Trådløst gennembrud fejrer 100 år
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Trådløst gennembrud fejrer 100 år

Uden ordentlige spoler, uden rør og uden dioder – kort sagt næsten uden selektivitet og forstærkning. Kun en modtageantenne 50 meter over jorden og en primitiv detektor. Det var vilkårene for den britisk-italienske ingeniør Guglielmo Marconi, da han den 12. december 1901 modtog den første trådløse meddelelse over Atlanten. Meddelelsen bestod i tre prikker fra Cornwall i England til Saint John's i Newfoundland, en afstand på mere end 3.500 km.

Mange "eksperter" mente, at jordens krumning ville forhindre bedriften, men den 27-årige Marconi beviste, at de tog fejl. I 1920'erne slog han sig på kort- og mikrobølger, som havde helt andre egenskaber end de meget bredbåndede langbølgesignaler fra den første atlanttransmission, og gav til dels eksperterne ret.

Marconi fik Nobel-prisen i 1909. Da han døde i 1937 skrev den engelske avis Daily Herald, at hans "mest skattede ejendel" var en mindetavle af guld, som han havde fået af 600 overlevende fra luksuslineren Titanics forlis.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først