Transportministeren har aktier i post og jernbane

Banedanmark skal i år afgøre et EU-udbud om at skifte signalerne. Et udbud som Siemens vil deltage i. Senere skal politikere træffe beslutning om at liberalisere postmarkedet.

I begge tilfælde har transportminister Flemming Hansen(K) private, økonomiske interesser på spil. Dels hvis Siemens snupper orden på op mod 13 milliarder kroner, dels hvis Deutsche Post tager konkurrencen op mod Post Danmark.

Flemming Hansen har nemlig tyske postaktier for 128.000 kroner samt aktier for over 1 millioner kroner i Siemens, skriver epn.dk. Sammenlagt har han værdipapirer for over 26 millioner kroner viser hans seneste opgørelse til Statsministeriet.

Mistanke om habilitetsproblemer

Opgørelsen fra 2006 viser, at Flemming Hansen ikke havde nogen aktier i Deutsche Post på det tidspunkt.

»Det gør det bare helt åndssvagt. Selv om der ikke aktuelt er nogen sag, kan der jo blive det, lige så snart vi har at gøre med noget, der hedder post-et-eller-andet,« siger professor i offentlig forvaltning Tim Knudsen til epn.dk

Han råder Flemming Hansen til at skille sig af med postaktierne. I 2004 indsatte ministeren en rådgivende bestyrelse for Banedanmark, som senere er blevet til en rigtig bestyrelse. Netop den konstruktion gør ifølge Tim Knudsen, at transportministeren er tilpas på afstand af de afgørende beslutninger.

Alligevel mener professoren i offentlig forvaltning, at de folkevalgte bør gøre alt for undgå enhver mistanke om habilitetsproblemer ved at have aktier, der er i berøring med deres ressortområder. Er det tilfældet, er det op til statsminister Anders Fogh Rasmussen(V) at gribe ind.

Intetanende om aktier

Flemming Hansen siger til erhvervssitet, at han ikke anede, han havde tyske postaktier, og at Siemens er storleverandør til Banedanmark. Og at han slet ikke har i sinde at sælge aktierne.

»Jeg har en investeringsrådgiver fra Danske Bank, der har fuldmagt til at handle på mine vegne, og han vurderer løbende, hvad der er foreneligt med min ministerpost.
Men hvis jeg havde haft dårlig samvittighed over mine investeringer, kunne jeg jo bare have ladet være med at offentliggøre dem. Der er jo ingen, der kan kontrollere, om oplysningerne er korrekte,« fremfører han over for Epn.dk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Gad vide hvilke aktier han ellers har ?? Mon ikke han har aktier i et eller andet bro-bygger firma, nu han har fået gennemtrumfet en Fehrmarn bro..

  • 0
  • 0

Gad vide hvilke aktier han ellers har ?? Mon ikke han har aktier i et eller andet bro-bygger firma, nu han har fået gennemtrumfet en Fehrmarn bro..

  • 0
  • 0

Kære Jakob og Daniel

Det ser nu ikke umiddelbart sådan ud. Til gengæld har Flemming Hansen eller hans investeringsrådgiver tilsyneladende en forkærlighed for tyske virksomheder. Således har han aktier for over 600.000 kroner i Volkswagen og Adidas.

I kan klikke jer ind på Flemming Hansens samlede opgørelse samt se de øvrige ministres aktier og bestyrelsesposter her:

http://www.folketinget.dk/default.asp?id={A6E234B4-EB86-435E-8355-962D8DA97980}

De øvrige folkevalgte opgør også deres økonomiske interesser efter et regelsæt. Det bliver offentliggjort i det såkaldte hvervregister. Der er dog forskel på, hvad ministrene skal oplyse til Statsministeriet, og hvad folketingsmedlemmer skal oplyse til Folketingets hvervregister.

http://www.folketinget.dk/default.asp?id={A6E234B4-EB86-435E-8355-962D8DA97980}

I får adgang til hvervregisteret ved at klikke og udvælge de enkelte politikere efter f.eks. ordførerområde, valgkreds eller udvalgsposter.

Klik dernæst på navnet, så fremkommer der en beskrivelse af politikeren. Under billedet er der et faneblad, hvor hvervregistret findes i højre side. Så vidt jeg kan se kniber det dog med opdateringen. Således er det nuværende hvervregister opgjort med oplysninger fra 2005.

Jeg har dog foretaget en hurtig gennemgang af de økonomiske interesser hos partiernes trafikordførere. Hvervregistret viste, at:

Kristian Pihl Lorentzen (V) har en 10% delestilling i Forsvaret, stabsofficer ved Hærens Operative Kommando, og konsulentvirksomheden (Lorentzen Consult) med Rådgivning i relation til Baltikum.

Magnus Heunicke (S) har orlov fra Danmarks Radio.

Walter Christophersen (DF) er medejer af Campingpladsen "Bo Kildegårds Camping" i Melby.

Poul Henrik Hedeboe (SF) er medejer af Svanholm ØkoGrønt ApS.

Rune Lund(EL), Henriette Kjær (K) og Martine Lidegaard (R) har ingen økonomiske interesser.

Med venlig hilsen Mads Nyvold, journalist Ing.dk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten