Transportminister vil afbøde nye EU-regler: Dieseltog skal fritages for nye krav
Et nyt forslag fra EU-Kommissionen skal nedbringe forurening fra dieselmotorer i såkaldte mobile ikke-vejgående maskiner. Det vil sige havnekraner, landbrugsmaskiner, entreprenørmaskiner og ikke mindst dieseltog, der udgør hovedparten af den danske jernbanetrafik.
Forslaget bliver bakket op af et flertal i Folketinget og af EU-medlemslandene, og ifølge Miljøministeriet vil det afføde en miljømæssig gevinst i Danmark svarende til 90 millioner kroner om året.
Formålet er at beskytte miljø og befolkning mod sundhedsskadelige luftforurenende stoffer som kvælstofoxider (NOx), kulbrinter, partikler og kulmonooxid (CO) ved at skærpe de eksisterende emissionsgrænser.
‘Ifølge konsekvensanalysen står mobile ikke-vejgående maskiner i EU for ca. 15 pct. af NOx-udledningen og 5 pct. af partikeludledningen, og den relative andel af forureningen stiger, i takt med at andre sektorer reducerer deres udslip. Således vurderes maskinernes andel af NOx-udslippet at stige til 20 pct. i 2020,’ skriver Miljøministeriet i et notat.
Læs også: Nye regler for dieselmotorer kan tvinge DSB til at skrotte tog
For dyrt at passe nye motorer ind
Forordningen skal gælde nye motorer. Men de danske dieseltog kommer efter alt at dømme ikke til at bidrage til at nedbringe forureningen efter den nye forordning.
Danmark vil i EU-forhandlingerne spille ud med et forslag om undtagelsesvist at tillade motorer, der ikke lever op til de nye regler, fortæller transportminister Magnus Heunicke (S).
Det vil sandsynligvis i praksis friholde togoperatører som DSB og Arriva fra reglerne, hvis motorerne i dieseltog skal udskiftes. For som Ingeniøren skriver i dag, kan det vise sig umuligt eller omkostningsfyldt at installere nye motorer, der lever op til reglerne. Togene er ofte designet til netop de fabriksinstallerede motorer, og derfor kan det vise sig umuligt at finde miljøvenlige alternativer på markedet.
»Vi har inden for det seneste årti udskiftet motorerne på IC3-togene. Hvis der dengang havde været krav om bestemte motorer, som ikke passede ind i IC3, måtte man jo have bygget toget om. Det ville ikke være proportionelt med de miljømæssige fordele,« siger Magnus Heunicke.
Derfor bliver Danmarks udspil, at eksempelvis togoperatørerne kan skifte til en motortype, der ikke lever op til de nye emissionsgrænser, hvis omkostningerne ved at efterleve kravene ikke er proportionelle med miljøgevinsten.
»Der er flere andre lande, der har fremført de samme synspunkter i EU, så jeg forventer, at det bliver muligt at finde en løsning,« siger Magnus Heunicke.
MR-lokomotiver forurener mest
Dieseltogene er ellers blandt de store udledere af luftforurenende stoffer. DSB’s dieseltog udledte sidste år over 1.671 ton NOx, 133 ton kulbrinter, 256 ton CO og 46 ton partikler.
De mest forurenende tog er ME-lokomotiverne, der udleder 33 mg CO, 9 mg partikler, 17 mg kulbrinter og 283 mg NOx pr. pladskilometer, og MR-togene med 100 mg CO, 21 mg partikler, 58 mg kulbrinter og 376 mg NOx pr. pladskilometer.
Det er Miljøministeriet og Miljøstyrelsen, der har regnet sig frem til den årlige gevinst ved forordningen i Danmark på 90 millioner kroner. Ingeniøren har spurgt styrelsen, hvor stor den årlige gevinst bliver, såfremt forslaget ikke omfatter dieseltogene. Men det har ikke været muligt at få svar, eftersom tallet alene bygger på en standard-gevinstandel for Danmark af den samlede EU-gevinst.
‘Beregninger af omkostninger og gevinster baserer sig på kommissionens konsekvensvurdering af de samlede omkostninger og gevinster. Der er ikke lavet danske vurderinger, heller ikke specifikt på dieseltog. Det er således ikke muligt at besvare dine spørgsmål nærmere,’ skriver Carsten Møberg Larsen, funktionsleder i Miljøstyrelsen, i en e-mail til Ingeniøren.
For flere af dieseltogene kan remotorisering blive aktuelt inden for få år. DSB overvejer at udskifte motorerne i ME-lokomotiverne, og sidste års ekspertundersøgelse af IC4-togene viste, at det kan blive nødvendigt at udskifte motorerne.
Afviser tidligt eltogindkøb
Miljøministeriet skriver i sit notat, at det kan være umuligt at finde motorer, der lever op til de nye emissionsgrænser og samtidig passer ind i DSB’s tog.
Konsekvensen, hvis der ikke findes en undtagelsesordning, kan ifølge Miljøministeriets notat i sidste ende være, at man må fremrykke det planlagte milliardindkøb af nye eltog. Eller at man før eltog-indkøbet må anskaffe nye dieseltog, som skal afskrives efter meget kort tid. Begge scenarier afviser Magnus Heunicke imidlertid.
»Vi har jo ikke elektrificeret jernbanen før 2025, så vi kan ikke købe eltog inden da,« siger han, og Miljøministeriets scenarie med at købe nye dieseltog med ultrakort levetid betegner han som ‘helt elendigt’.
Det er miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der skal forhandle forordningen i EU. Magnus Heunicke har varetaget forslaget som vikar for miljøministeren. Europa-Parlamentets miljøkomité skal stemme om forslaget i juli.
