Tre år gammel rum-konspiration blusser op

Illustration: Nasa

Tidligt om morgenen, den 30. august 2018, underretter NASA de i alt seks udstationerede astronauter på ISS om et faldende tryk i et af rumstationens moduler. Det viser sig, at et russiskproduceret Soyuz-modul har et 2mm-stort hul i væggen bag et toilet. Trykfaldet er ikke af kritisk karakter, og hullet bliver lappet med epoxy og gaze i løbet af dagen af den russiske kosmonaut Sergey Prokopyev.

Sådan var optakten til en offentlig uenighed om hullets oprindelse mellem NASA og det russiske rumagentur Roscomos tilbage i 2018.

Russisk rumagentur peger fingre på ny

De første russiske rapporter konkluderede dengang, at hullet formentlig var opstået under modulets konstruktion, i forbindelse med de afsluttende tests eller i sammenstød med en meteorit i rummet.

Et par dage senere, den 3. september, udtalte Dmitry Rogozin, chef for the russiske rumagentur Roscosmos, at hullet ikke var opstået i sammenstødet med en meteorit. Der var tale om "en teknisk fejl udført af en specialist":
»Hullet er lavet af et menneske – der er spor af et glidende bor langs overfladen. Vi afviser ingen teorier«, fortalte han til det russiske nyhedsmedie RIA.

Og netop sporene langs overfladen blev udgangspunktet for den teori, som nu igen bliver luftet af russiske medier: hullet blev ikke lavet på jorden men ude i rummet, hvor det – i mangel på tyngdekraft – er vanskeligt at bore.

Dmitry Rogozin udtalte i samme artikel, at et af de amerikanske besætningsmedlemmer på ISS havde oplevet sundhedsproblemer, og at hullet derfor formentlig blev boret, så besætningsmedlemmet kunne vende hjem før tid. Dengang var det udelukkende de russisk-producerede Soyuz bæreraketter, der stod for transport af astronauter til og fra rumstationen. Ifølge artiklen fra RIA kunne NASA undgå at betale for en ekstra afgang, hvis en af Soyuz-modulerne viste sig at være defekte.

På daværende tidspunkt udelukkede Dmitry Rogozin dog ikke, at hullet kunne forklares som en teknisk fejl fra producentens side.

Rogozin forklarede i samme aritkel, at hullets oprindelse var en æressag for RSC Energia, den russiske producent bag Soyuz-modulet:
»Jeg vil kende både navn og efternavn på bagmanden. Vi vil finde ud af, hvem der står bag,« varslede han den 3. september 2018.

Serena Auñón-Chancellor

Cirka tre år senere, den 16. august 2021, udgiver det statsejede, russiske medie TASS en artikel, som i kraft af en anonym, russisk kilde kan binde en sløjfe på rummysteriet.

Ifølge den anonyme kilde var et af de seks besætningsmedlemmer på ISS, NASA-astronauten Serena Auñon-Chancellor, faktisk diagnosticeret med trombose allerede før afrejse mod ISS.

Den anonyme kilde finder det ikke usandsynligt, at lidelsen kunne have bragt NASA-astronauten så meget ud af fatning, at hun borede et hul i Soyuz-modulet for at komme tidligere tilbage på jorden.

Kilden forklarer videre, at russiske myndigheder aldrig fik mulighed for at undersøge NASA's boreværktøj, at overvågningssystemet ikke fungerede hensigtsmæssigt under episoden og at NASA-astronauterne - i modsætning til de russiske kosmonauter - ikke ville interviewes med løgnedetektor efter episoden.

NASA udtalte i 2018, at ingen af de tre NASA-astronauter, som opholdte sig på ISS under episoden, var i nærheden af Soyuz-modulet, da lækket blev registreret.

Lappeløsning

Viktor Minenko, som tidligere har været ansat ved Energia, og som har udført adskillige undersøgelser af hjemvendte rumskibe- og moduler, forklarede i 2018 til Arstechnica, at han før havde set huller i de komponenter, som vendte tilbage til undersøgelse efter en tur til ISS.

Han forklarede, at han før havde set huller, som var blevet lappet med epoxy før opsending. Han postulerede, at en tekniker i det her tilfælde havde lappet hullet med lim, som måneder efter var blevet skubbet ud på grund af trykforskellen.

NASA afviser fortsat historien om, at Serena Auñon-Chancellor skulle have boret hullet i Soyuz-modulet for tre år siden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sjovt er denne historie dukker op i Rusland igen præcis en uge efter at det russiske ISS modul Nauka ukontrolleret affyrede en styreraket og fik hele ISS til at rotere (turen op til ISS var bestemt heller ikke uden problemer).

Nu venter vi så bare på en russisk rapport der konkluderer at en amerikansk astronaut med hjemve gjorde det for bedre at kunne se hjem til Oklahoma fra sin køje...

https://en.wikipedia.org/wiki/Nauka_%28ISS...

  • 12
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten