Trådløst gennembrud fejrer 100 år
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trådløst gennembrud fejrer 100 år

Uden ordentlige spoler, uden rør og uden dioder – kort sagt næsten uden selektivitet og forstærkning. Kun en modtageantenne 50 meter over jorden og en primitiv detektor. Det var vilkårene for den britisk-italienske ingeniør Guglielmo Marconi, da han den 12. december 1901 modtog den første trådløse meddelelse over Atlanten. Meddelelsen bestod i tre prikker fra Cornwall i England til Saint John's i Newfoundland, en afstand på mere end 3.500 km.

Mange "eksperter" mente, at jordens krumning ville forhindre bedriften, men den 27-årige Marconi beviste, at de tog fejl. I 1920'erne slog han sig på kort- og mikrobølger, som havde helt andre egenskaber end de meget bredbåndede langbølgesignaler fra den første atlanttransmission, og gav til dels eksperterne ret.

Marconi fik Nobel-prisen i 1909. Da han døde i 1937 skrev den engelske avis Daily Herald, at hans "mest skattede ejendel" var en mindetavle af guld, som han havde fået af 600 overlevende fra luksuslineren Titanics forlis.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først