Transportbåndet sorterer og bygger mens det transporterer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Transportbåndet sorterer og bygger mens det transporterer

Billedet af produkter, som drøner gennem fabrikken på transportbånd, kender de fleste. Produkterne ligger stille og venter på, at næste arbejdsstation dukker op i processen.

Men hvad nu hvis transporttiden kan gøres til aktiv tid? For eksempel ved at sortere produkterne eller ligefrem bygge videre på dem, mens de bliver flyttet. Det forsøger forskerne at finde løsninger på.

Hos den tyske automationsgigant Festo, har det resulteret i en overflade, hvor pneumatisk kontrollerede fjedre kan bevæge et klæde op og ned, så en bølge opstår. Bølgen kan flytte objektet i alle retninge,r og hos Festo forestiller man sig, at den kan bruges til at flytte og sortere produkter samtidig.

Læs også: Frie robotter kan puste liv i dansk industri

Systemet er primært tænkt til at håndtere delikate produkter som frugt eller grøntsager.

På MIT’s Media Lab i Massachusetts, USA, har forskerne udviklet noget lignende. Men i stedet for at trække ned i en overflade, benytter de små stave til at skubbe opad. Brugen af stave gør, at objektet ikke behøver at være rundt og kunne trille, som i Festos system, men også kan være kantet.

Ved at bruge magnetiske terninger kan systemet også bygge objekter sammen til større enheder.

Læs også: Næste generation industrirobotter vil køre rundt iblandt os

Lektor Sean Folmer, der har stået i spidsen for udviklingen, og han ser masser af perspektiver for den type transportsystemer:

»Det der ville være interessant, er en slags conveyor-bånd, hvor du kan manipulere ting direkte og samtidig integrere andre robot-arme,« siger han til Technology Review.

Emner : Automation
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når dette ligefrem fremstilles som "fremtidens transportbånd" kan man måske undre sig en smule. Der er øjensynligt tale om systemer i et plan eller lag. Det ville da ellers ikke være svært at forestille sig flere lag over lag, der arbejdede synkront. Eventuelt også med et "hængende lag", hvor emnerne - eller værktøj til at bearbejde disse - "hang" ned. Hvis emnerne sættes sammen hvor to linier mødes er det ikke svært at forestille sig en art "træstruktur" med gentagne forgreninger, hvor emnerne sættes sammen i et eksponentielt voksende antal. Om dette er så kompliceret at man derfor ikke gør det i praksis ved jeg ikke.

  • 0
  • 0

Det engelse ord "conveyer" bruges to gange i teksten og tilfører ingen mening eller betydning, hvilket kan læses i en ordbog.

Brug dog enten, som i overskriften, ordet transportbånd, tilføj et tillægsord, eller brug een engelsk betegnelse som ikke blandes med dansk.

Det er sjusket sprogstil.

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten