gang allerede.

Læs også: Professor: Myndigheder eksporterer bakterieproblemer fra staldene til hospitalerne

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Henrik Høegh og multiresistente stafylokokker Citat: ”Mens hospitalerne kæmper en indædt kamp mod multiresistente bakterier, så får bakterier, der ikke kan bekæmpes med almindelig penicillin (stafylokokken MRSA CC 398) lov til at sprede sig frit i landbruget.” (DR P1 den 21. oktober 2010). Her er tale om en trussel, som minder om elmesyge og askens toptørre, men som ikke begrænser sig til undværlige planter, men som er en direkte trussel mod arten Homo sapiens. I dag mener man, at hvert ottende slagtesvin er smittet med bakterien. Og hvordan reagerer så den ansvarlige minister Henrik Høegh (V)?

Ja, han synes ikke det ser så galt ud, så han vil gerne vente et års tid på endnu flere sår og bylder, som ikke kan helbredes med kendte antibiotika. Han hører sjovt nok til i landbruget, hvor de første par tidsler i marken øjeblikkelig resulterer i et større sprøjteorgie for at dræbe de formastelige ukrudtsplanter - uden hensyn til naboer og grundvand. Flovt og pinligt… Har du lyst til at læse en fortræffelig beretning om resultaterne af tidligere tiders landbrugspolitik, kan jeg anbefale artiklen: ” Jorden har gjort dansk landbrug til et korthus i stormvejr” som blev bragt i Information den 15. oktober 2010). Det er uhyggelig – og tankevækkende – læsning.

 • 0
 • 0

Kære Nina

Som der står i artiklen, dækker de 648 MRSA-tilfælde både over inficerede og bærere af bakterien. Ud af disse, er der ifølge Statens Serum Institut 156 infektioner, men det er endnu ikke det endelige tal. MRSA CC398 er anmeldelsespligtig og instituttet har overvåget forekomsten i flere år, så der er ikke tale om, at stigningen skyldes, at man blot er blevet opmærksom på det i det forrige år.

Mvh Helle

 • 0
 • 0

Er der virkelig ingen beslutningstagere og forskere i antibiotikaresistens, der ved, at et DANSK forskerhold, under ledelse af overlæge Jette E. Kristiansen, har forsket i "non-antibiotika" og endda har fået patent på JEK 47, der er en racemat af Thioridazin, der tidligere har været brugt mod Skizofreni. Men også andre psykofarmaka af gruppen phenothiaziner vist sig at have den heldige bivirkning, at det kan gøre antibiotikaresistente mikroorganismer følsomme for de gængse antibiotika igen. Er der en "antibiotikamafia", der modarbejder denne banebrydende og veldokumenterede forskning, fordi den gør denne mafias forskning overflødig og derfor medfører, at yderligere ansøgninger om finansiering afslås. Der dør alene i EU årligt 25.000 patienter af sygdomme, der er forårsaget af antibiotikaresistente mikroorganismer. Det er således ikke kun MRSA-inficerede, det drejer sig om. Mange af disse kunne reddes med behandling af en kombination af non-antibiotika og de allerede kendte antibiotika. Søren Nielsen, dyrlæge, Tåsinge

 • 0
 • 0

Er der virkelig ingen beslutningstagere og forskere i antibiotikaresistens, der ved, at et DANSK forskerhold, under ledelse af overlæge Jette E. Kristiansen, har forsket i "non-antibiotika" og endda har fået patent på JEK 47,

Søren Nielsen, Jo, det har vi læst om flere gange; men spørgsmålet er vel, om industrien kan tjene penge på at fremstille piller til det formål. Jette E.K. & co kan jo ikke selv begynde at producere piller - vel?

 • 0
 • 0

Nej det er jo også et problem, at non-antibiotika er billigere end antibiotika at fremstille og derfor ikke så attraktive for medicinalindustrien, men man kan anvende det allerede producerede Thioridazin og så anvende det fuldt lovligt "off label" til at behandle patienter, der lider af infektioner, der ellers ikke kan behandles med de gængse antibiotika. Thioridazin, som allerede med godt resultat anvendes i Argentina mod resistent Tuberkulose, indeholder 50% JEK47 og kan købes på internationale apoteker f.eks.

Roemmers Laboratories, Argentina

eller

North West Pharmacy: Canada

her er f.eks. prisen følgende:

Thioridazine (Generic Alternative) 100mg 100.00 pills $49.99

DVS en behandling med 200 mg Thioridazine af en måneds varighed ville nu til dags kunne klares ved at betale 30 Dollar eller ret præcis 160 DKR! Mvh. Søren Nielsen, Tåsinge

 • 0
 • 0

Kære Nina

Blev lidt bekymret over indholdet i artiklen, men nu hvor du præciserer at de mennesker der dør, kun er dem der i forvejen er svækket, så er jeg meget mere rolig.

Jeg er alligevel ikke gammel nok til at huske perioden før antibiotika, så jeg vil hellere forholde mig til en ribbensteg til 12,95 halvkiloet. Kød som er produceret under moderne forhold der nænsomt tager hensyn til de svageste grise ved at blande en eksotisk cocktail af moderne antibiotika typer i maden til alle dyrene, så vi kan få selv svækkede dyr frem til slagteriet.

 • 0
 • 0

Strudsene inde på borgen gør minimale tiltag for at løse det stigende problem for vores guldrandede eksport, hvilket er ganske ulogisk. Hvorfor lukke øjnene for dette åbenlyse problem?

 • 0
 • 0

Så har Søren Gades lobbyisme været alle pengene værd. Danske svineproducenter har kørt med UNDERSKUD de seneste 15 år, Så uanset hvor stor eksportværdien er - så dækker den altså IKKE produktionsomkostninger . ( Se tallene fra Fødevareøkonomisk Institut) Og det uanset. om svineproducenterne sælger deres svin herhjemme eller i udlandet. Der kommer ikke én krone retur til statskassen. Det eneste, der stedse vokser, er gælden. Ud over underskuddet kommer så alle eksternaliteterne. Dvs de omkostninger skatteyderne betaler for at rette op på de skader vor intensive landbrugsproduktion tilfører samfundet, naturen og miljøet. De beløber sig til et beløb på mellem 50 milliarder og 100 milliarder - hvert eneste år. Det er i allersidste øjeblik, at vore dygtige danske landmænd skrotter den underskudsgivende svineproduktion og begynder at producere fødevare, der skaber værditilvækst. Overskud til både landmænd og Danmark

 • 0
 • 0

Og Helles forklaring ændrer ikke på, hvad der står i overskriften, som jo er det de fleste mennesker læser og husker.... I øvrigt: Hvem giver dig inspiration til dine artikler?

 • 0
 • 0

Hvorfor retter landbrugets organisation ikke selv op på sagerne og indgår i en dialog om at få styr på sagerne, før vi får ødelagt hele industrien ? Man påtager sig et medansvar for skandalen ved ikke at gøre mere her. Og dette bør føre til et bestyrelsesansvar !

Kom så i gang.

 • 0
 • 0

tillader sig at kritisere, hvordan en artikel er skrevet, bliver ens indlæg lige så stille fjernet - især når det ligger øverst i debattråden! Er der nogen som kan give mig en rimelig forklaring på det? Mit første indlæg "Og hun bliver ved", har jo fået adskillige svar, bl.a. fra journalisten selv. Men det er jo svært at forholde sig til svarene, når man ikke kan se det oprindelige indlæg!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten