Touchdown: InSight-fartøjet er landet på Mars

Første billede hjem fra InSight. Illustration: NASA TV

Der blev bidt nogle ingeniørnegle i kontrolrummet på Jet Propulsion Laboratory i Californien, da Nasa-fartøjet InSight påbegyndte landingen på Mars kl. 20.40 her mandag aften.

Spændingen byggede sig op før landingen. Illustration: NASA TV

Derfor var det under stor jubel, at alle kunne konstatere, at landingen gik efter planen, og kort før kl. 21 kom det første foto hjem fra InSight, hvor man mest ser støv på linsen, men det ser ifølge jublen særdeles tilfredsstillende ud.

Selv om det ikke er første gang, der lander fartøjer på Mars, er det ikke rutine, og meget kunne gå galt på de sidste 6,5 minutter, hvor InSight påbegyndte indflyvningen i den tynde Mars-atmosfære.

InSight er landet. Illustration: NASA TV

6,5 minutters terror

De første fire minutter var det en hård tur for fulde hammer gennem atmosfæren, hvor varmeskjoldet heldigvis holdt, og så fulgte to minutter under faldskærmen, hvorefter InSight blev smidt af og langsomt skulle lande ved hjælp af sine landings-thrusters.

Første billede taget af InSight selv. Illustration: NASA

»Det er 6,5 minutters ren terror,« sagde InSights projektleder Tom Hoffmann kort før landingen i optakten på Nasa TV. Han så nu ellers forholdsvist rolig ud, selv om han understregede, at det var nogle neglebidende minutter.

Kl. 20.35 blev stjernekameraerne slukket, og fem minutter efter satte cruise-trinnet InSight af.

InSight gik på UHF-båndet efter separationen som planlagt, så det var klar til at kommunikere med både sonden Mars Reconnaissance Orbiter og de to cubesats, MarCO A og B, som troligt har fulgt InSight hele vejen til Mars for at hjælpe med kommunikationen hjem.

Kl. 20.50 var den meget varme tur ned gennem atmosfæren passeret, og så ventede den sidste tur med faldskærm og thrusters, indtil kl. var ca. 20.54, og der var hul igennem om, at InSight var landet sikkert.