Transportministeriet dropper nye øresundstog til 1,2 milliarder

20. marts 2014 kl. 05:1718
15 nye øresundstog skulle have afhjulpet pladsmanglen i den danske togtrafik, men Transportministeriet har nu droppet ordren. Dermed er det uafklaret, hvornår der kommer hjælp til de hårdtprøvede pendlere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Prisen er for høj. Det er ifølge Transportministeriet årsagen til, at ministeriet nu dropper at købe 15 nye øresundstog. Det fortæller administrerende direktør Peter Sonne fra Bombardier, som producerer øresundstogene:

»Vi har i går (tirsdag, red.) fået et brev fra Transportministeriet, hvor der står, at de ikke er interesserede i at købe øresundstog af os. Det er vi selvfølgelig meget ærgerlige over, for det er et godt tog, der allerede kører i Danmark, og som derfor kunne sættes i drift meget hurtigt,« siger han.

Læs også: Kovending: Minister udskyder alligevel valg af Danmarks næste intercitytog

De 15 øresundstog skulle efter en plan, som den daværende transportminister, Henrik Dam Kristensen (S), præsenterede i juni 2013, være indsat på strækningen mellem København og Malmø, hvor man forventer stor passagervækst. Desuden skulle nogle af dem sættes ind på Kystbanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ville frigøre 15 elektriske IR4-togsæt, som til gengæld kunne sættes ind på strækningen mellem København og Esbjerg, der står foran at blive elektrificeret. IR4-togsættene har flere pladser end de IC3-tog, der betjener strækningen mellem hovedstaden og Esbjerg i dag.

DSB har forhandlet med Bombardier i over et år - med Transportministeriets embedsmænd helt tæt på processen. Først ville DSB købe togene alene, men Bombardiers stykpris var for høj. Derefter forsøgte DSB at lave en samlet ordre sammen med Öresundståg AB - det selskab, der varetager den svenske del af Øresundstrafikken. Ved at samle ordrerne kunne stykprisen reduceres, men Öresundståg AB fravalgte til sidst Bombardiers tog, og det fik stykprisen for den danske del af ordren til at stige igen.

Læs også: Her er kabalen, der giver DSB's pendlere 2.000 ekstra siddepladser

Øresundstogene skulle have været leveret inden maj 2017, hvor nye sikkerhedskrav træder i kraft. Fravalget af Bombardier betyder, at Transportministeriet og DSB nu enten skal finde en anden leverandør, der kan levere togsæt meget hurtigt, eller at man skal vælge tog, som lever op til de krav, der kommer til at gælde fra 2017. Det sidste bliver imidlertid svært.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Indførelsen af nye sikkerhedskrav (TSI-krav) med virkning fra maj 2017 har imidlertid medført, at der er et meget begrænset udvalg af egnet rullende materiel indtil 2017', forklarede den daværende transportminister Henrik Dam Kristensen således i et notat til transportudvalget sidste år.

Og ifølge Bombardier vil det blive svært at finde en anden leverandør, der vil kunne sætte 15 nye togsæt på danske skinner inden maj 2017.

Nyheder om tog og jernbane i din indbakke - tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

»Der er nogle af vore konkurrenter, som er gode til hurtig produktion af små serier. Men et udbud vil hurtigt tage et år, og hvis der er tale om et nyt tog, der ikke har kørt i Danmark før, vil det skulle typegodkendes af Trafikstyrelsen. Det kræver både en del papirarbejde og en periode med prøvedrift. Derfor vil man efter min vurdering ikke kunne overholde tidsgrænsen med tog, der ikke allerede kører i landet i dag,« siger Peter Sonne.

Onsdag sagde transportminister Magnus Heunicke (S), at DSB inden for få uger ville tegne en kontrakt på et togkøb på 1,2 mia. kr. Men i dag har Transportministeriet ingen officielle kommentarer til afvisningen af Bombardier. En kilde tæt på transportministeren siger dog, at 'vi ser på andre tilbud, som ser meget lovende ud'.

Læs også: Transportminister: DSB køber snart nye tog for 1,2 milliarder

Om det er så lovende, at de nye tog kan blive sat i drift mellem 2015 og 2017, som øresundstogene skulle have været, vil kilden dog ikke ind på - ligesom det heller ikke er til at få svar på, hvem det andet tilbud kommer fra, hvor mange tog der bliver tale om, hvor de skal sættes ind, eller om indkøbet kan holdes inden for den bevilling på 1,2 mia. kr., som partierne bag forliget 'Aftale om billigere og bedre kollektiv trafik' blev enige om i 2012.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
20. marts 2014 kl. 18:53

Kære Niels Abildgaard.
etc

Niels Abildgaard er en troll, som er dygtig nok til at holde sig på den rigtige side af grænsen til at blive anmeldt til debatværten.

Hvis han skriver mere end 2 indlæg i samme tråd, kan du lige så godt opgive resten af tråden

17
20. marts 2014 kl. 15:36

Mon der skal køre S-tog i stedet og hvo'for ikke?

16
20. marts 2014 kl. 12:05

kan lige tilføje at ud fra personlige observationer, hver morgen/eftermiddag, så vil jeg gætte på at der er ca. 6-7 tusind mennesker som tager toget over sundet hver morgen/eftermiddag i hvert fald fra sverige siden, visse afgange er så pressede at det til tider kan betale sig at springe en afgang over da der simpelthen ikke er mere plads i togene hvis dørene også skal kunne lukkes.

15
20. marts 2014 kl. 12:02

Hvis man ikke vil have Comtessa, hvad så? EA og ME er gået ud af produktion for meget længe side og man har vel ikke tænkt sig at introducere en ny litra for sølle 15 tog? Det bliver da for alvor dyrt: lille serie, uddannelse af lokoførere og værksteder, opbygning af reservedelslager.

14
20. marts 2014 kl. 11:44

"Onsdag sagde transportminister Magnus Heunicke (S), at DSB inden for få uger ville tegne en kontrakt på et togkøb på 1,2 mia. kr"

Hvor længe var Adam i Paradis?

12
20. marts 2014 kl. 10:38

Citat: "Onsdag sagde transportminister Magnus Heunicke (S), at DSB inden for få uger ville tegne en kontrakt på et togkøb på 1,2 mia. kr. Men i dag har Transportministeriet ingen officielle kommentarer til afvisningen af Bombardier"

Nå så der kommer en god løsning i morgen. Pyha, det var en lettelse.

Den mand fatter jo ikke hvad der foregår omkring ham.

11
20. marts 2014 kl. 10:31

Mon ikke DSBs angivelser af driftsomkostninger ved lokomotiver og vogne hænger sammen med satsningen på IC4 og togsæt? Eksempelvis kører DB da meget med lokomotiver og vogne - og de bestiller da rask væk endnu flere...både diesel- og el-lokomotiver. Men hvis man alene bruger data fra de gamle ME diesellokomotiver, så er der næppe noget, der taler for lokomotiver og vogne.

For nogle år siden bestilte DB en række nye Intercity tog - 5 dobbeltdækkervogne og et nyt el-lokomotiv. Prisen var som jeg husker det omkring 95 mio kr pr togstamme.

10
20. marts 2014 kl. 09:38

Hvis DSB, tvunget af omstændighederne, lige har ofret 1.2 mia. kr på nogle gamle tog som DB ikke kan bruge, så står det sgu' være til hos DSB end jeg var klar over - jøses.

Jeg ved ikke hvor meget lokomotiv og vogne man kan få for 1.2 mia. kr, men ved dette setup, er man ikke afhængig af diesel eller el-drift - skift lokomotivet og vi er kørende igen. Driftsomkostninger ved lokomotiver og vogne er iflg. DSB noget højere end ved togsæt - men ICE-TD er vist heller ikke ligefrem billig at køre med.

DSB lider i den grad under at man i alt, alt for mange år har satset ALT på fatamogane toget IC4, og enhver form for afskaffelser af materiel er skubbet til side med bemærkningen: 'IC4 er klar til næste år' - resultatet taler desværre for sig selv....

9
20. marts 2014 kl. 09:19

Hvis det med de 15 Bombardier "Comtessa" Litra ET er røget i vasken og der stadig ligger 1.2 mia på bordet, er det nærliggende at tage alle de 19 ICE-TD der i øjeblikket triller mellem Danmark og Tyskland, måske fordi de allerede er blevet ny-folieret, så de næsten ligner IC4 og så kan Magnus Heuniche jo godt have ret i, at der kommer en løsning om et par uger. ;)

8
20. marts 2014 kl. 08:55

Kære Morten Haagensen.

Regnestykket for pladser er vel faktisk bedre, idet et Øresundstogsæt har 237 pladser (DSBs hjemmeside)! 237 passagerer x 15 togsæt = 3555 passagerer.

7
20. marts 2014 kl. 08:33

Man har muligheden for en prækvalifikation, hvor man så som kriterie kan kræve stor egenkapital, dokumenteret kvalitet, succesfuld leverance. Der kunne AB ryge på de to sidste inden de skal byde.

6
20. marts 2014 kl. 07:29

Jeg er ikke udbudsekspert, så jeg ved ikke om man kan undgå det på nogen måde (ved. fx. at vægte andre ting end prisen). Men antaget at man ikke kan komme uden om Asnaldo Breda, skulle man måske sætte indkøbet på stand-by indtil man finder en løsning på problemet.

5
20. marts 2014 kl. 07:28

Kære Niels Abildgaard. Det var da en grov fordrejning af fakta. Eftersom afskrivningen på et togsæt er 25 år (nogle gange endda meget længere: MY 60 år, IC3: indtil videre nok mindst 35 år), ser regnestykket sådan ud: 600.000 kr. pr. passager pr. dag fordelt på 200 hverdage om året = 3000 kr. pr. passager om året. Fordelt på 25 års afskrivning = 120 kr. pr. passager set over hele afskrivningsperioden. Indrømmet, jeg er stor fan af Audi. Men det er de færreste Audier, der kører i 25-35 år - på trods af fuldgalvanisering - og så kender jeg ingen Audier, der er godkendt til at køre 200 km/t gennem bymæssig bebyggelse. For resten: 15 togsæt har plads til 15 x 200 passagerer = 3000 passagerer. Hvis vi fylder Audierne op med 4 personer i hver - og ikke blot giver hver passager en ny bil hver - kræver 3000 passagerer 750 Audier, der skal fylde op på Køge Bugt motorvejen og Helsingørmotorvejen i hver retning hver dag. Prøv lige at sælge den ekstra trængsel til bilfolket ;o) De bedste hilsner

13
20. marts 2014 kl. 11:15

Ja de er sgu en underlig race de bilister! Mange af dem HADER ALLE andre former for transformer. Fra cykler/fodgængere til tog og busser. Men ikke nok med det, de vil helst have at alle skal være som dem og kører bil. Alle jernbaner og buslinjer skal væk! Jeg fatter slet ikke den ensidige tankegang. Hvad havde de tænkt sig ved de større byer? og i et fremtidigt perspektiv? miljøet? og her mener jeg ikke bare fourening, men det visuelle, biler i gaden pynter sgu slet ikke. Noget helt andet er at de fleste bilister hader alle andre bilister! alle andre er idioter hører man altid. Det ville da gå helt galt hvis vi ALLE skulle til at kører bil. Det er iøvrigt ikke os alle, som elsker biler eller bryder sig om at kører bil i det hele taget. Men derfor mener jeg IKKE at alle skal kører cykel/bus/tog!! MVH

4
20. marts 2014 kl. 07:19

Det skulle da ikke undre nogen om vi (endnu engang) var dumme nok til at købe Asnaldo Breda tog.

Men er der nogen garanti ??

Når DSB skal indkøbe nye tog, så skal de i udbud, og er der overhovedet noget der forhindre Ansaldo i at byde igen og nok også denne gang til en pris der underbyder de seriøs leverandører. Alt efter hvordan DSB(!) håndterer udbudet, så skal det ikke undre om prisen vægtes højest - og wupti - så risikerer vi en ny IC4 skandale.

Med andre ord - er der nogen måder, hvorpå man kan forhindre Ansaldo i at vinde udbudet - eller overhovedet deltage i det ?

3
20. marts 2014 kl. 07:03

2000 pendlere får komfort for 1.2 milliard eller 600000 kr per næse.Og de skal ikke engang betale mere end de, som kører uden for myldretid. En løsning,hvis nogen ikke har annammet det,asfalter og køb Bimmere,Audier eller Mercedesser i passende omfang

2
20. marts 2014 kl. 06:56

Det skulle da ikke undre nogen om vi (endnu engang) var dumme nok til at købe Asnaldo Breda tog.

1
20. marts 2014 kl. 05:39

http://en.wikipedia.org/wiki/V250_%28train%29

der står jo de første 9 stk og venter på at DSB slår til - mon ikke AB præsenterer en salgskontrakt med så gunstige forhold at dansken finder den for god til at være sand. og det er jo gode gedigne italienske kvalitetstog. :)