Trådløs fugtmåler indstillet til Produktprisen

Fugt er et alvorligt problem for byggeriet. Både under opførelse, og når bygningen anvendes. Under opførelse kan det eksempelvis være fugtighedsgraden af betonblandingen, der er kritisk, og for det færdige hus kan pludseligt opståede skader på et tag give store vand- og fugtproblemer.

Men med en trådløs fugtmåler er det muligt at holde sig ajour med fugtigheden og temperaturen i en bygning. Det er Profort og BMT Instruments, der er gået sammen om udviklingen af Fugtlog, der kan udføre fugtighedsmålingen trådløst. Nu er produktet indstillet til Produktprisen i kategorien Innovationsprisen.

'Systemet er velegnet til dokumentation af, at fugtforholdene er tilfredsstillende, så bygningsreglementets krav om dokumentation og fugtstrategi enkelt kan overholdes.

BMT har i samarbejde med Profort udviklet trådløs fugtmåler, der blandt andet har adskilt transmitteren fra sensoren, så transmitteren kan placeres, hvor det er langt lettere at komme til for at skifte batteri. Illustration: BMT

Målingerne giver mulighed for bedre at kunne estimere, hvornår en given bygningsdel, herunder specielt beton, er tilfredsstillende udtørret til, at arbejderne kan fortsætte uden risiko. Det betyder, at byggeriet ofte kan fremskyndes, eller det forhindres, at dele af byggeriet udsættes for stor fugtbelastning og derfor senere skal renoveres,' skriver selskaberne i deres indstilling.

En af de smarte ting ved systemet er, at transmitter og sensorer er to adskilte enheder, hvilket betyder, at den mere strømkrævende transmitter kan placeres et sted, hvor det er nemt at komme til for at skifte batteri.

'Systemet er, så vidt vides, det eneste kommercielt tilgængelige produkt, der løser et længe efterspurgt behov i byggeriet. Ved design af sensorer og transmittere har det været afgørende, at brugeren skal kunne vælge, om anlægget skal køre i en begrænset periode, eller om det ønskes, at målingerne skal fortsætte over en længere årrække.

Hvis der skal kunne måles ud over batteriets levetid, er det nødvendigt at kunne skifte batteriet i transmitteren. Det er årsagen til, at sensor og transmitter er skilt ad, så transmitterdelen kan gøres tilgængelig,' hedder det i indstillingen.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs BMT's indstilling af måleren