Træpillefyr og billige varmepumper skubber oliefyret ud

En ny opgørelse, som viser, at antallet af danske oliefyr er halvt så stort som den officielle statistik, har ført til stor overraskelse blandt branchefolk.

I stedet for de officielle tal på 231.000 boliger med oliefyr, har oliebranchens organisation kun leveret olie til 87.000 forbruger og vurderer derfor, at der i dag kun er omkring 100.000 aktive oliefyr tilbage.

Læs også: Halvdelen af landets oliefyr er forsvundet

Chefkonsulent og ansvarlig for varmepumper hos Dansk Energi Richard Schalburg siger, at man længe har været klar over, at der var en vis usikkerhed omkring antallet af oliefyr. Men at et tal helt nede på 100.000 er overraskende, hvis det holder vand. Og det betyder, at der ikke skal udfases så mange oliefyr som forventet.

»De nye tal betyder jo for eksempel, at markedet for luft-vand-varmepumper er blevet halveret , og at muligheden for at anvende overskudsstrøm fra vindmøllerne til opvarmning reduceres markant,« påpeger han.

Han tilføjer, at det især er de billige træpillefyr, som rykket hel vildt og har skubbet oliefyrene ud. Her kan de langt dyrere varmepumper slet ikke konkurrere.

»Der er helt klart behov for afklaring af data omkring individuelle opvarmningsformer og for nogle nye politiske tiltag, hvis man gerne vil have de vandbårne varmepumper ind i systemet«, siger han.

Læs også: Olieprisfald gør det til endnu dårligere forretning at skifte til varmepumpe

Afdelingschef Søren Rise fra Brancheforeningen Tekniq er ligeledes overrasket over tallet og enig i, at det især er træpillefyr og brændeovne, som er rykket ind i fyrrummene i landområderne.

»Jeg tror dog, at der står flere oliefyr derude – måske 150.000. Det er nemlig blevet udbredt at anvende oliefyret som backup til brændeovnen eller til en luft-luft-varmepumpe. Det vil sige, at de kun bruger lidt olie og derfor ikke får leveret olie så tit,« siger han og tilføjer, at denne løsning er billig og til at overkomme for boligejere i udkantsområderne.

Der findes ikke officielle tal for antallet af pillefyr i Danmark, men Søren Rise anslår, at der er cirka 100.000 af dem, primært på landet, hvor der er plads til pille-lageret.

»Det her bør få politikerne til at træde et skridt tilbage og indrette sig efter virkeligheden. Vi kan ikke se fornuften i at forbyde teknologien, når den kun er til backup, og så kan man jo erstatte fossil olie med noget biobaseret,« påpeger afdelingschef Søren Rise fra Tekniq.

Læs også: Salget af varmepumper halter 20 år efter planerne

Ingeniøren har spurgt Energistyrelsen, som opgjorde antallet af oliefyr til 323.000 i 2013, hvordan deres tal stemmer overens med det langt lavere antal oliefyr fra Energi- og olieforum (EOF):

»Det er interessante tal, og vi har allerede igangsat en dialog med Energi- og olieforum for at få drøftet deres tal nærmere,« siger Henrik Andersen, kontorchef i center for Bygninger hos Energistyrelsen i en skriftlig kommentar.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor skulle lagerpladsen for pillefyr være så meget større end til brænde? Den får mange proppet ind i selv små rækkehuses udearealer. Nej, fristelsen er stor også inde i områder, hvor der ellers er kollektiv forsyning. Bio-begejstringen skubber miljø- og sundhedsmæssigt bedre løsninger ud i kulden. Og så er klimaideen en skrøne: Når atmosfærens badekar er fuld med CO2, nytter det ikke noget at puste mere af slagsen i den. Findes der ansvarlige politikere, der sætter en stopper for ræset mod klima-, miljø- og energi-bunden?

  • 0
  • 4

Der er efter min vurdering, et stort behov for at få valid statistik på området. I dag skal den enkelte husejer selv indberette til BBR registret og dette er efter min opfattelse validt.

Det kunne f. eks være skortensfejeren der indberettede opvarmningsformen.

www.biobraendselsforeningen.dk

  • 0
  • 0

fristelsen er stor også inde i områder, hvor der ellers er kollektiv forsyning

Det er interessant at se statistik for ... 1) hvor mange oliefyr og pillefyr der er i fjernvarmeområder, 2) som funktion af abonnementsprisen og prisen pr. varmeenhed, 3) og hvor meget brændsel de får leveret. Tallene findes jo, de skal "bare" graves frem.

Flere forsyningstyper giver større forsyningssikkerhed, og det er jo fint sålænge merudgiften er lav. Petroleum kan tilsyneladende stadig sælges til 15kr/l http://www.harald-nyborg.dk/p7224/kaminx-r... mens bioethanol er næsten 20kr/l. Det er bl.a til hyggeovne i lejligheder, og er formentlig en lille del af markedet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten