Den danske transportminister Flemming Hansen (K) klægger ingen dæmper på sin begejstring for den Femern-bro, som han har kæmpet for, siden den kom med i det danske regeringsgrundlag i 2001.
De seneste dage har været en hård kamp for at få tyskerne med på ideen, og nu er det endelig lykkedes.
»Jeg er meget stolt over, at det er lykkedes at blive enige om et så visionært, internationalt projekt. Når den faste forbindelse over Femern Bælt åbner i 2018, er jeg sikker på, at vi vil undre os over, at den ikke blev bygget noget før,« siger Flemming Hansen.
Ifølge ministeren vil Danmark stå for statsgarantier for 35 milliarder kroner til bro over Femern Bælt og danske landanlæg. Men nu gælder det om at smøge ærmerne op, mener Flemming Hansen.
»Vi har aftalt en køreplan for den videre proces, der indebærer, at vi i fællesskab skal søge om medfinansiering fra EU's TEN-program. Derefter skal vi i efteråret udarbejde en regeringsaftale, der fastlægger alle detaljerne. Når regeringsaftalen er underskrevet, kan miljøundersøgelser og andre forundersøgelser iværksættes«.
Trafikminister: Ingen betydning for andre trafikprojekter
Ifølge ministeren kommer broen ikke til at gå ud over andre infrastrukturprojekter i Danmark, fordi det er brugerne af broen, der kommer til at betale. De kommer til gengæld tættere på vores sydlige nabo.
»Vi kommer til at spare transporttid og omvejskørsel. Jernbanegodstransporterne sparer omkring 160 kilometer på strækningen mellem Hamborg og København. Beregningerne viser også, at der vil være en miljømæssig gevinst i form af blandt andet færre CO2-emissioner«, siger Flemming Hansen.
