Topsøe-ulykken: Op til 100 liter ethylamin væltede ud på gulvet

Illustration: Beredskab Øst

Da beredskabet i går rykkede ud til et kemikalieudslip ved Haldor Topsøes afdeling i Kgs. Lyngby, var der tale om det stærkt brandfarlige kemikalie ethylamin, som var væltet ud på gulvet.

Det fortæller Haldor Topsøe til Ingeniøren.

Dog oplyser de, at det endnu ikke vides, hvad der præcist skete i går, men kan dog fortælle, at uheldet skete »i en situation, hvor der skulle pumpes væske fra en tønde til nogle dunke.«

Læs også: Sprængfarligt og ætsende kemikalieudslip hos Haldor Topsøe

Ethylamin, hvis normale form er en farveløs gas, har et smeltepunkt på mellem -85 og -79 grader celcius og et kogepunkt på bare 16-20 grader. Haldor Topsøe oplyser dog til Ingeniøren, at den ethylamin, som blev spildt i går, var en 70% opløsning, som ved stuetemperatur er i væskeform.

Arbejdstilsynet tilkaldt

Til Danmarks Radio oplyser direktør for Haldor Topsøe, Jesper Nerlov, at det »er ikke noget, der må ske, men der sker altså nogle fejl en sjælden gang.«

Han tilføjer over for DR, at man endnu ikke ved præcis, hvordan uheldet kunne ske.

Nordsjællands Politi, som var blandt de første enheder på området, har siden tilkaldt arbejdstilsynet for at gennemgå uheldet, indsatsleder ved Nordsjællands Politi, Jakob Tofte oplyser dog til Danmark Radio, at »det er dog helt normal praksis i sådanne sager.«

Ligeledes fortæller de, at der ikke er nogen grund til at være nervøs, hvis man opholdt sig i eller i nærheden af bygningen, da uheldet skete:

»Lige så snart indsatslederen fra brandvæsnet landede hernede, udpegede han et fareområde, som er så lille, at der ikke er nogle grund til at være bekymret, hvis man har været tæt på,« siger Jakob Tofte til Danmarks Radio.

Haldor Topsøe har af forretningsmæssige grunde ikke indvilliget i at fortælle, hvad ethylaminen blev brugt til, da uheldet skete.