Total starter flybåren jagt på nordsjællandsk skifergas

Fra Gribskov i nord til Faxe i syd vil sjællænderne fra næste uge og cirka en måned frem lejlighedsvis kunne se og høre et propelfly i cirka 330 meters højde.

Der er tale om et en-motors-Cessna-fly tilhørende det hollandske firma Fugro, der blandt andet specialiserer sig i luftbårne geofysiske undersøgelser. Det er præcis, hvad flyets opgave bliver over det sensommer-ramte Sjælland.

»Formålet med overflyvningen er, at vi kan danne os et indledende billede af undergrundens beskaffenhed, og hvor der kan være skiferformationer,« siger Henrik Nicolaisen.

Han er projektkoordinator for det franske energiselskab Total, der sammen med Nordsøfonden jagter skifergas i Nordsjælland og Nordjylland og har hyret Fugro til overflyvningen.

»Det er en relativ let og ukompliceret måde at lave feltarbejde på og samtidig få en fornemmelse af forholdene i undergrunden,« siger Henrik Nicolaisen.

Læs også: Skifergas-plan for Nordsjælland på trapperne

Teknikken kaldes aero-gravimetrisk måling. Det dækker over måling af rumlige og tidslige variationer i Jordens tyngdefelt fra luften. Her kommer det lille Cessna-fly ind i billedet.

Selve selskabernes licens i Nordsjælland udgør et areal på 2.288,9 kvadratkilometer, og modsat i Nordjylland er der et begrænset kendskab til den nordsjællandske undergrund. Så for at planlægge, hvor de detaljerede, landbaserede seismiske analyser skal foretages, kræver det forberedende gravimetriske målinger, der kan øge kendskabet til de specifikke geologiske forhold.

Aero-gravimetri anvendes af blandt andet olieselskaber flere steder i verden. I Nordsjælland vil flyet, der er udstyret med forskellige måleinstrumenter, overflyve områderne i en mønster på 5 km x 500 meter. Data bliver efterfølgende analyseret og vil i slutningen af året indgå i en samlet vurdering af, hvor den landbaserede seismik skal udføres.

»Resultaterne fra overflyvningen bliver et vigtigt element, der vil indgå sammen med andre forhold. Det kan være, hvor det fysisk er muligt at komme til, eller om der er særlige miljømæssige eller sociale forhold i et specifikt område, der gør sig gældende, og så videre,« fortæller Henrik Nicolaisen.

For at have data at sammenligne med bliver undersøgelserne også foretaget uden for licensen, forklarer han. Det betyder, at flyet kommer ud over at skulle overflyve hele Nordsjælland, ydre forstadskommuner til København og helt ned til Faxe Kommune.

Endelig får Slagelses luftrum besøg. Det skyldes, at der tidligere er gennemført boringer gennem skiferlag. Derfor er der oplysninger om konkrete skiferformationer at sammenligne resultaterne med.

Henrik Nicolaisen forventer at have resultaterne fra overflyvningen ved udgangen af året. Herefter går Total og Nordsøfonden i gang med at forberede 2D-seismik af den nordsjællandske licens.

Emner : Skifergas
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis DK søsætter fantasiløse jagt på energikilder, så er det atter et tegn på at vores uddannelsessystem har spillet fallit. Er der virkelig ikke flere i DK med mere "bæredygtige" idéer end dette ?. Har i set resultatet fra lignende "eventyr" i USA ?...fy for pokker!, at nogen mennesker tør foreslå et projekt som dette viser hvor skrupelløse og profit higende vi virkelig er. Jeg skammer mig over at være menneske og i den grad skide på naturen :-(

 • 0
 • 0

ja ja lad os nu se,vi jo godt hvor den rige halvdel af danmark bor, mon ik de nok skal få stoppet det :) der er jo sjovt nok ingen vind møller ud for den nordsjællandske kyst........

 • 0
 • 0

Erik, du bør rætte op skrivefejl: Aero-gravemetri, det er der vist ikke rigtig noget der heder. Prøv Aero-gravimetri i stedet, det er noget helt andet.

Synes også du bør rette overskriften i din forrige artikel om skifer gas. Det er altså ikke hver 6 drikkevandsbrønd i Pennsylvania der er forurenet. Det er noget vrøvl du skriver der. Som journalist for et fagblad for ingeniører bør du være noget mere kvalitetsbevidst i dine skriverier.

 • 0
 • 0

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-29/f...

Den her video med fatih birol fra IEA er også interessant: http://www.youtube.com/watch?v=pYUj1ere2BI

Og prøv nu at forstå, hvad fatih siger - journalisten har, som de fleste ikke fattet en skid, men det kan da være han gør det for at skabe diskussionen...

Og udsigterne ser ikke specielt gode ud for ukonventionelle ressourcer da man som altid har taget de bedste først.

Som Fatih Birol siger: Last year we see an alarming decrease in investments in renewable fuels..

