Kvinder udsat for trafikstøj har større risiko for at udvikle brystkræft. Det viser en ny dansk undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som for første gang nogensinde har påvist en sammenhæng mellem kræft og støjniveau.
Ifølge undersøgelsen har kvinder, der bor steder med meget støj fra biler og tog, en markant højere risiko for at udvikle brystkræft af den type, som kaldes ikke-østrogen-følsom.
Risikoen for, at kvinder i overgangsalderen udvikler brystkræft, stiger med op til 38 procent for hver ti decibel, støjniveauet fra tog stiger. Vejtrafik øger også risikoen for at udvikle brystkræft med op til 28 procent for hver 10 decibel, vejstøjen stiger. Undersøgelsen peger på, at støjniveauer over 55 decibel øger risikoen.
Forskerne har undersøgt risikoen for at udvikle brystkræft sammenholdt med niveauet af trafikstøj, som 30.000 kvinder mellem 50 og 64 år har været udsat for. De har sporet kvindernes adresser fra 1987 til 2010 og har derefter beregnet støjniveauet fra trafik på adresserne. Forskerne har korrigeret for flere faktorer i undersøgelsen, som er kendt for at kunne øge brystkræftrisikoen.
Teorien er, at stress og forstyrret nattesøvn kan være årsagen. At sove i kortere tid er i sig selv mistænkt for at kunne forårsage brystkræft, fordi kortere søvn betyder mere udsættelse for lys, som igen medfører lavere mængder af stofskiftehormonet melatonin. Det har en række af egenskaber, som modvirker kræftudvikling, blandt andet ved at styrke immunforsvaret og reparere skader på dna.
Forskernes formodning underbygges af, at andre studier tidligere har peget på, at kvinder med natarbejde også har en forøget risiko for at udvikle brystkræft, men forskerne bag understreger, at det er nødvendigt med flere undersøgelser af den nyfundne sammenhæng.
Tidligere har undersøgelser også vist sammenhæng mellem støj fra veje og udviklingen af hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
