»Tordnende succes«: 39 procent af strømmen kom fra vindmøller i 2014
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

»Tordnende succes«: 39 procent af strømmen kom fra vindmøller i 2014

Aldrig tidligere har vindmøller leveret så stor en andel af strømmen herhjemme som sidste år. Vindmøllerne producerede så meget strømt at det svarer til, at 39,1 procent af elforbruget blev dækket af vindkraft, viser nye tal fra Energinet.dk ifølge Danmarks Radio og Ritzaus Bureau.

I 2013 udgjorde elproduktionen fra vindmøller 32,7 procent af det danske forbrug, men klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) sammenligner i stedet med 2004. Dengang var vindkraftens andel 18,8 procent, og der er altså tale om mere end en fordobling på ti år.

»Vi har en tordnende succes, som der bliver lagt mærke til ud i verden. På klimakonferencen i Lima var folk nysgerrige efter den danske model, som viser, at når man vil, så kan man også,« siger ministeren til Ritzaus Bureau.

Over for Danmarks Radio betoner han, at Danmark ’helt sikkert’ når regeringens mål om at dække halvdelen af danskernes elforbrug med vindkraft i 2020.

»Vi sætter en enestående verdensrekord. Og det viser, at vi kan nå det, som er vores egentlige mål, nemlig at stoppe den globale opvarmning,« siger Rasmus Helveg Petersen til DR.

Januar 2014 blev rekordmåned med vindmøllestrøm svarende til 61,4 procent af det danske forbrug. Da var Dongs nye havmøllepark på 400 MW ved Anholt netop indviet, og den bidrager i det hele taget godt til stigningen. Der var i øvrigt tale om et normalt vindår, så der på årsbasis ikke er tale om, at usædvanligt blæsevejr satte ekstra fut i møllernes produktion.

De mange nye vindmøller førte i juleferien til negative elpriser, hvor mølleejerne måtte betale penge for at komme af med strømmen.

Læs også: Nytårsblæsevejr: Vindmølleejere betaler for at producere strøm

Det har givet ny næring til debatten om, hvordan vi bedst anvender vindmøllestrømmen.

Læs også: Negative elpriser: Vi forsømmer at bruge strømmen fra vores vindmøller

Præcisering: Enkelte formuleringer i denne artikel er blevet ændret for at tage højde for, at ikke al vindmøllestrømmen bliver brugt i Danmark.

Kan vi da altid bruge til at klappe os selv på skulderen. Det er selvfølgeligt et desperat forsøg på at skygge for alle de problemer det medfører...

Fordi i virkeligheden er det jo et problem og ikke noget godt at vi har negative elpriser. Specielt ikke når det gør at store kapital omkostninger med statstøtte som vindmøller skal sættes ud af drift, de kan jo ikke tjene sig selv hjem hvis de skal betale for det de producerer, eller bliver nødt til at lukke ned når der er de bedste forhold for indtjening.

  • 14
  • 28

Der burde stå at den indenlandske elproduktion fra vind svarer til 39 procent af det indenlandske elforbrug.

Energinet.dk udgiver hvert år en deklaration der viser hvilke brændsler som vores elforbrug forsynes fra:
http://energinet.dk/DA/KLIMA-OG-MILJOE/Mil...

2014 er ikke klar endnu, men ifølge 2013 deklarationen kom 10 % fra vind+vand+sol. I øvrigt kom 12 % fra atomkraft, som vi jo ikke har noget af selv.

  • 27
  • 3