Tre firmaer forhåndsgodkendte plastiknet fra mandariner som medicinsk udstyr
RETTELSE: En tidligere version kunne give indtryk af, at plastiknettet til mandariner havde fået en CE-mærkning. Det er nu præciseret, at nettet ikke blev endeligt godkendt.
Vil et plastiknet fra mandariner være egnet til at blive indopereret i menneskekroppen som medicinsk udstyr? Nej, da!
Men ikke desto mindre lykkedes det faktisk det hollandske forbrugerprogram Radar i 2014 at få to firmaer, der godkender medicinsk udstyr, til at love med 99 og 100 procent sikkerhed, at nettet ville kunne få CE-mærkning, hvis man søgte om det. Og et tredje firma kunne heller ikke se problemer i at få det godkendt som implantat.
Det skriver blandt andet Politiken.
Journalisten havde fået hjælp fra en Oxford-professor til at skrive en falsk rapport, der skulle afsløre, hvor mangelfuld kontrollen var hos firmaer, der godkender implantater Nettet kom naturligvis aldrig på markedet og fik heller ikke en CE-mærkning, men sagen var med til på glimrende vis at illustrere hullerne i den nuværende godkendelsesprocedure, som den internationale kulegravning kaldet 'The Implant Files' afslører i disse dage, og som Politiken og DR er en del af herhjemme.
Her ruller ubegribelige uhyrligheder om menneskelige katastrofer dagligt ud, takket været 250 journalister fra 36 lande verden over, der i månedsvis har arbejdet med afsløringerne.
Det er nødvendigt, eftersom myndighederne ikke selv tager affære, fortæller den internationale sammenslutning af undersøgende journalister kaldet ICIJ, der koordinerer nyhederne.
Få krav til godkendelse
I dag er det private firmaer, der godkender udstyret, der fortrinsvist er testet på dyr og kun ganske få eller ingen patienter, før godkendelse til brug i menneskekroppen.
Læs også: Trods CE-mærkning: Voldsom stigning i fejl med medicinsk udstyr
Samtidig kan andre producenter af samme type produkter få godkendt deres medicinske udstyr alene på baggrund af, at deres udstyr teknisk ligner de andres, som måske heller ikke er testet på mennesker, skriver blandt andre DR.
Konsekvensen er, at tusindvis af patienter verden over både lider og dør hvert år, fordi underlivsnet vokser ind i vævet, udstyr perforerer organer, proteser går itu, pacemakere giver voldsomme smertefulde stød og brystimplantater indeholder kræftfremkaldende stoffer.
Tænketank: Industrien styrer udviklingen
En video fra ICIJ fortæller, at mange producenter af medicinsk udstyr først tager til Europa for at opnå markedserfaring og købe sig til en CE-mærkning, så produkterne kan sælges overalt i EU. Og hvis deres devices klarer sig godt, bringer de det til USA:
»Så i stedet for at gøre standarden for implantater bedre, gør de det værre. Alt fokuserer på at få produkterne på markedet hurtigst muligt, fordi det er, hvad industrien ønsker,« siger dr. Diana Zucherman fra den uafhængige tænketank inden for sundhedsforskning, The National Center for Health Research (NCHR) i USA, i videoen.
Se videoen her, hvor sagen med plastiknettet også er omtalt – artiklen fortsætter efter videoen
Pacemaker primært testet på får
Det hollandske mediehus Trouw fortæller blandt andet om en trådløs pacemaker fra firmaet Abbott, der blev testet uden problemer på 58 får, og dernæst på 33 hjertepatienter i tre europæiske lande. Det gik også godt.
Så var pacemakeren markedsklar, og inden for kort tid blev den indopereret i 1.400 patienter. Desværre viste det sig, at batteriet hos adskillige patienter var defekt, og så måtte pacemakeren udskiftes som en sikkerhedsforanstaltning hos de andre.
Coloplast afsætter milliarder til forlig
Et andet firma, der omtales på grund af manglende test på mennesker, er danske Coloplast, der har afsat over fem milliarder kroner til forlig i sager med kvinder, der har fået indopereret et plastiknet i underlivet.
Læs også: Læger indberetter dobbelt så mange fejl på implantater, pacemakere og kunstige hofter
Betingelsen for at modtage pengene er, at kvinderne ikke udtaler sig efterfølgende, skriver DR.
Coloplast-direktør Lars Rasmussen svarer i en mail til DR, at produkterne lever op til samtlige krav og regler, og at forlig er den mest »omkostningseffektive løsning« i forhold til retssager.
Danmark blev advaret i 2001
DR har også bedt sektionsleder for medicinsk udstyr ved Lægemiddelstyrelsen Thomas Wejs-Møller forholde sig til måden, hvorpå produkter i dag bliver godkendt.
Læs også: Læger: Implantater bør testes meget bedre, før de tages bredt i brug
»Der er ikke noget, der er risikofrit. Der er fordele og ulemper ved medicinsk udstyr. Der vil også være bivirkninger nogle gange. Og en gang imellem er de her produkter for mange patienter den sidste udvej, man måske har. Så derfor er det måske det, man skal se i øjnene her. Der vil altid være bivirkninger. Det er der ved medicin. Det er der også ved medicinsk udstyr,« siger han til DR.
I 2020 træder nye EU-regler på området i kraft. Men reglerne giver stadig mulighed for godkendelse, hvis produkterne minder om tidligere godkendte produkter. Det siger Søren Gram, der tilbage i 2001 i Teknologirådet stod som leder for et projekt om medicinsk udstyr, til DR.
Som en udløber af Boneloc-sagen, hvor indopererede hofter begyndte at smuldre, gav Teknologirådet dengang politikerne anbefalinger til øget overvågning, godkendelse og kontrol med medicinsk udstyr.
Flere indberetninger i Danmark
Som Ingeniøren har skrevet flere gange de seneste år, er antallet af indberetninger om fejl og utilsigtede hændelser med medicinsk udstyr steget siden 2012.
Ifølge Lægemiddelstyrelsen blev der i 2016 indberettet 2553 hændelser med medicinsk udstyr. Det er en stigning på 6 pct. i forhold til 2015 og 40 pct. siden 2012.
Det skyldes blandt andet, at man fra myndighedernes side har opfordret både patienter og læger til at indberette mulige bivirkninger.
Gennem årene har Lægeforeningen, paraplyorganisationen Danske Patienter og Forbrugerrådet også talt dunder og påpeget, at der er for lave krav til kvalitet og sikkerhed på medicinsk udstyr, selv om de er CE-mærkede.
For selv om medicinsk udstyr ligesom medicin kan høre til i kategorier med høje risikoklasser, stilles der samtidigt større krav til kliniske forsøg og afprøvninger af medicin.
Enhedslisten kalder minister i samråd
Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix har kaldt sundhedsministeren i samråd om implantater, for de nye afsløringer viser klart, at ingen har styr på medicinsk udstyr, som indopereres og anvendes til behandling, skriver hun:
»Jeg mener, at Danmark har et medansvar for, at de europæiske krav til testning af medicinsk udstyr er alt for ringe. Problemet er, at det er patienternes sikkerhed, der gambles med – det kan vi ikke være tjent med. Derfor vil jeg nu bede ministeren komme med en plan for, hvordan vi får sikkerheden i top.«