Hvis man prøver at sammenligne de sidste 10 års IEA rapporter kan man se de nærmer sig realisme fra utopisk optimisme. Dette er der mange i MSM og resten af befolkningen, som ikke har opdaget - derfor ser vi konstant decideret uvedehæftig propaganda, som f.eks. "USA er det nye saudi arabien". Hvilket åbenlyst ikke kan være sandt, hvis man ser på udvindingsprofilerne og fremtidsudsigterne for ukonventionelle ressourcer. Iøvrigt skal verden finde 4 stk nye saudi arabien per år bare for at bibeholde den nuværende verdensproduktion. Hvem tror det er realistisk, hvis man ser på statistikkerne over oliefund igennem de sidste 100år? Der er nærmest intet fundet de sidste 10 år. Og de ukonventionelle har man altså fundet for mere end 50 år siden - så at sige at man lige har fundet dem i usa/canada m.v. er decideret vildledende. Det som der er sket er at de er blevet reklassificeret fra at være ubrugelige til nyttige, hvilket ikke er svært at se der er en forskel på.

Der er en grund til at man er gået igang med disse ukonventionelle ressourcer: Det er fordi de gode ressourcer er væk og nu står man med det som førhen blev betragtet, som underlødige ressourcer og skal i gang med dem.

Og det er ikke nye teknologier, som har gjort dem tilgængelige - det er primært høje priser.

Fracking, horizontal driling, steam injection osv har man kendt i mange mange år.

http://www.independent.co.uk/news/science/...

Og imens så har Danmark politikere som Martin Lidegaard, som ikke ser ud til at tage problemet seriøst - der handles i hvert tilfælde ikke seriøst... Meget sørgeligt.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke hvad det er jeg skal tygge på. Artikelen forandrer ikke det faktum at journalist Erik er vildeledende i sin udtalelse om drikkevandsbrønde. Men nu vi er inde på det, så er der ikke høje priser på gas lige nu, og det har det heller ikke været i mange år nu. Det er derimod ret høj pris på olie set i et historisk perspektiv. Men man kunne også argumentere for at det er en rigtig pris på olie og en kunstig lav pris på gas. Set i forhold til prisen på alternative måder til at fremskaffe energi til markedet burde måske både olie og gas have været meget dyrere, for så var det måske et marked for alternativ energi.

Til sidst - ja det er rigtig at frakturering og de andre teknologier du nævner har været kendt længe. Det der er nyt er at det er blevet billigere at bruge disse teknologier fordi de er blevet forbedret / gjort mere effektive. På samme måde som at din bil (hvis du ejer en) indeholder telknologi som har været kendt i over 100 år (Otto motoren), men den er blevet meget mere effektiv end for 100 år siden.

 • 0
 • 0

Det var ikke fordi jeg var uenig i, hvad du sagde. Jeg ville bare give dig et link til hvad jeg tror Erik talte om. Jeg skal forsøge at udtrykke mig mere forsigtigt så du ikke bliver stødt.

Og hvad som er nyt er ikke specielt at de er blevet billigere, men at priserne på energi er gået kraftigt op de sidste 10 år. Hvis du tager det krone for krone så er alt meget dyrere end dengang eftersom alle papir valutaerne bliver devalueret løbende. Selv hvis du tager højde for inflationen er det først indenfor de sidste 10 år, hvor energipriserne er løbet løbsk at der er kommet gang i disse teknologier..

Og som du ganske rigtigt selv påpeger - så er priserne på gas kunstigt lave for tiden. Under produktion cost for manges vedkommende. Og olien har nok det niveau den skal have for at ukonventionelle ressourcer er rentable med deres øjeblikkelige kvalitet - som selvfølgeligt bliver forringet relativt hurtigt efterhånden som "the sweet spots" er udtømte, hvorfor man vil kunne forvente at priserne på sigt vil stige med en del over inflationen.

Hvis gas-revolutionen rent faktisk bliver til noget indenfor transportsektoren - så vil priserne stige hurtigt vil jeg bedømme

 • 0
 • 0

De herrer,

 1. Aero-gravimetri er rettet alle steder nu i artiklen.

 2. I forhold til artiklen fra Pennsylvania, har jeg gennemlæst artiklen igen efter kritikken. Jeg har efterfølgende præciseret ordlyden i teksten og rettet rubrikken. Myndighederne har fundet, at klagernes drikkevandsbrønde er enten blevet forurenet, eller at gasproduktionen har afbrudt vandressourcerne til klagerne. Det er sket enten midlertidigt eller så meget, at selskaberne skulle erstatte ressourcerne. Så skulle det vist være klartlagt.

 3. En rubrik laves ofte ikke af journalisten, men af sekretariatet eller redaktøren. I det her tilfælde kunne min specifikke formulering i artiklen sagtens tolkes, som at der var forurening af hver sjette drikkevandbrønd, hvilket der stod før.

 4. Jeg kan kun opfordre til, at man skriver direkte til den journalist, der har skrevet artiklen eller på den fælles redaktionsmail ved kommentarer om slåfejl, forkerte oplysninger eller lign. Det er ikke altid, vi som journalister selv ser artiklerne igennem efter de publiseret. I det her tilfælde skete det kun fordi, jeg så på nærværende tekst, og så at jeg modtog diverse 'hilsner' til min faglighed her i debatten. Det er jo ærgerligt for alle parter. Så send direkte til os, når I opdager fejl, for dem laver selv fagjournalister så absolut. Det står vi gerne ved. Men skriv gerne direkte til os ved at klikke på vores navne, for så er chancen i hvert fald betydeligt større for, at vi fanger de fejl, som I heldigvis er skarpe til at fange og flinke til at påpege.

På forhånd tak

Erik Holm

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten