Tre bussystemer går i nærkamp
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tre bussystemer går i nærkamp

Industrielle bussystemer har for længst taget springet ind i ethernet-æraen. Selv om det stadig er nødvendigt at bruge de traditionelle bussystemer visse steder, så kan ethernet-baserede systemer i dag bruges langt de fleste steder.

Kodeordene er høj opdateringshastighed, vedligeholdelse, trådløse forbindelser og sikkerhedssystemer.

Det vil HI-messen gerne sætte fokus på i samarbejde med Danske Automationsselskab (Dau) og Brancheforeningen for Industriel Automation (BIA). Det sker på en fællesstand i hal G, hvor der er rig lejlighed til at få en diskussion om de forskellige produkters fordele og ulemper.

Derfor ville det måske have været passende at opbygge fællesstanden som en sportsarena. For tre af de helt store systemer er nemlig repræsenteret, og de er i hvert fald ikke bange for at gå i skarp konkurrence, når det gælder lovprisningen af deres eget produkt. Ingeniøren har givet dem hver tre minutter til at vise deres bedste øvelser og så er det jo op til kunderne at give karakterer.

Super hurtig

Vi tager først Beckhoff, som repræsenterer netværkssystemet EtherCAT . Repræsentant for systemerne er Beckhoff Danmark, hvis direktør Claus Clausen, der også er formand for BIA, lægger ud:

»Hastighed, fleksibel opbygning og simple konfiguration er det som gør EtherCAT helt specielt. Især hastigheden er noget, vi gerne fremhæver. Vi er faktisk i stand til at opsamle 1.000 data fra I/O-porte på bare 30 mikrosekunder. Det betyder, at vi er i stand til at styre alt udstyr i ægte realtid. Derfor henvender vi os også til maskinbyggere, som har brug for ekstremt hurtige systemer.«

Ud over hurtigheden vil han fremhæve EtherCAT 's muligheder i forhold til sammenkobling med andre fabrikanters udstyr. Ifølge Claus Clausen er Ethercat lige for tiden det hurtigst voksende ethernetbaserede bussystem:

»Især i Japan og det øvrige Asien og i USA oplever vi stor fremgang. Nogle af de helt store hardware-producenter som Omron, Emerson og National Instrument satser også på EtherCAT,« fremhæver han.

Bilindstrien kører Profinet

Anden kandidat til en plads på vinderpodiet er Siemens' Profinet. Bussystemet tager udspring i det hæderkronede Profibus, men i modsætning til Profibus, så er Profinet ethernet-baseret. Udviklingen bliver styret af organisationen Profinet International, hvor standardiseringen varetages at 50 arbejdsgrupper med flere end 500 deltagere fra en lang række virksomheder.

Lars Peter Hansen fra Siemens Danmark er en af de centrale personer for Profinet i Danmark, og han er klar med argumenter for, at Profinet er vinderen:

»Profinet er en totalløsning. Vi kan køre realstidskommunikation, IP-telefoni, videosignaler og sikkerhed over det samme netværk. Vi kan oven i købet køre det hele trådløst, også Safety kommunikation op til SIL3 ,« fortæller Lars Peter Hansen.

På mange af de traditionelle feltbusområder vil Profinet også kunne overtage, for eksempel når det gælder trykkerimaskiner.

»Med Profinet er vi i stand til at styre 64 aksler med en opdateringstid på bare 256 mikrosekunder, samtidig med at vi kører videosignaler til overvågning,« forklarer han.

Selv om Profinet kom lidt senere i gang end flere af de andre udbydere af ethernet-baserede feltbusser, så er udbredelsen i dag stor: Flere end to millioner noder til I/O-porte er i dag installeret over hele verden. Nogle af de største kunder er bilindustrien med tyske mærker som Mercedes, BMW, Porsche og Volkswagen i spidsen.

Standardkomponenter er kongen

Hvis man spørger produktchef Per Thyme fra Rockwell Automation, hvorfor man hellere skal vælge det Rockwell-udviklede Ethernet/IP til sin fabriksautomation, så slår han hurtigt fast, at man med Ethernet/IP kan det samme, som de andre kan.

Men hvad er så specielt for Ethernet/IP kunne man fristes til at spørge:

»Med Ethernet/IP er man i stand til at bruge standardkomponenter. Det vil sige, at der er masser af leverandører, så længe komponenterne overholder de almindelige krav til ethernet. Det kan man gøre, fordi vi arbejder med en standard som er 100 procent åben,« siger Per Thyme og nævner i samme åndedrag samarbejdet med Cisco, der er verdens største netværksleverandør.

»Det betyder, at man kan sætte komponenter fra forskellige producenter sammen, som man vil,« siger han.

Ifølge Per Thyme er Ethernet/IP den største og mest etablerede netværksstandard, hvilket blandt anden har fået franske Schneider Electric til at knytte deres egen standard Modbus tcp til Ethernet/IP.

Kom selv og se

Det var så ordene fra de tre kombattanter. På HI-messen er der mulighed for selv at udfordre dem. Og på 'speakers café' vil udstillerne holde indlæg om produkter og services.

Stand G5780