Topsøe i front med studier af katalyse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Topsøe i front med studier af katalyse

For godt to år siden indviede Haldor Topsøe A/S et nyt avanceret katalyselaboratorium i Lyngby. Projektleder ph.d. Poul Lenvig Hansen sagde ved den lejlighed til Ingeniøren, »at man med de nye elektronmikroskoper ville kunne "se" den atomare struktur af katalysatorer i arbejde«.

Det er nu til fulde lykkedes. I november 2001 offentliggjorde forskere fra Haldor Topsøe A/S i en videnskabelig artikel i det internationale tidsskrift Science med stifteren selv som medforfatter de første fotos, der viste, hvordan bariumatomer påvirker de nærliggende rutheniumatomer i en bornitrid-ruthenium katalysator, der bruges ved fremstilling af ammoniak (NH3) ud fra N2 og H2. Det var første gang, at sådanne studier blev udført under realistiske forhold og ikke under vakuum, hvor processen forløber anderledes. Ingeniøren bragte en kort omtale af forsøgene i avisudgaven den 23/11-01.

I en kommentar til målingerne skrev Charles Campbell fra University of Washington i Science, at resultaterne var særligt vigtige, fordi metoden også kan bruges til at vise, hvordan andre katalysatorer virker i praksis, og den derved generelt kan give anledning til forbedringer af katalyseprocesser.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først