Trafikstøj og luftforurening giver risiko for forhøjet blodtryk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trafikstøj og luftforurening giver risiko for forhøjet blodtryk

Det er ikke første gang, at luftforurening kobles til forhøjet blodtryk. I 2010 påviste forskere fra det tyske Duisburg-Essen Universitet, at indbyggere i storbyer oftere må leve med forhøjet blodtryk end dem, der bor på landet og i mindre byer. Illustration: Flickr/Thomas Rousing

Bor du nær en trafikeret vej eller i et byområde med høj luftforurening? Så er din risiko for at udvikle forhøjet blodtryk større, end hvis du havde slået dig ned på en stille villavej i provinsen. Det viser et stort studie blandt 41.000 personer i fem europæiske lande – heriblandt Danmark.

I et område med høj luftforurening vil en ekstra voksen ud af 100 personer udvikle forhøjet blodtryk sammenlignet med områder, hvor forureningen er lavere.

Læs også: 90.000 danskere lider kraftigt under støjen fra danske motorveje

Ligeledes har personer, der bor nær trafikerede veje, hvor den gennemsnitlige støj om natten overstiger 50 decibel, 6 procent højere risiko for forhøjet blodtryk end personer, der bor i mere stille områder, viser undersøgelsen, der er udført i Norge, Sverige, Tyskland, Spanien og Danmark.

Resultaterne, der er udgivet i European Heart Journal, er baseret på udsagn fra 41.000 personer i de fem lande, der alle havde normalt blodtryk ved studiets start. I en opfølgende undersøgelse fem til ni år senere havde 15 procent af testpersonerne udviklet hypertension, altså forhøjet blodtryk, eller var begyndt at tage blodtryksnedsættende medicin.

Forskerne bag studiet målte over flere omgange luftforureningen uden for testpersonernes hjem og fandt ud af, at personer, der bor i områder, hvor luftforeningen er høj, er markant mere tilbøjelige til at rapportere om problemer med forhøjet blodtryk. Det samme gør sig gældende for personer, der bor i de støjende områder, hvor den gennemsnitlige støj om natten altså er over 50 decibel – svarende til almindelig snak.

Selv om resultaterne indikerer en tydelig sammenhæng mellem støj og forurening på denne ene side og forhøjet blodtryk på den anden, skal der dog tages forbehold for, at undersøgelsen af baseret på selvrapportering fra testpersonerne og ikke målte data.

Alligevel er hovedforfatteren bag undersøgelsen, epidemiologi-professor Barbara Hohfmann fra Henrich-Heine Universitet i Düsseldorf, klar i mælet:

»Vores undersøgelser viser, at langvarig udsættelse for partikelforurening er forbundet med en øget risiko for forhøjet blodtryk,« siger hun til The Guardian.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten