Total: Gasudslip i Nordsøen er under kontrol

Søndag aften begyndte et gasudslip fra det franske olieselskab Totals gasfelt Elgin i Nordsøen på den britiske sokkel. Feltet er kendt som verdens største felt med højt tryk og høj temperatur og bliver af olieselskabet selv sammenlignet med en trykkoger.

Ifølge en pressemeddelelse på Totals hjemmeside er situationen under kontrol, men selskabet afventer stadig nye overflyvninger, der skal afdække katastrofens omfang.

»To overflyvninger i går viste et oliespild på 4,8 kvadratkilometer. Vi har estimeret, at udslippet er på mellem 2 og 20 ton kulbrinter,« siger Totals internationale presseafdeling til ing.dk.

Det franske olieselskab Totals gasfelt Elgin er verdens største og befinder sig i Nordsøen på den britiske sokkel. (Illustration: Total) Illustration: Total

De to overflyvninger, som Total foretog i løbet af i går, indikerede ingen ændringer i udslippet, men Totals presseafdeling understreger, at selskabet stadig ikke har fået resultaterne af to nye overflyvninger, der blev foretaget klokken 08.00 tirsdag morgen.

Kender endnu ikke årsagen

Ifølge norske Teknisk Ukeblad har flere operatører haft problemer i dette område på grund af kombinationen af højt tryk på op til 1.100 bar og en høj temperatur på 190 grader - og så på en dybde på op til seks kilometer.

Total ved endnu ikke, hvad årsagen til gasudslippet er, men Teknisk Ukeblad skriver, at lækagen ifølge det britiske departement for energi og klimaændringer skete i forbindelse med arbejdet med at lukke en brønd, der ikke længere producerer gas.

Eksperter siger til det norske magasin, at det i halvdelen af denne type HTHP-brønde (høj temperatur, højt tryk) er normalt, at man mister en af to barrierer, som skal sikre brøndene. I dette tilfælde har Total mistet begge barrierer - et foringsrør og en sikkerhedsventil - vurderer eksperter.

Total oplyser, at den største udfordring lige nu er at begrænse udslippet for miljøets skyld og sikre selve installationen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten