Træ giver byggeriet bøvl med akustik- og energikrav

Plus1. marts 2022 kl. 15:185
Træ giver byggeriet bøvl med akustik- og energikrav
Illustration: Sweco.
Med det nye bygningsreglement fra 2023 strammes kravene til CO2-udledning, hvilket gør træ højaktuelt som byggemateriale. Men andre krav udfordrer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Træ optager og lagrer CO2, og det er fornybart. Det organiske materiale er let for håndværkeren at håndtere og bearbejde under byggeriet. Og så er det et smukt byggemateriale, som bidrager til et sundt indeklima med en behagelig atmosfære.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
2. marts 2022 kl. 11:16

Det er korrekt, hvad arkiteten nævner at træ som overflade beklædning i et rum kan give en behagelig lyd i forhold til andre overflader. Især hvis der er noget absorberende materiale bagved, eller hvis det er lidt slidt og gammelt med fuger osv.

Det er dog noget andet med transmission af støj via. massivtræskonsruktioner som for eksempel trinlyd eller luftbåren støj. Her er der ikke stor forskel på hvilket materiale støjen transmitteres igennem og derfor bør den generelt opfylde samme krav for træbyggeri som for andre byggerier....

Man kan selvfølgelig indenfor akustik, brand, arkitektur, indeklima, dagslys og samtlige kategorier overveje om man skal gå på kompromis med comfort, arbejdsmiljø, sikkerhed og lign for at spare på CO2 og lave et parallelt krise-bygningsreglement med sænkede krav og med en tilhørende brugsvejledning til brugere af disse bygninger med feks. regler som i norge, hvor man ikke forlader en opvaskemaskine tændt, når man skal ud og handle eller om natten. Eller lovkrav til hvordan man støjer i bygningerne. Vi er jo trods alt nødt til at gå på kompromis med sådanne ting, for ikke at ødelægge kloden.

Men som akustiker, håber jeg at samfundet går ind i sådanne ændringer med åbne øjne på tværs af byggebrancen, og at akustikken ikke bliver behandlet som en særlig nem måde at spare på. Der er trods alt dokumenteret at flere folk dør årligt af stressrelaterede sygdomme netop pga. støjbelastning, så akustik og støj er ikke bare noget som særligt fintfølende folk har fået indarbejdet krav til.

4
2. marts 2022 kl. 09:58

Da jeg var studerende boede jeg i et nybygget 2-etagers træbyggeri og jeg var positivt overrasket over indeklimaet. Både ifht. fugt, temperatur og støj synes jeg at det var ret positivt. Jeg har senerehen boet i et nybygget betonbyggeri, og der var også et behageligt indeklima hvis man så bort fra den tvungne ventilation og undertrykket indvendigt som jeg efterhånden blev ret træt af.

Jeg synes helt klart man skal prøve at bygge mere i træ da beton er en af de helt store klimasyndere. Den lokale træproduktion skal dog kunne følge med, og det er så spørgsmålet om det kan lade sig gøre hvis man begynder at bygge med træ i større skala.

2
1. marts 2022 kl. 18:20

Det er jo nemt nok at tilføje masse til træbyggeri. For det første kan man bruge træfiberisolering i stedet for andre, lette isolerings varianter.

Men endnu bedre er at kombinere træ med ler, ikke som isolation men fyld og overflade materiale. Ler er et lavenergi produkt, findes rigelig på jorden, beskytter træ fra fugt da det har en højere affinitet til vand, og samtidig styrer det inderklimaet perfekt. Og så tilføjer det tyngde hvilket er godt for lydisolation mellem værelser og etager. Last but not least kan det genanvendes igen og igen.

1
1. marts 2022 kl. 17:55

Det undrer mig at boligens varmekapacitet skulle gøre det sværere at bygge i træ. Er der nogle forsøg og målinger der viser det?

Det er næppe mere end 1 til 2 kWh/K lager der kan opnås i beton kontra træ, og det svarer til nogle timers forsinkelse.