Totalrådgiver på midtjysk supersygehus udskiftet efter forsinkelser

25. juni 2020 kl. 14:28
Totalrådgiver på midtjysk supersygehus udskiftet efter forsinkelser
Færdiggørelsen af etape 1 på hospitalet DNV Gødstrup er blevet forsinket af flere omgange. Særligt kniber med apterings- og installationsentrepriserne. Efter den seneste forsinkelse har Region Midtjylland droppet samarbejdet med totalrådgiveren Curavita. Illustration: Region Midtjylland (framegrab fra dronevideo).
Region Midtjylland dropper samarbejdet med Sweco, Moe, Arkitema, Aart Architects og NSW efter endnu en forsinkelse på sygehuset i Gødstrup. Rambøll overtager.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter endnu en forsinkelse af tidsplanen for byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup mellem Herning og Holstebro dropper Region Midtjylland nu samarbejdet med totalrådgiveren på projektets første etape, Curavita.

Læs også: Sådan skal vestjysk supersygehus se ud

»Region Midtjylland og CuraVita DNV I/S har kørt parløb siden projektets start. De to parter indgik i december 2019 en tillægsaftale, der omfatter de ydelser, som er afhængige af den forlængede byggetid. Aftalen blev indgået i forventning om at byggeriet af etape 1 kunne afsluttes 30. juni 2020 jævnfør byggeledelsens arbejdstidsplan. Dette er ikke længere muligt,« står der i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

Entreprenører skulle være færdige i 2019

Curavita er et konsortie, der anført af rådgivningsfirmaet Sweco består af Arkitema Architects, Aart Architects, Moe, NSW Arkitekter og Planlæggere (Norge) og Hospitalitet (Norge). Konsortiet vandt i 2011 totalrådgivningsopgaven på første etape af byggeriet af det nye sygehus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Digitale tilbudslister sparer Gødstrup Sygehus for mindst 20 mio. kroner

Oprindeligt forventede regionen regionen at kunne tage den 98.000 m2 store etape 1 i brug i 2017, og gradvist flytte ind i resten af sygehuset frem til og med 2020. Men undervejs i projektet droppede regionen planen om en etapevis indflytning til fordel for en samlet indflytning og ibrugtagning, og ifølge udbudstidsplanen skulle entreprenørerne derfor først aflevere etape 1 i august 2019, hvorefter hospitalets ansatte og patienter kunne flytte ind i 2020.

Forsinket igen og igen

Men den plan holdt ikke. Byggeledelsen lavede derefter en ny plan, hvor afleveringsforretningen skulle ske i 30. juni 2020, og regionen indgik en ny aftale med Curavita om at fortsætte med projektopfølgning og fagtilsyn. Men i løbet af foråret 2020 blev det klart, at entreprenørerne heller ikke ville nå den nye deadline. Og nu vil regionen ikke forlænge kontrakten med Curavita.

Læs også: Kras kritik fra Statsrevisorerne: Risiko for, at supersygehuse ikke når deres mål

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi mener, at de resterende opgaver kan løses af Rambøll, der står for byggeledelsen, og som derfor er inde i opgaverne på forhånd. Der er nogle økonomiske fordele ved at være færre aktører, og vi kan også arbejde mere effektivt og svare hurtigere på entreprenørernes spørgsmål, når de ikke skal igennem så mange led,« begrunder projektdirektør Carsten Kronborg.

Har rejst krav mod hinanden

Undervejs i byggeriet er der dog også opstået tvister mellem Region Midtjylland og Curavita, og parterne har rejst formelle krav mod hinanden, men Carsten Kronborg afviser, at det har haft betydning for, at totalrådgiverens tillægsaftale ikke bliver forlænget.

»Det er normalt på et byggeri, at der er ting, man er uenige om. Og det skal vi have talt om med Curavita, men beslutningen om at fortsætte med Rambøll handler om, at vi kan spare penge og vil stå stærkere over for entreprenørerne,« siger han.

I et skriftligt svar sendt til DR P4 Midt og Vest skriver formand for Curavita-konsortiet, Steen Steensen, at de nu vil gøre deres resterende opgaver færdige.

»Vi er ikke nået til enighed med regionen om betalingen for den forlængede byggeperiode, hvorfor der ikke er indgået ny aftale herom. I henhold til vores oprindelige totalrådgiveraftale har vi fortsat forpligtelser på en række udskudte leverancer, som vi naturligvis vil opfylde.«

Håber på indflytning om et år

Regionen håber nu, at kunne tage hospitalet i brug inden sommerferien 2021. Det svarer til halvanden års forsinkelse. For at det kan ske, trods forsinkelsen på etape 1, skal visse dele af byggeriet – eksempelvis en sprinklercentral og it-netværksrum – fremskyndes. Ellers går det ud over fremdriften på byggeriets øvrige etaper. Carsten Kronborg forventer dog, at ekstraomkostningen ved forceringen kan rummes inden for projektets reserver. Det samlede budget for DNV Gødstrup er 3,15 mia. kr. Dertil kommer 380 mio. kr for hospitalets psykiatriske afsnit.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger