Træhuse kan spare klimaet 800.000 ton CO2 om året

Plus28. oktober 2020 kl. 16:106
Træhuse kan spare klimaet 800.000 ton CO2 om året
Der gemmer sig et stort potentiale for CO2-besparelser inden for træbyggeri Illustration: Henning Larsen Architects.
Det konventionelle betonbyggeri kan være på vej til at blive afløst af træ. Ifølge en ny forskningsrapport kan mere træ i byggeriet fremme bæredygtigheden i byggebranchen
Artiklen er ældre end 30 dage

En norsk bjælkehytte i skovkanten, hvor man kan betragte dyrelivet i skumringen, mens den hjemmehæklede uldsweater ligger over skulderen, i tilfælde af at aftensolen svigter, kan måske være den umiddelbare association, når man taler om træhuse.

Men der er hverken tale om træfacader eller krav om egen urtehave i den nye forskningsrapport fra instituttet Build ved Aalborg Universitet, der viser, at træbyggeri kan være en joker i byggebranchens grønne omstilling.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. oktober 2020 kl. 19:24

For at bygge mere med træ skal der nok ændres nogle regler i bygningsreglementet, men der skal også ske ændringer i kommunernes holdninger, så man stopper med at fastlægge materialevalget i lokalplanerne, hvor man alt for ofte ser bestemmelser, som kræver mure og tage i tegl. Altså skal vi have mere frihed til valg af træ og gode retningslinier for, hvor og hvordan! Træ som har været anvendt i bygninger kan i mange tilfælde genanvendes til samme formål, men ellers kan det oparbejdes og blive til spånplader og få endnu en årrække som CO2 lager. I sidste ende forgår alt levende, men da er det vigtigt, at vi udnytter den sidste CO2 opsparing til energfremstilling, så en opsparede CO2 ikke går tabt via naturlig omsætning (råd).

5
29. oktober 2020 kl. 15:17

Lidt interessant da et grønt Sahara vil binde kulstof.

2
28. oktober 2020 kl. 21:52

Så er det jo trist at konventionel skovdrift bliver udskammet af de kræfter der ønsker at omdanne de danske skove til lysåbne overdrev med græssende kreaturer. Men så importerer vi jo bare træet i stedet.....

1
28. oktober 2020 kl. 20:46

Hvis man skal lave et CO2 regnskab ser det ud til at man mangler at forklare hvad der bliver af træet i husene - enten rådner det vel op eller brændes - med frigivelse af den CO2 der var bundet i materialet. Hvor meget sparer man hvis man fraregner den CO2 som er bundet i træet - det er jo ikke bundet for evigt som man kunne tro ved at læse artiklen?