Trafikeksperter: Lovgivning vil tage rattet fra fremtidens bilister
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trafikeksperter: Lovgivning vil tage rattet fra fremtidens bilister

Køreglæde, som bilister kender det i dag, risikerer at blive et fortidsminde. Trafikmyndighederne i Californien har i denne uge officielt udstedt det første kørekort til en selvkørende bil, og analytikere i Danmark og USA vurderer, at selvkørende biler over de næste årtier vil fortrænge menneskeførte biler, som vil blive forbudt ved lov.

Læs også: Audi får den første tilladelse til at køre førerløst i Californien

»Over 90 pct. af alle ulykker skyldes bilisten. Derfor er det naturligt, at vi – når vi først har pålidelige selvkørende biler på markedet – forbyder førte biler,« siger Jens Peder Kristensen, direktør i it-konsulentfirmaet KeyResearch, som står bag en række analyser af samfundseffekten af selvkørende biler.

I første omgang kommer lovgivningen dog til at forsinke bilernes udbredelse i kommerciel handel:

»I dag er det i det store hele forbudt at køre i en selvkørende bil. Det skyldes både den danske lovgivning og internationale konven­tioner,« siger Jens Peder Kristensen med henvisning til f.eks. Wienerkonventionen fra 1968, ifølge hvilken det er forbudt ikke at have kontrol over sit køretøj. Men flere lande er i øjeblikket i gang med at lovliggøre selvkørende biltrafik. I både Sverige og Storbritannien bliver bilerne lovlige i trafikken fra 2015, i USA er de i forvejen lovlige i Nevada, Florida og Californien.

Læs også: Førerløse biler bliver tilladt på de britiske veje næste år

»Når lovgivningen er på plads, vil vi se de første delvist selvkørende biler på motorveje uden bløde trafikanter og med lange, ubrudte strækninger. Næste trin bliver, at bilerne også kan fungere i mere komplekse bymiljøer,« siger Jens Peder Kristensen.

Med den hastige teknologiudvikling, der er på området, vil vejene om 30 år overvejende være fyldt af selvkørende biler, og inden for 40 år vil førte biler så blive forbudt, vurderer han.

Ud over at give bedre sikkerhed vil udviklingen afhjælpe trængslen. Modelberegninger indikerer, at motorvejenes kapacitet firedobles, når alle biler er selvkørende.

»Man kan klemme bilerne tættere sammen, fordi bilen foran i forvejen fortæller, at den bremser. Hvad tværretningen angår, vil man kunne lægge tre biler i to spor, fordi styringen er mere præcis,« siger Jens Peder Kristensen.

Simuleringer har også vist, at selvkørende biler kan navigere mere effektivt gennem et kryds.

Hastigt voksende marked

Også Egil Juliussen, direktør og chefanalytiker ved det amerikanske industrianalyseinstitut IHS Automotive, ser en førerløs fremtid.

Selvkørende biler kommer på markedet omkring 2025, og markedet vil vokse hastigt. Det vil tage 25-30 år, før selvkørende biler vil udgøre 90 procent af det samlede salg af nye biler, og ti år senere vil stort set hele bilparken køre selv, spår han:

»Hen mod slutningen af den periode vil ulemperne ved at blande selvkørende og førte biler tilskynde regeringer til at lægge hindringer for salget af menneskeførte biler.«

Allerede inden for de næste to år vil de første delvist selvkørende biler til anvendelse i afgrænsede områder dog dukke op, mener Thilo Koslowski, der er vicedirektør ved det amerikanske teknologirådgivningsinstitut Gartner:

»Tre virksomheder vil i 2016 bekendtgøre, præcist hvornår de vil lancere egentlige selvkørende biler, der har bredere muligheder og kan bruges i større områder. Disse vil sandsynligvis blive lanceret omkring 2020, og vi vil se de første førerløse biler på offentlige veje omkring 2026,« forudser han.

Læs også: Kursen er lagt for de selvkørende biler

Øv øv, det vil sige at når jeg bliver 100 år må jeg ikke køre selv.

  • 11
  • 0

enig, og at lade to gange et tons metal, passere hinanden med 100 km/t, med kun få centimeters afstand, ført kun af mennesker, er nok noget at det vildeste vi stadig tillader, når man tænker på hvad der ellers bliver forbudt, på grund af sikkerheds risiko.

Der er så mange positive muligheder i det her, lad os håbe at vi får det gjort bæredygtigt, fra begyndelsen, ellers ender det med at alle fra 0-99 pludselig skal have egen bil....

  • 13
  • 6