Toyotas ingeniører gør suppekøkken effektivt

4. august 2013 kl. 14:005
I stedet for penge har Toyota doneret ingeniørtimer til velgørenhed i New York, og det har vist sig effektivt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter et samarbejde med ingeniører fra bilindustrien er madudleveringen af velgørenhedsorganisationen The Food Bank i New York blevet langt mere effektiv.

The Food Bank er i høj grad afhængig af donationer fra virksomheder. En af virksomhederne er den japanske bilmastodont Toyota.

Toyota donerer dog ikke længere penge til the Food Bank, men i stedet ingeniørtimer, skriver New York Times.

Det sker under Toyotas Kaizen-motto, et japansk udtryk, der kan oversættes til 'vedvarende forbedringer', og som udgør en vigtig del af bilproducentens forretningsmodel. Kaizen går blandt andet ud på at skabe store resultater med små ændringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Princippet har de mærket i et suppekøkken i New York-bydelen Harlem, hvor Toyotas ingeniører har skåret ventetiden på mad ned til 18 minutter fra helt op til 90 minutter.

I køkkenet kan der være 50 personer, og det åbner typisk klokken fire om eftermiddagen. Tidligere, når alle stole var fyldt op, kom der en kø uden for suppekøkkenet. Når der så var tilstrækkeligt med plads, blev en gruppe på 10 lukket ind. Det kunne tage op til halvanden time, før der var ledig plads nok.

Toyotas ingeniører foretog tre ændringer: De afskaffede '10 ad gangen'-systemet, så en ny person kommer ind, så snart der er ledig plads. Derudover har ingeniørerne oprettet et venteområde i suppekøkkenet, hvor folk kunne stå i kø tættere på det sted, hvor bakkerne med mad bliver udleveret. Endelig er der blevet udpeget en dedikeret ansat til at spotte ledige pladser, som så kan fyldes hurtigt op igen.

Resultatet er, at den gennemsnitlige ventetid på at få mad nu er 18 minutter og ikke de op til 90 minutter, som det kunne være tilfældet tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere andre steder har ingeniørerne også effektiviseret arbejdsgangene. Blandt andet ved en lagerhal i Bushwick i bydelen Brooklyn, hvor frivillige har pakket kasser med forsyninger til ofrene for orkanen Sandy.

Her blev pakketiden per kasse reduceret fra 3 minutter til bare 11 sekunder.

5 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
8. oktober 2013 kl. 21:32

...Vi skal også have noget hjælp fra Toyota ingenører her i danmark..... der er mange steder de kunne starte.

  1. IC4
  2. Metroen
  3. Rejsekortet.
  4. Osv. osv.

MVH

Jesper

5
5. august 2013 kl. 16:01

Jeg har en forventing om at mit fagblad kender de fagudtryk de anvender og kan læse korrektur. Når der begge steder skrives "kaizan" i stedet for "kaizen", så giver historien ikke så meget mening.

Kaizan: "falsify financial information with the purpose of making money when no actual value is being created" Kaizen: "continuous improvement through total involvement and a focus on the elimination of waste, variability and overburden"

...men et dejligt eksempel på hvordan gode LEAN-dyder kan anvendes overalt.

4
5. august 2013 kl. 10:54

Sjov historie som illustrerer det fejlagtige i at tænke i batches. Hvis man har læst LEAN Thinking (James Womack), eller eventuelt hørt den som lyd-bog, tror jeg at man vil forstå dette. Det er en god bog.

3
4. august 2013 kl. 15:26

Som tidligere medarbejder på et dansk “suppekøkken" på Istedgade, så kan jeg love dig for at der er forskel på Burgerking/McD og væresteder med madudlevering. De fleste kommer alene og alle pladser er fyldt op.

2
4. august 2013 kl. 15:22

Mon ikke hjemløse, der skal have gratis mad er en smule mere large mht. om de skal sidde sammen med nogle andre ved det bord?