Siden 2007 har skiftende transportministre i gennemsnit siddet på deres post i mindre end et år. Længst sad Lars Barfoed (K) i næsten halvandet år, mens Jakob Axel Nielsen (K) er indehaver af bundrekorden med knap to måneder i embedet.
Årsagen til den åbne svingdør skal især findes i ministeriets svage position. Det mener trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet.
»Det er nærmest en offentlig hemmelighed, at Finansministeriet har sat sig for bordenden i Transportministeriet og træffer alle de store økonomiske beslutninger, mens Transportministeriet står tilbage som en slags teknisk ministerium,« siger han.
I andre europæiske lande som Tyskland og Sverige regnes titlen som transportminister ifølge trafikforskeren som central post i regeringen. Men i Danmark er der ikke megen prestige i embedet. Derfor bliver ministerposten ofte en lille og let bevægelig brik i det strategiske spil, som gør sig gældende ved ministerrokader.
Ministre forgår, embedsmænd består
Sådan lyder en gammel velkendt talemåde inden for ministeriernes mure. Selvom mange politikere har faglig interesse for transportområdet, får de ikke nødvendigvis indflydelse.
Historisk set er der ikke noget nyt i det. Den eneste transportminister, som har siddet i det, Per Homann Jespersen betegner som en lang periode, er Flemming Hansen (K). Han bestred embedet fra 2001-2007. De korte embedsperioder kan svække ministeriet yderligere.
»Det er en ond spiral, hvor slagkraften i Transportministeriet gang på gang svækkes af skiftende ministre. Der er jo ingen, der kan ændre noget politisk på kort tid,« siger Per Homann Jespersen.
Trafikforskeren håber derfor, at vi kommer til at se Pia Olsen Dyhr på transport-tronen i en længere periode.
»Jeg forventer, at Pia Olsen Dyhr vil være en offensiv transportminister, hvor Henrik Dam Kristensen for eksempel var mere stille. Hun slår mig ikke som typen, der sætter sig i hjørnet og venter på, at departementschefen fortæller, hvad hun skal gøre. Hun er nødt til at være slagkraftig.«
En af de ting, vi ifølge Per Homann Jespersen kan forvente af Pia Olsen Dyhr, er en mere grøn og klimavenlig profil. Det kræver ifølge RUC-forskeren tid at udvikle sådan en profil.
