Transportminister lover: Slut med voksende trafikpropper på motorvejene

30. oktober 2009 kl. 14:566
Lars Barfoed garanterer, at milliardinvesteringerne i jernbane vil opsuge trafikvæksten, så bilkøerne på vejene ikke bliver længere. Alligevel er ministeren en varm fortaler for flere og bredere motorveje. Læs hans forklaring i dette interview.
Artiklen er ældre end 30 dage

Transportminister lover: Slut med større trafikpropper på motorvejene
Lars Barfoed garanterer, at milliardinvesteringerne i jernbane vil opsuge trafikvæksten, så trafikken på vejene ikke vokser længere. Alligevel er ministeren en varm fortaler for flere og bredere motorveje. Læs hans forklaring i dette interview.

»Den vigtigste politiske aftale for dansk jernbane siden beslutningen om den faste forbindelse over Storebælt.«

Transportminister Lars Barfoed (K) er sig bevidst om det historiske vingesus i luften over det jernbaneforlig, som alle Folketingets partier minus Enhedslisten netop er blevet enige om, og som endelig giver grønt lys for jernbanemoderniseringer til over 12 mia. kr.

Aftalen indebærer som det vigtigste en ny jernbane mellem Ringsted og København samt en fremskyndelse af den planlagte udbygning af Nordvestbanen med dobbeltspor mellem Lejre og Vipperød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen bryster sig jo af at have en grøn transportvision for Danmark. Hvad bliver det miljømæssige fremskridt ved dette forlig?

»Disse investeringer skal være det fundament, der sikrer, at den fremtidige trafikstigning kommer til at finde sted på jernbanen og ikke på motorvejene med de naturlige miljøfordele, som det indebærer. Den ambition kan vi kun indfri, hvis der kommer flere tog, færre forsinkelser og reducerede rejsetider.«

Hvor mange pendlere vil skifte fra bil til tog i tiden efter 2018, når de netop vedtagne forbedringer er blevet gennemført?

»Der er utrolig mange faktorer, som skal spille sammen for at få dette til at lykkes. Så jeg ønsker ikke at udstikke et præcist antal. Men på den nye jernbanestrækning København-Køge-Ringsted viser trafikmodellerne, at det er muligt at tiltrække et større antal nye passagerer. Det, jeg vil love, er, at de kommende års omfattende modernisering af jernbanen i hele Danmark samlet set vil betyde, at trafikstigningen gennem de kendte flaskehalse ved de store befolkningscentre kommer til at foregå på bane og ikke på vej.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Betyder det, at regeringen vil holde op med at udvide motorvejene, f.eks. Køge Bugt Motorvejen, hvor de mange bilister jo fra 2018 kan bruge den nye København-Ringsted jernbane til at komme hurtigt ind til København?

»På ingen måde. Trængselsproblemerne på en række motorveje, blandt andet Køge Bugt Motorvejen, er så alvorlige, at vi bliver nødt til at udvide dem alene for at få trafikken til at glide acceptabelt. Men det kolliderer jo i øvrigt ikke med vores ambition om, at trafikstigningen i fremtiden skal ske på jernbanen og ikke på motorvejene.«

Men de fleste trafikeksperter er jo enige om, at når man udbygger motorvejene, kommer der også flere biler og bruger den ekstra plads. Det lyder ikke umiddelbart sandsynligt, at trafikudviklingen på motorvejene vil stagnere?

»Sådan kunne det måske godt komme til at gå, hvis det ikke lige var fordi, at regeringen planlægger en omlægning af bilafgifterne, som indebærer en form for kørselsafgift, som kan give et økonomisk incitament til at benytte toget frem for bilen.«

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. november 2009 kl. 11:38

... er det svært at få overblikket. Tror snart jeg har sagt det i 10 år: Hvorfor koncentrere al erhvervsliv i og omkring Kbh? arbejdskraften har gennemgående ikke råd til at bosætte sig det samme sted (hovedstaden) og vil derfor være tvunget til at pendle - over stadig større afstande.

giv i stedet erhvervslivet gode vilkår med ordentlig infrastruktur - også fragtmæssigt - i knudepunkter rundt om dér, hvor arbejdskraften er.

=> mindre CO2 emission, mindre spildtid, mindre vedligeholdelse af vejnet, færre ulykker, mere veloplagte medarbejdere, højere effektivitet i erhvervene.

definition: Statsmand: een, der tænker på næste generation Politiker: een, der tænker på næste valg

tror, vi har for få statsmænd ;-)

4
2. november 2009 kl. 09:03

Man får ikke billister til at tage offentlig transport, når det er så behageligt at køre alene i sin bil. Her er der ingen der skubber som i en overfyldt bus. Man sidder bekvemt som i en dagligstue, med radio, telefon og tv (DVD) på bagsædet. Slet ikke hvis man skal skifte med en bus i hver ende af togturen, og skal ud i det lunefulde danske vejr med regn, blæst eller sne. Stort set de eneste der ikke har bil, er dem der ikke har råd til en.

3
2. november 2009 kl. 01:39

Skal vi stadig udbygge transportkonfigurationer, der er fra før forrige århundrede, og er meget ressourcekrævende i anlæg og vedligeholdelse? Selvom skinnenettet blev fordoblet, vil det ikke kunne tage væsentligt af det samlede transportarbejde. Skal vi have god mobilitet, og samtidig have billige hovedtransportveje, både i anlæg og drift, er eneste løsning RUF. Den har flere fordele end både bilen og toget tilsammen.

2
1. november 2009 kl. 21:57

Selvom bilerne om 20 år sandsynligvis vil have mindre lokal emission vil de dog stadig forbruge meget energi og mere energi pr. passager end i et tog.

Desuden fylder en jernbane mindre end en vej målt på kapacitet og er langt mere sikker end individuel transport. Så lad os endelig få fart på jernbanebyggeriet.

1
31. oktober 2009 kl. 09:23

Hvordan ser verden ud om 20 år?

Ifølge alt det jeg har læst, alle mulige steder, i ingeniøren og andre medier, vil der ikke være nogen nævnværdig forurening fra biler, idet de kører på el, brint, biogas mv. Man kan derfor ikke bruge miljø-argumentet med CO2 når man skal planlægge et nyt jernbane spor eller motorvej som skal virker de næste 50 år og først er færdigbygget om 10 år.

Om 20 år vil vi blive lykkelige over hvis anlægsarbejdet med at bygge 3 (evt 4) spor på motorvejen i hver retning fra Ålborg til København allerede begyndte nu.