Transportdrone med blodprøver styrter i sø

Illustration: Stadtpolizei Zürich / Twitter

I Danmark planlægger to fynske sygehuse at lade droner transportere blodprøver, medicinsk udstyr og medicin med droner. I Schweiz har postvæsenet allerede gang i et lignende projekt.

Men i fredags styrtede en drone, der transporterede allerede analyserde blodprøver fra en lægeklinik til et laboratorium, ned i en sø i Zürich. Det fortæller det schweiziske postvæsen på sin hjemmeside.

Læs også: Droner skal transportere blodprøver – og personale – mellem fynske sygehuse

Dronen var af typen M2 V9 fra den amerikanske producent Matternet. Postvæsenet mistede kontakten til den kl. 10.10. Omtrent samtidig hørte nogle motionsløbere, der var på vej rundt om Zürichsee, en lyd ude over søen. Til mediet Blick fortæller de, at de derefter fik øje på en stor rød/hvid faldskærm med en drone hængende under.

Den styrtede drone var af typen Matternet M2 V9. Blodprøverne ombord var allerede blevet testet, så der gik ikke vigtig medicinsk viden tabt ved styrtet. Illustration: Swiss Post

Dronen dalede ned på vandet og forsvandt under overfladen omkring 200 meter fra bredden.

Ifølge postvæsenet er dronen bygget til at udløse sin faldskærm, hvis den registrerer problemer, som den ikke selv kan løse, eller hvis den afviger fra sin forudprogrammerede rute. Når faldskærmen udløses, begynder dronen også at blinke og larme.

Drone bjærget. Opklaring venter

Hvorfor dronen faldt ned, kunne hverken postvæsenet eller Matternet umiddelbart svare på.

Mandag morgen lykkedes det imidlertid politiets dykkere at finde dronen på cirka 20 meters dybde og nu skal den undersøges af de schweiziske luftfartsmyndigheder.

Selvom postvæsenet allerede har fløjet mere end 3.000 droneture i Lugano, Bern og Zürich, bliver de øvrige droner i postvæsenets test holdt på jorden, indtil årsagen til styrtet er fundet.

Se video fra bjærgningen:

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Havde man sendt blodprøverne med taxa kunne chaufføren have tabt dem og havde man sendt dem med ambulance havde den kunne være indblandet i en trafikulykke. Intet er 100% sikkert.

  • 13
  • 9

Nu er transportsikkerhed ikke nogen naturkonstant, men derimod resultatet af lang tids systematisk arbejde på at mindske en hel masse forskellige risikomomenter. Den proces er så lige startet for droner. Om det er rimeligt med flyveforbud som beskrevet skal jeg ikke vurdere, men det lyder som en helt naturlig forholdsregel. Der er tale om en type hændelse, hvis årsag man ikke kender, indenfor en helt ny transportteknologi, og det kunne potentielt have skadet andre mennesker.

  • 6
  • 0

I disse dage læser vi en del om droner. De kan klare alting siges det. Og til små opgaver og luftfotos er de da fine, men til hurtige medicinske opgaver er der nok andre metoder der er bedre. Ok jeg ved godt at vi danske helst selv vil opfinde alting på ny. Men prøv for en gangs skyld at se på nogle andre. fx. Rwanda (Jo du læste rigtigt) https://www.youtube.com/watch?v=jEbRVNxL44c "How Rwanda Built A Drone Delivery Service" Ikke at nedkastning er perfekt, men selve flyet kunne nok tåle et nærmere kig.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten