Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tre gange så mange danskere smittet med svine-MRSA på kun ét år

I sidste uge kom det frem, at tre danskere er døde af blodforgiftninger forårsaget af bakterien MRSA CC398, fordi smitten ikke kunne behandles, da bakterien er resistent over for antibiotika. Mandag blev et fjerde dødsfald anmeldt.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

Nu viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut, at antallet af danskere, som enten er inficerede med bakterien eller bærer smitten, er noget nær tredoblet fra 2012 til 2013: Fra 232 personer til 648 personer.

»Den eksplosive stigning bekræfter jo desværre, hvad jeg frygtede ville ske – spredningen af smitten er helt ude af kontrol, og nu må det være nok med, at myndighederne bliver ved at bagatellisere problemet,« siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen.

Han henviser til, at Sundhedsstyrelsens udmelding efter nyheden om de tre dødsfald var, at det ikke gav anledning til at ændre indsatsen, og at Fødevarestyrelsen forsikrede, at den allerede har taget hånd om problemet ved at indføre strengere regler for flokmedicinering i landbruget – en praksis, som bidrager til resistensudviklingen.

Læs også: Rystede resistens-forskere: Myndigheder skjulte MRSA-dødsfald

Landets førende resistensforskere har dog længe påpeget, at det ikke er nok at fokusere indsatsen på at forhindre spredningen fra stalden og ud til samfundet ved at rådgive landmænd om hygiejneforhold. De efterlyser også handling inde i staldene, som er kilden til smitten.

René Christensen, der er fødevareordfører for Dansk Folkeparti, er heller ikke tilfreds med regeringens indsats. Han mener, at stigningen i antallet af smittede danskere bekræfter, at eksperterne har ret i, at der skal sættes ind i staldene.

»Vi er blevet beroliget med, at tiltagene med at passe på hygiejnen var nok, men smitten har jo alligevel flyttet sig. Derfor har jeg bragt det op i forligskredsen igen, for nu skal vi have undersøgt, hvilke besætninger der har smitte, og hvilke der ikke har og hvorfor – det skal sættes i gang hurtigst muligt,« siger René Christensen.

Læs også: Tre døde af svinebakterie: Ingen af dem havde været i en stald

Også Per Clausen kræver handling fra regeringen og har allerede kaldt fødevareministeren og sundhedsministeren i samråd for at få klar besked om, hvad de har tænkt sig at gøre.

»For vi må konstatere, at den strategi, man har valgt, er fuldstændig forfejlet. Man nægtede at følge eksperternes anbefalinger, men hovedopgaven må være at sætte ind det sted, hvor problemet er opstået, nemlig i svineproduktionen,« siger Per Clausen.

Sanne Bjørn, der er stedfortræder for Det Radikale Venstres fødevareordfører, har også skærpet opmærksomheden på spredningen af svine-MRSA. Hun fastholder dog trods kritikken, at regeringen har sat alle de rigtige tiltag i gang allerede.

Læs også: Professor: Myndigheder eksporterer bakterieproblemer fra staldene til hospitalerne

Henrik Høegh og multiresistente stafylokokker
Citat: ”Mens hospitalerne kæmper en indædt kamp mod multiresistente bakterier, så får bakterier, der ikke kan bekæmpes med almindelig penicillin (stafylokokken MRSA CC 398) lov til at sprede sig frit i landbruget.” (DR P1 den 21. oktober 2010). Her er tale om en trussel, som minder om elmesyge og askens toptørre, men som ikke begrænser sig til undværlige planter, men som er en direkte trussel mod arten Homo sapiens. I dag mener man, at hvert ottende slagtesvin er smittet med bakterien.
Og hvordan reagerer så den ansvarlige minister Henrik Høegh (V)?

Ja, han synes ikke det ser så galt ud, så han vil gerne vente et års tid på endnu flere sår og bylder, som ikke kan helbredes med kendte antibiotika. Han hører sjovt nok til i landbruget, hvor de første par tidsler i marken øjeblikkelig resulterer i et større sprøjteorgie for at dræbe de formastelige ukrudtsplanter - uden hensyn til naboer og grundvand. Flovt og pinligt… Har du lyst til at læse en fortræffelig beretning om resultaterne af tidligere tiders landbrugspolitik, kan jeg anbefale artiklen: ” Jorden har gjort dansk landbrug til et korthus i stormvejr” som blev bragt i Information den 15. oktober 2010). Det er uhyggelig – og tankevækkende – læsning.

  • 15
  • 4

Kære Nina

Som der står i artiklen, dækker de 648 MRSA-tilfælde både over inficerede og bærere af bakterien. Ud af disse, er der ifølge Statens Serum Institut 156 infektioner, men det er endnu ikke det endelige tal. MRSA CC398 er anmeldelsespligtig og instituttet har overvåget forekomsten i flere år, så der er ikke tale om, at stigningen skyldes, at man blot er blevet opmærksom på det i det forrige år.

Mvh Helle

  • 19
  • 1