Toyota tilbagekalder 5,8 mio. biler

Toyota tilbagekalder 5,8 mio. biler på grund af farlige airbags. Blandt de tilbagekaldte modeller er Toyota Yaris. Illustration: Toyota

Airbags i biler er med til at redde liv, når de virker efter hensigten. Men noget tyder på, at defekter i airbags fra producenten Takata har været skyld i mindst 16 dødsfald på verdensplan. Airbaggen er installeret i flere forskellige Toyota-modeller, hvorfor den japanske bilproducent nu tilbagekalder 5,8 mio. biler. Det skriver Reuters.

Læs også: USA: Kæmpe tilbagekaldelse af defekte airbags

Den fejlbehæftede airbag er installeret i bilmodellerne Corolla og Yaris, som er produceret i perioderne maj 2000 til november 2001 og april 2006 til december 2014. Heraf er hovedparten af de hjemkaldte biler japanske, kinesiske og europæiske. I Europa drejer det sig om 1,47 mio. tilbagekaldte biler.

Fejlen i Takatas airbags opstår, når airbaggen bliver overophedet, da et kemisk stof i airbaggen dermed er i fare for at eksplodere med voldsom kraft. Airbaggen har været installeret i biler fra mange forskellige producenter, hvorfor mere end 100 mio. airbags på verdensplan ifølge Reuters er erklæret defekte.

Læs også: Airbag-skandale breder sig: Millioner af biler tilbagekaldes

Endnu ukendt antal danske biler

Ifølge DR er omfanget af biler, der skal tilbagekaldes fra det danske marked, endnu ukendt, men det drejer sig om flere biler blandt modellerne Yaris, Corolla, Hilyx og Auris. Det fortæller pressechef i Toyota Danmark, Anders Tystrup, til DR:

»De, der er omfattet af tilbagekaldelsen, vil modtage et brev fra Motorregistret. I Danmark er der tale om fire forskellige modeller produceret fra oktober 2006 til december 2014. Det er modellerne Yaris, Corolla, Hilyx og Auris, siger han.

Læs også: Honda og BMW klar til at tilbagekalde danske biler med Takata-airbags

Pressechefen fortæller, at tilbagekaldelsen er et led i en forebyggende kampagne. Han lægger samtidig vægt på, at det ikke er alle modellerne bygget i den pågældende periode, der har den defekte airbag installeret.

Emner : Biler
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej.

Nu har jeg ikke data, der kan dokumentere det. Men jeg ved, at jeg husker rigtigt, når jeg siger, at Toyota har tilbagekaldt biler relativt mange gange gennem historien. Så jeg tænker " Åh nej. Ikke igen ". Det er derfor lige før, at jeg ikke tør købe en Toyota. For hvad nu hvis man køber en bil, der er defekt og defekten måske øger risikoen for at køre galt.

Bortset fra det synes jeg, at Toyota laver nogle af de mest spændende biler i verden. Her tænker jeg på alle de forskellige hybrid udgaver.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Trafiksikkerhed ( og Projekt Smørhul )

 • 0
 • 6

Takata er som du nok kan høre en ekstern leverandør, der også har leveret til utallige andre bilmodeller, deraf Toyota. Mange mærker tilbagekalder biler pga. den fejl. Det er klart at jo mere de sælger, desto mere skal tilbagekaldes.

Data er nemt at finde. Google efter "tilbagekalder biler" http://www.autoblog.com/recalls https://www.statista.com/statistics/309639...

Den her viser forhold mellem solgte og tilbagekaldte biler: https://www.statista.com/statistics/309633...

 • 5
 • 0

Som Toyota ejer er jeg meget tryk ved at de tilbagekalder hvis de finder en fejl. nu er den her af sikkerhedmæsig karakter, men også hvis der er andre defekter, så kalder de biler tilbage. det er ikke mange år siden hvor kunder med Ford og Peugeot, måtte klare sig selv, hvis jeg ikke husker helt forkert, så var det et forkert designet bundkar, der gjorde at restolie ikke kom ud ved olieskift, og det medførte at turboen blev ødelagt, hvilket kunderne selv måtte betale for. så hellere et brev med en tilbagekaldelse

 • 0
 • 0

Jeg fik et brev i sommers fra SKAT, om at Toyota havde tilbagekaldt min bil pga. fejl i visse airbags i førersiden. Hvis jeg havde spørgsmål kunne jeg ringe osv. osv. Jeg googlede mig til at det ikke var super farligt, så jeg kørte ikke bilen på værksted med det samme. Jeg ventede til jeg alligevel skulle på værksted engang i september, tog brevet med og bad dem kigge på det ved lejligheden. Da jeg hentede bilen fik jeg at vide, at de havde haft skilt rattet ad (?) og konstateret at airbaggen ikke var af den berørte model og at alt var godt.

Jeg var ret bekymret da jeg fik brevet, men det gik 100% smertefrit med min "tilbagekaldelse".

@Jan Hervig Nielsen behøver derfor ikke være bange for at købe en Toyota pga. tilbagekaldelser, da jeg lader mig forstå at de fleste tilbagekaldelser kan ordnes ligesom jeg gjorde med min.

 • 0
 • 0

Men jeg ved, at jeg husker rigtigt, når jeg siger, at Toyota har tilbagekaldt biler relativt mange gange gennem historien. Så jeg tænker " Åh nej. Ikke igen ". Det er derfor lige før, at jeg ikke tør købe en Toyota.

Hvor tit hører du om en Toyota, der spontant bryder i brand i folks garager? Jeg kan ikke huske, at jeg nogen sinde har hørt om en.

Det har jeg til gengæld hørt om hos andre bilmærker, som du måske ikke har set så mange tilbagekaldelser fra. Så det er da muligt, at der er en sammenhæng mellem risiko og tilbagekaldelser, men måske er sammenhængen modsat af, hvad du tror.

Men du køber da forresten slet ikke biler, gør du? Så er det jo ret gratis at sige, at du næsten ikke tør købe Toyota.

Hilsen fra en tidligere Toyota-ejer. "Tidligere", fordi jeg til sidst fik konen overbevist om, at Mercedes holder lige så godt som Toyota. Jeg er dog ikke sikker på, at hun helt tror på det endnu.

 • 0
 • 1

Var de ikke Toyota der også for nyligt fik en kæmpebøde netop fordi at de kendte til et problem uden at udbedre det. Så noglegange lader de altså som ingenting..

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten