Tre-dages uddannelse i bæredygtigt byggeri gav jobbet

Tre dages intensivt kursus var givet særdeles godt ud, da indeklimaingeniør Peter Hesselholt i januar 2010 tilbragte tre dage i Watford lidt uden for London.

På kurset lærte han at certificere bæredygtigt byggeri efter den international standard BREEAM og var på det tidspunkt jobsøgende. Men da han godt en måned senere efter en afsluttende rapport kunne bryste sig af titlen BREEAM Assessor, var han i mellemtiden blevet ansat hos Moe & Brødsgaard - netop på grund af den nyerhvervede titel.

»Jeg fik mere eller mindre jobbet på det. De efterspurgte én, der havde uddannelsen. Selvfølgelig skulle man have andre kompetencer også, men det, at jeg kunne det her inden for bæredygtighed, var formentlig afgørende,« vurderer Peter Hesselholt.

Den udlægning vil arbejdsgiveren også godt bekræfte. Ifølge sektorleder for Byggeri og Design hos Moe & Brødsgaard Alex Fraenkel ville Peter Hesselholt også være blevet ansat, selv om han ikke havde det bæredygtige certifikat, men:

»Peter har arbejdet med energi og indeklima i hele sin karriere, og det passede bare rigtig godt. At han så allerede var inde i BREEAM, gjorde bare, at det passede endnu bedre,« udtaler Alex Fraenkel.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed havde i forvejen bæredygtighed og energi som et af de strategiske udviklingsområder, og derfor passede det som fod i hose, da Peter Hesselholts uopfordrede jobansøgning fandt vej til Moe & Brødsgaards postkasse.

»Vi havde forankret det i huset allerede, men Peter kom med lige præcis de kompetencer, vi havde brug for,« opsummerer Alex Fraenkel.

Et lille skridt - mange kvalifikationer

Og hvad er BREEAM så? Jo, det står for Building Research Establishment Environmental Assessment Method og er en bæredygtighedscertificering udviklet af BRE, den engelske pendant til vores hjemlige Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).

I første omgang var det udelukkende britiske bygninger, der blev certificeret efter BREEAM, men siden da er en international udgave af BREEAM også kommet til verden.

Peter Hesselholt, som på daværende tidspunkt arbejdede for Rockwool International, hørte første gang om BREEAM på en konference i Berlin i 2009. Han fattede interesse for certificeringen og fik en gylden mulighed for at tage uddannelsen som BREEAM Assesor, da han i forbindelse med sin fratrædelse hos Rockwool fik forhandlet på plads, at isoleringsvirksomheden skulle betale for kurset.

Han var endnu ikke taget til Watford på kursus, da han var til samtale hos Moe & Brødsgaard i januar, men den kommende arbejdsgiver blev orienteret om hans planer og syntes altså så godt om dem, at Peter Hesselholt blev ansat. Og fik lov til at bruge sin første måned som Moe & Brødsgaard-medarbejder på at skrive den afsluttende rapport.

Spørger man ham, hvorfor han valgte at tage en efteruddannelse i en - set med danske øjne - forholdsvis ukendt engelsk bæredygtighedscertificering, lyder svaret:

»Det er jo ikke en lang uddannelse, det er ikke en HD. Det tager tre dage, og så har man efterfølgende tre måneder til at tage uddannelsen. Så for mig personligt var det et lille skridt for at få nogle kvalifikationer, som jeg vurderer til at være efterspurgte i branchen,« siger Peter Hesselholt og tilføjer:

»Alle snakker bæredygtighed i øjeblikket, men det er meget flyvsk. Der er ikke rigtig nogen standarder for, hvornår noget er bæredygtigt, og det er her, at BREEAM bliver interessant.«

Men i Danmark har vi jo eksempelvis allerede BR08, og BR10 er på vej. Hvordan er BREEAM anderledes fra disse standarder?

»BR08 går kun på energi. BREEAM går skridtet videre og samler det hele til én stor bæredygtig enhed, hvor det ikke kun går på energi og mærkninger af materialer, men også på indeklima, sundhed, genbrug, materialer og affaldshåndtering,« siger Peter Hesselholt og forklarer, at i BREEAM fylder energi kun 21 procent af den samlede score.

En del af en udvalgt skare

Peter Hesselholt, som i dag har titel af indeklimaingeniør i Moe & Brødsgaards VVS-afdeling under Byggeri og Design, har i snart et lille års tid kunnet give danske bygninger det grønne BREEAM-stempel. Men stemplet er endnu ikke for alvor blevet hevet frem fra skjortelommen.

I Storbritannien er omkring 100.000 offentlige bygninger BREEAM-certificeret, men i Danmark har Peter Hesselholt endnu ikke mærket den store efterspørgsel på ordningen. Indeklimaingeniøren, som er én ud af under ti BREEAM Assessorer her i landet, fortryder dog på ingen måde sit valg:

»I forhold til hvad der sker i øjeblikket, så kan jeg de næste par år byde ind med nogle ting, som ikke særlig mange andre kan byde ind med. Jeg er på forkant med udviklingen, virksomheden ligeså, og vi kan allerede nu i udbudssituationer begynde at sprede budskabet om, at vi er med.«

Peter Hesselholt forventer, at det offentlige - med Københavns Kommune i spidsen - snart vil stille endnu strengere krav til nybyggeris bæredygtighed. Og så skulle der gerne blive brug for at hive det grønne stempel op af skjortelommen.

Fakta: BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) er oprindelig en engelsk standard, som siden har bredt sig til resten af verden.

Via det tredages kursus, Peter Hesselholt har taget, kan han BREEAM-certificere bygninger i Europa og i Golfen. Det er ham - og ikke hans arbejdsgiver - der har certifikatet.

På verdensplan er cirka 110.000 bygninger pt. certificeret, heraf langt de fleste i Storbritannien. Yderligere en halv million venter på at blive certificeret.

I BREEAM vurderes en bygning på parametre som energi, vand, materialer, affald, luft- og vandforurening og indeklima. Herefter opnår bygningen en af fem følgende karakterer: Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding.

I Danmark er et særligt udvalg, GBC, nedsat til at finde en fremtidig standard for klassificering af bæredygtigt byggeri. Her er BREEAM en af kandidaterne. En afgørelse ventes til november.

Læs mere på www.breeam.org