Træt og slidt? Nu skal mælk med B12-vitamin give dig et løft
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Træt og slidt? Nu skal mælk med B12-vitamin give dig et løft

Manglen på det vigtige B12-vitamin skal afhjælpes med et mælkebaseret produkt, der kan hjælpe kroppen til at optage vitaminet.

Produktet skal udvikles af forskere på Aarhus Universitet, der har rettet deres opmærksomhed mod et bestemt transportprotein kaldet transcobalamin, der har betydning for transporten af B12 fra blodbanen over i cellerne.

»Vi vil undersøge, om transcobalamin er medvirkende til, at kroppen lettere optager B12 via mælken sammenlignet med andre fødevarer. Muligvis bevares bindingen, når vi drikker mælken og åbner op for en alternativ rute, der adskiller sig fra vejen, vi ellers optager B12-vitaminet på,« siger Christian Würtz Heegaard, Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

Forskere ved Aarhus Universitet skal nu undersøge, om det er muligt at fremstille en type mælk, der kan afhjælpe især ældre menneskers mangel på B12-vitamin. Illustration: Janine Chedid

Mellem 10 og 20 procent af alle over 60 år har problemer med at optage nok B12-vitamin fra føden. Er manglen alvorlig, kan man risikere blodmangel og uoprettelig skade på nervesystemet.

»Selv ved en lav mangeltilstand vil personer kunne lide af hukommelsessvigt, træthed, ømhed i leddene, og at man bliver irritabel, mange af de symptomer, vi ellers forbinder med at blive gammel, så måske er en del af forklaringen, at vi mangler B12 uden at vide det,« uddyber seniorforskeren.

»Vi har foretaget undersøgelser tidligere, der viser, at drikker man mælk, optager man mere B12 sammenlignet med andre fødevarer. Det meste B12 kommer fra kød, men kroppens evne til at optage B12 fra kød falder, når man bliver ældre og allerede ved 60 år, og derover falder evnen til at fordøje kødet og dermed også evnen til at optage B12,« forklarer Christian Würtz Heegaard.

Han har netop modtaget godt 14 millioner kroner i forskningsstøtte fra Det Strategiske Forskningsråd til afdækningen af B12's hemmelige vej fra fødevarer til cellerne.

Det fireårige forskningsprojekt har desuden deltagelse af forskere fra Aarhus Universitetshospital, University of California og mejerigiganten Arla.

Dokumentation

Aarhus Universitet: Mælk hjælper på hukommelsen

B12-vitamin er en populær betegnelse for en gruppe kemiske stoffer, som ofte går under navnet kobalaminer.

Vitaminet er livsnødvendigt, fordi det blandt andet er nødvendigt for at danne nye røde blodlegemer, at nervesystemet fungerer optimalt, og at undgå demens.

B12-vitamin har biokemisk betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteiners byggesten.

B12-vitaminet er nødvendigt når cellerne skal dele sig. De røde blodlegemer hører til de celler, der oftest deler sig, og sværere mangel på B12-vitamin giver derfor blodmangel.

B12-vitamin er nødvendig for nervernes vedligeholdelse og nydannelse.

De vigtigste kilder til B12 er magert kød, mejeriprodukter og ost, æg og fisk.

B12 vitaminmangel, for eksempel hos vegetarer eller veganere, er normalt mange år om at udvikle sig. Dels fordi leveren opbygger et lager af B12-vitamin og dels på grund af det store genbrug af vitaminet. Mangeltilstande at lettere grad giver symptomer uden at resultere i blodmangel. Hos ældre forekommer en demens-tilstand, der skyldes B12-mangel, og den kan effektivt behandles med tilskud af vitamin B12. De øvrige symptomer ved mere alvorlig mangel er:

Rød, irriteret eventuelt afglattet tunge.

Nedsat smagssans.

Fordøjelsesbesvær, luft i maven, ændret afføringsmønster ofte diare.

Ændret eller nedsat følesans.

Nedsat vibrationssans (man kan ikke mærke en stemmegaffels svingninger).

Langvarigt underskud af B12-vitamin i kroppen giver megaloblastær anæmi, der er en blodmangelsygdom hvor forstadierne til de røde blodlegemer svulmer op. Desuden ses Perniciøs blodmangel.

De første symptomer vil være træthed, hjertebanken, åndenød og svimmelhed. Er blodmanglen meget svær, kan der forekomme hjertekrampe, hovedpine og smerter i benene (claudicatio intermittens).

MVH
Jan - der mener at faktabokse er en god ting

Kilde: http://www.netdoktor.dk/vitaminer/vitaminb...

  • 0
  • 0

Blev ordineret ekstra B12, men det blev fjernet fra handelen.
Siden har jeg ikke modtaget nogle tilbud om hvordan det igen kan ordineres.?
Mærkelig opførsel og utroværdig!

  • 0
  • 0