Topsøe afviser salg af brændselsceller

Danske Haldor Topsøe vil fordoble omsætningen over de næste fem år ved blandt andet at satse på gødningssektoren og grøn energiomsætning. Og selskabets brændselscelledivision skal ikke sælges, trods modsatrettede meldinger i flere medier, forsikrer kommunikationschef Christina Hove Odgaard.

»Den vækst, vi står over for, kommer fra nye og eksisterende teknologier, og det gør den på eksisterende markeder og på nye markeder. Så væksten kommer fra den eksisterende forretning og de nye teknologier, som vi udvikler. I forhold til brændselscellerne, hvis de for alvor skal ud over rampen og kommercialiseres, så skal der på et tidspunkt tilføres nogle midler i form af en medinvestor, eller ved at selskabet bliver købt op, og den strategi er der ikke noget nyt i,« siger hun.

Vækst er i fokus for den nytiltrådte direktør i Haldor Topsøe Bjerne Steffen Clausen. I løbet af de næste fem år skal omsætningen stige fra fire til otte milliarder kroner og bundlinjen lande på en milliard kroner. En tue på vejen er dog selskabets gæld, som til dels er opstået, da Haldor Topsøe købte sin italienske partner ud i 2007.

Skal brændselscelle-teknologien i Topsoe Fuel Cell for alvor kommercialiseres forventer Topsøe A/S, at der kommer en medinvestor ind eller divisionen sælges fra. Illustration: Topsoe Fuel Cell

Ifølge Christina Hove Odgaard er forretningsområder inden for blandt andet gødningssektoren og grøn energiomsætning yderst lovende, og ligger tættere på end udviklingen af brændselsceller, der alt andet lige stadig vil tage nogle år at kommercialiseres.

»Der er masser af andre energi- og miljøteknologier, hvor der er et stort potentiale, på grund af de udfordringer vi står over for globalt,« siger hun.

Topsøe råder blandt andet over teknologier, der kan omdanne naturgas til diesel, som ikke forurener, samt omdannelse af biomasse, kul og naturgas til ren benzin. Desuden råder selskabet over teknologi, der kan omdanne naturgas til andre energiformer, hvilket også har vist sig som et lukrativt marked, da de seneste års fund af skifergas har fået naturgasprisen betydeligt ned.

»Vi opererer inden for bedre udnyttelse af energiressourcerne og inden for mindre forurening, og her er der vækst i sigte, så langt øjet rækker,« siger Bjerne Clausen til Børsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten