Trafikforskere er pessimistiske trods lille fremgang på ny betalingsbro

Plus28. oktober 2020 kl. 03:0014
Trafikforskere er pessimistiske trods lille fremgang på ny betalingsbro
Broen er 1,4 kilometer lang og hæver sig 22 meter over Roskilde Fjord. Illustration: Fjordforbindelsen Frederikssund.
Sidste år fik nordsjællænderne en betalingsbro over Roskilde Fjord få kilometer syd for den gamle, som er gratis. Men de færreste bilister har tilsyneladende ændret kørselsmønstre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et år efter åbningen sidste efterår er antallet af køretøjer, som dagligt passerer Kronprinsesse Marys Bro syd for Frederiksund, stadig ikke i nærheden af det, som broen skal nå op på før 2025 for at få økonomien i balance.

For imens Kronprins Frederiks Bro, som krydser Roskilde Fjord i Frederiksund, er gratis, koster det 14 kroner for biler at krydse den nye 1,4 kilometer lange bro nogle få kilometer sydligere.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
29. oktober 2020 kl. 13:32

Trafikforskere er pessimistiske trods lille fremgang på ny betalingsbro

Forskere bør holde sig til fakta og ikke følelser LT.

Sidste år fik nordsjællænderne en betalingsbro over Roskilde Fjord få kilometer syd for den gamle, som er gratis.

Men de færreste bilister har ændret kørselsmønstre.

Er det noget du/I ved eller noget du/I tror ? vi ved det ikke endnu, men vi ved at det er ikke de samme der kører hver dag, og vi ved der er ca. 50.000 registrerede brugere, men vi har ikke på nuværende tidspunkt igangsat en bruger undersøgelse. LT.

Et år efter åbningen sidste efterår er antallet af køretøjer, som dagligt passerer Kronprinsesse Marys Bro syd for Frederiksund, stadig ikke i nærheden af det, som skal til for at få økonomien i balance.

Antallet af passager følge det budgetterede, og der ikke noget der tyder på at vi ikke kan betale gælden på 40 år..LT.

Men indtil videre foretrækker de lokale turen gennem Frederiksund og over den gamle bro. De daglige trafiktal på den nye er efter et års indkøring ikke i nærheden af det antal trafikanter, som tilbagebetalingen kræver.

Jeg ved ikke hvor de oplysninger kommer fra 50 % af pendlerne kommer fra eksterne kommuner efter min vurdering, Vi ved at mange bruger GPS hver morgen om der er kø på gammel bro...

Covid-19-epidemien og forårets nedlukning får skylden.

Det er dokumenteret via vores daglige trafiktællinger der viste et brat fald primo marts og frem..LT.

Professor forudser ikke trafikvækst

FF er ikke afhængig af mere end 0,9 % vækst pr år LT.

Der findes et dagligt kunde underunderlag på op til 23.000 biler der krydser fjorden hver dag..LT.

Således udgjorde Prinsesse Marys Bros andel af den samlede trafik over broerne 12 procent i november 2019, måneden efter åbningen, imens den i september 2020 udgjorde 15 procent.

»Jeg har lidt svært ved at se, hvor alle de ture skal komme fra, med mindre man ændrer på prissætningen eller pludseligt oplever at folk begynder at opføre sig meget anderledes, end de gør nu. Normalt, når man laver prognoser på trafikvækst, kigger man på infrastruktur (den er der), befolkningstilvækst (der er ikke nogen) og arbejdspladser (der er heller ikke nogen),« siger Jeppe Rich.

Der findes et dagligt kunde underunderlag på op til 23.000 biler der krydser fjorden hver dag. LT.

»Der er ikke nogle større trækplastre på den anden side af fjorden, og der er ikke noget nyt på vej, som markant skulle ændre tingene. Så det er svært for mig at se, hvad der skal afføde den her voldsomme tilvækst på en faktor to en halv frem til 2025,« siger professoren.

Der flytter flere erhvervsdrivende til Hornsherred , spørg Skibby aktive og Frederikssund erhverv.LT.

Der er flere udstykninger i gang i Gerlev, Lyngerup, Skibby ,Jægerspris, nogle med flere hundrede grunde.. Samt i Frederikssund bygges der mange hundrede boliger, trafikken går både øst og vest og vise versa. LT.

Transportøkonom: Indsving burde være hurtigere

Hvad bygger han det på ? VD har store erfaringer fra 6 vejanlæg og de mener ind sving mindst tager 5 år og måske en lidt længere periode på grund af den asymmetriske løsning med betaling på den nye bro og gratis på den gamle bro. Det tager lang tid at ændre vaner og længere tid når det koster penge.. LT.

Så mit bud er, at indsvinget skulle komme relativt hurtigt. Men det kan påvirke sagen, hvis der er en modstand mod at betale,« siger transportøkonomen.

Mit bud er at når folk over tid opdager hvor hurtigt nemt og behageligt en tur på den nye bro er kommer de som kunder.LT.

Han henviser til, at selve betalingssystemet kan udgøre en barriere - broens betalingsanlæg læser nummerpladen, men er man ikke oprettet, skal man ind og betale sin regning på hjemmesiden.

Undskyld det er det rene vrøvl der er ca. 50.000 registrerede brugere, der kommer nye til hver dag.LT:

Fjordpay.dk vil jeg påstå er i top 10 i Danmark i betalingssider og er den letteste og mest brugervenlige betalindside, det tager max 3 minutter og den er gratis, det virker ikke som om transportøkonomen, har været inde og prøve siden,. LT.

Hvis bilister køre over uden at være registreret, kan de inden 5 dage gå ind og betale på hjemmesiden.. Uden at lade sig registrere.. det tager mindre end to minutter LT.

Barrieren vil medvirke til at give et langsommere indsving, mener transportøkonomen.

Dette er formodninger ikke fakta, jeg har redegjort for 50.000 brugere..LT.

»Det er en såkaldt "informationsomkostning". For en ny bruger er der en usikkerhed om, hvad man skal gøre, og det koster en vis indsats at finde ud af det. Det kan sagtens være en barriere, selv om det ikke koster noget. Og skal man ind og betale på en hjemmeside, er hele tidsgevinsten ved at bruge den nye bro jo røget,« siger han.

Se mine svar oppe teksten. LT.

Af notatet fremgår desuden en graf over den forventede trafikudvikling, forudsat at trafikken generelt stiger med 0,9 procent om året. Her forventes broen at nå over 8000 daglige trafikanter i 2025.

»Givet ovenstående forudsætninger viser beregningerne at det er muligt at overholde en 40 års tilbagebetalingstid,« mener Vejdirektoratet. .

BH Leif Tullberg..

13
28. oktober 2020 kl. 19:29

Når man kommer fra Hillerødsiden, er der ingen skiltning mod den nye bro. Og skal man til Kulhuse er den nye bro en ret stor omvej. Så det bliver nok svært af at få sommerhusfolket i Kulhuse, beboerne i Jægerspris m.fl. til at se en fordel ved at bruge den nye bro. Skal man mod Holbæk / Odden er den nye bro meget hurtigere end den gamle og reelt prisen værd - men man skal vide, at den er der, og det gøres der meget lidt for at oplyse om via skiltning, når man kommer fra nord eller øst.

11
28. oktober 2020 kl. 13:25

Vil da lige nævne at BroBizz også fungerer som betaling på KPMB.

9
28. oktober 2020 kl. 10:59

**Til Peter Hansen, men den største succes rate er at, **

Når man har boet i Hornsherred siden 1972 og holdt og ventet op til en time morgen og aften ved den gamle bro, Er at nu er ventetiden næsten elimineret, og næsten alle lastbiler er væk fra den gamle bro, Jeg vedhæfter lige lidt historik**

**Fjorden er ikke længere en barrierer for borgerne og pendlerne,
På grund af Byrådet i 2012 traf en for Hornsherred og Frederikssund yderst fornuftig beslutning, Nemlig at sige ja til et tilbud fra folketinget om at få en betalings bro senest i 2020.

Nu er broen der med alle de fordele som borgerne har ventet på i over 40 år.

Nu kan trafikken glide stort set uden ventetid, nu kan aftaler holdes og 95% af de biler der før åbningen kun havde en mulighed har nu to.

Det folk nu glemmer er at broen ikke er udfordringen, men er løsningen, Erhvervslivet på begge sider af fjorden har set frem til dette.

Der har været fest og glæde, og broen vil skabe udvikling i hele området. Lastbiler over 3500 kg skal bruge den nye bro og de skal naturligvis betale broafgift, Det har der været skrevet meget om, Men ikke hvor meget de sparer. Efter min bedste overbevisning vil de fleste vinde ved dette.

Min egen oplevelse har været, at være med til at starte en virksomhed i 1976 i Skuldelev som voksede sig meget stor, Men måtte flytte til Roskilde i 2004, på grund af kunder, leverandører og medarbejdere havde svært ved at komme til og fra over den gamle bro.

BH Leif Tullberg.

Hvis du har lyst at læse dele af det historiske forløb er det indsat herunder Samt link til loven og brevene til og fra folketinget:

https://den1millionerenudfordring-hercules.blogspot.com/2019/11/fjorden-er-ikke-lngere-en-barrierer-for.html

8
28. oktober 2020 kl. 10:48

Når staten villigt betaler for underudnyttede motorvejsforbindelser i Jylland, så burde de ligeså villigt betale for tilsvarende underudnyttede vej/bro-forbindelser på Sjælland.

7
28. oktober 2020 kl. 10:20

at tage Kronprinsens bro?

hvis man ellers regner det hele med

iflg. Google maps er der 43 minutter og 46,2 km via KPMB hvis jeg vil til Ølstykke fra min bopæl her syd for Tølløse KPFB derimod giver 54 minutter og 52,8 km.

Så hvis vi holder os til FDM's pris af 3.50 /km for at køre i bil så giver det en udgift på 9 kroner og 10 ører.

ps. I øvrigt mener jeg også at en 3. limfjordsforbindelse skal være en betalingsløsning. (selv om jeg vil blive overrasket hvis det sker - det ser ud til at betalingsforbindelser kun kan etableres øst for lillebælt)

6
28. oktober 2020 kl. 10:00

KMB jo nok dobbelt ramt af coronakrisen: trafikken er generelt mindre og køen ved den gamle bro kortere.

Men ubalancen pga. betalingsbarrieren på KMB vil også være der i fremtiden. Gad vide hvor mange år, med skuffende trafiktal på KMB og kø ved den gamle bro, der får lov at gå før man endeligt opgiver at opkræve betaling?

4
28. oktober 2020 kl. 08:57

Vi er en del der stemmer med bilen, ved ikke at deltage i eksperimentet med betalingsmodeller for veje. Det selv om jeg som bosiddende i Stenløse med sommerhus i Vellerup burde køre ad KMB! Jeg vil ikke betale både over skatter og afgifter, og dertil i tillæg også betale for at køre på KMB. Jeg vred over at vi bruger en løsning, hvor der skabes et selskab alene for at drive finanseringen af en bro. Det koster ca. 10M om året at drive selskabet og driften, hvoraf den største enkelt post i driften er betalingsanlægget. Regn selv ud hvor mange turer af 14 kr. der skal til at betale driften!

3
28. oktober 2020 kl. 08:44

Det gik rigtig godt med at financiere Storebælt og Øresund fordi det var markant billigere eller hurtigere at benytte dem. Eller man var nød til det, da færgerne blev lukket.

Det scenarie kan man ikke overføre til andre situationer, men det lyder som om nogen har gjort det for at få deres projekt igennem. Ligesom når ting bliver prissat for lavt eller uden åbenlyse ting som så bliver lagt på senere.

Det kunne være interassant om der ligger nogle skjulte rapporter eller faglige advarsler som offentligheden ikke kender til. Det lyder naivt at tro at folk vil begynde at betale for at køre en anden vej uden de ser en markant fordel.

2
28. oktober 2020 kl. 07:51

Når Femernforbindelsen åbner. Ingen vil bruge det, da der findes billigere alternativer.

1
28. oktober 2020 kl. 06:55

Lad bilisterne på Storebælt betale..de er allerede vant til at betale for andre infrastruktur projekter rundt omkring i landet..og kommer sikkert alligevel til at for både Femern og Kattegat forbindelsen..