Transportbåndet og vandmøllehjulet Wanda indsamler og sorterer affald i floden Juan Diaz

Hjulet skal hale skrald i land ved hjælp af vandkraft, der skal drive et flydende transportbånd, hjulpet af solenergi. Illustration: Marea Verde

Den panamanske NGO Marea Verde vil forhindre skrald fra floden Juan Díaz i at brede sig i Panama Bugt fremover ved at fange det på et flydende transportbånd forbundet til en vandmølle kaldet WandA.

WandA står for Water and Action og er en opfindelse fra Baltimore, USA, der har til formål at indsamle, knuse og sortere affald fra floder gennem vedvarende energi, specifikt vand- og solenergi.

Flydespærringen Bob er blevet brugt af NGO'en i panamanske floder før og skal nu monteres på skraldehjulet. Illustration: Marea Verde

Marea Verde har dog føjet en ændring til den automatiske affaldsindsamler fra Baltimore (lokalt kaldet 'Mr. Trash Wheel'), så den bedre er tilpasset lokale floder.

Primært har de udskiftet indsamlerens oprindelige flydende transportbånd med en alternativ flydespærring kaldet Bob, som de har erfaringer med at bruge til skraldefangst. Med den har NGO'en indsamlet 100 ton skrald på halvandet års tid i en anden panamansk flod.

Flydespærringen, der agerer fangstnet og transportbånd for flodens skrald, er primært drevet af et vandmøllehjul på indsamlings- og sorteringsstationen på flodbredden. Men fangststationen har også solpaneler på sit tag, der kan supplere, når hjulet ikke er tilstrækkeligt.

Stationen er også udstyret med kameraer, der ved hjælp af AI har lært at genkende og kategorisere forskellige typer affald. Planen med det er at indsamle data på, hvad indbyggerne konkret smider ud i Panama Citys største flod, så det senere kan komme politiske tiltag til mindskning af affaldsmængder til gode.

Skraldehjulet skal fiske affald fra Juan Díaz-floden, én af landets mest forurenede, der flyder lige gennem hovedstaden Panama City. Illustration: Marea Verde

I en artikel i Engineering and Technology udtaler Sandy Watemberg, direktør for Marea Verde, at dataindsamlingen netop er vigtig for at unødvendiggøre affaldsfangeren, der ikke er en endelig løsning i sig selv:

»Vi har brug for at folk ændrer vaner, begynder at genbruge og kommer af med deres affald på den rigtige måde. Vi vil arbejde med de lokale for at få dem til at forstå, hvordan vi kan komme uden om brugen af de her teknologier og stadig have en ren flod.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

At gøre genbrug af plast økonomisk rentabelt er den sikreste vej til at få flere gode projekter.

En smuk drøm. Men også en urealistisk drøm. Realiteten er at noget af materialet KAN genbruges. Men at regningen bliver dyrere end at producere nye plastvarer. Plastaffald er primært AFFALD. Desværre koster det både tid og penge at håndtere affaldet korrekt. Den nemme løsning er så bare at smide affaldet i floden. Hvis befolkningen havde adgang til containere til plastaffaldet, så vil det være en meget billigere løsning end alt besværet med at fiske affaldet op af floden igen.

  • 11
  • 1

Er det ikke lidt at gå over åen efter vand?

Jeg “omdanner” mit plastaffald til brændstof helt uden omkostninger ved at sortere det i småt brændbart. Så kommer det i et termisk værk med en virkningsgrad på næsten 90%.

Så længe vi stadig brænder fossile kulbrinter af for ar lave varme og strøm, er jeg ret sikker på, at det er den miljømæssige mest forsvarlige måde at håndtere mit plast på.

Jeg kan i mit sommerhus sidde og følge skibstrafikken ind til Aalborg, og når jeg ser mængden af kul, der bliver sejlet ind til Portland og Vendsysselværket - og samtidigt ved, at plast fra Danmark risikerer at skylle op på en strand i Malaysia, fordi der på ingen måde er styr på fødekæden i plastgenbrug (endnu?) - og at vi i Danmark har verdens bedste forbrændingsanlæg, mener jeg, vi burde importere plastaffald i stedet for at eksportere det til en ukendt skæbne.

  • 13
  • 2
Er det ikke lidt at gå over åen efter vand?

Svaret er overvejende nej. Der er stor forskel på kvaliteten af fossilt brændsel. Kul ligger i bunden og olie ligger i toppen. Quantafuels proces konverterer vanskeligt plastaffand til værdifulde brændstoffer eller kemikalier til nyt plast.

Der er selvfølgelig bedst af genbruge plast direkte ved nedknusning og støbning af nye produkter men hvor det ikke er muligt er Quantafuels teknologi interessant. Gammelt skrammel fisket op af en flod egner sig nok bedst til forgasning. Det er det jeg foreslår her.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten