Trafikforurening kan nedsætte spædbørns lungefunktion i syv år

Børns lunger tager permanent skade, hvis børnene bor i et område, hvor der er en kraftig trafikforurening. Det viser en ny svensk undersøgelse fra Institut for Miljømedicin på Karolinska Instituttet i Stockholm.

Hvis et spædbarn i løbet af sit første leveår bor ved en vej med kraftig luftforurening, kan lungerne tage permanent skade. Hos hvert 20. af disse børn er lungekapaciteten reduceret med en femtedel, når barnet er fyldt otte år.

»Det tal er fire gange højere, end vi havde regnet med. Jeg er overrasket over, at eksponering over for luftforurening kan sætte et aftryk flere år senere, for lungerne udvikler sig meget i barndommen«, siger Göran Pershagen, leder af undersøgelsen og professor ved Institut for Miljømedicin på Karolinska Instituttet til sundhedsguiden.dk.

Professoren mener, at resultaterne er et klart incitament til at nedsætte trafikforureningen i de større byer. Han bakkes op af professor i miljømedicin ved Aarhus Universitet Torben Sigsgaard.

Som følge af de svenske resultater vil sundhedsminister Astrid Krag (SF) lade undersøgelsen indgå i planlægningen af fremtidens forebyggelsesprojekter.

»Jeg har videresendt undersøgelsen til Sundhedsstyrelsen, så den kan indgå i arbejdet på forebyggelsesområdet, blandt andet i styrelsens arbejde med forebyggelsespakker til kommunerne. Det er kommunerne, der har det 'borgernære' ansvar for at skabe sunde rammer, og de har netop muligheden for at skabe sammenhæng og sikre sunde rammer på tværs af deres opgaver«, siger sundhedsministeren til sundhedsguiden.dk.

Læs mere på Politiken.dk

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det ikke er fordi at der er så mange der står udenfor ved vejen og ryger? Jeg er ret sikker på at det ville kræftens bekæmpelses rapport vise...

 • 0
 • 0

Mener også at der er påvist betydelig mere luftforurening i havnebyer, kunne være interessant at se om det har en målbar effekt? Det kunne jo være man skulle gå efter det største problem først...

 • 0
 • 0

En ny svensk undersøgelse viser, at lungerne på hvert 20. barn, der lever sit første år på en vej med kraftig luftforurening

Jeg ville tro at faren for at blive kørt ned var større end faren fra luftforureningen når man lever på en vej. Hvorfor er det i øvrigt kun hvert tyvende barn der tager skade? Hvad med de nitten andre.

 • 0
 • 0

Fakta om undersøgelsen Undersøgelsen fra Karolinska Intistuttet er baseret på det såkaldte BAMSE-projekt, hvor flere end 1.900 børn er fulgt fra fødslen og indtil an alder af otte år. Blandt børn, der som spæd levede ved en vej med forhøjet luftforurening, var hvert 20. barns lungekapacitet reduceret med 20 % da de blev otte år. I gennemsnit var lungekapactiteten nedsat med 2 % for de børn, der var mest udsat for luftforurening som spæd. BAMSE-projektet følger den samme gruppe børn, indtil de bliver 16 år, hvor lungekapaciteten igen bliver analyseret. Undersøgelsen er offentliggjort i tidskriftet American Journal of Respiratopry and Critical Care Medicine.

Tallene er forvirrende. Hvert tyvende med 20% og 2% gennemsnitlig for de værst udsatte?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten