Topsmart radarteknologi afslører velbevaret gladiatorskole

13. september 2011 kl. 12:508
Geofysikere og computerspecialister har hjulpet arkæologer med et enestående fund uden at stikke en skovl i jorden. En velbevaret romersk gladiatorskole er synlig på detaljerede 3D-billeder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et internationalt hold af geofysikere, arkæologer og computerspecialister har afsløret en velbevaret romersk gladiatorskole uden for Wien uden at stikke en spade i jorden.

I stedet for at grave, har de nemlig kortlagt en 2.800 kvadratmeter stor del af Carnuntum-ruinerne med en topmoderne radar.

Carnuntum var en by med 50.000 indbyggere i provinserne langs med Donau, halvvejs mellem Wien og Bratislava. Den udgjorde for omkring 1.700 år siden en af Romerrigets militære og handelsmæssige udposter.

Læs også: Se digital genskabning af 1.700 år gammel gladiatorskole

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Tag en tur rundt om nyopdaget gladiatorskole uden for Wien

20 kilometer øst for Wien forbandt den det vidtstrakte romerske riges asiatiske grænser med dets centrale og nordiske, europæiske område.

Gladiator-skolen ligger i den østlige ende af den knapt 11 kvadratkilometer store, arkæologiske plads, der dækker den daværende by, men hvor mindre end en procent siden 1870 er blevet udgravet.

Fuldkomment, digitalt billede

Selv om det stadig befinder sig under jorden, er arkæologerne fra Ludwig Boltzmann-instituttet for arkæologiske undersøgelser og virtuel arkæologi sikre på, at der er tale om de bedst bevarede bygninger af deres slags - på samme niveau som gladiatorskoler i Rom og Pompeji.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det opsigtsvækkende billede af den nyafslørede gladiatorskole er så fuldkomment, at det har sat forskerholdet bag fundet i stand til digitalt at genskabe det enestående fund uden at grave.

Før udgravningerne går i gang, skal myndighederne først blive enige om, hvordan ruinerne bedst bevares.

»Nu ved vi, hvad der befinder sig nede i jorden, så vi kan vente,«
sagde lederen af Carnuntum arkæologiske park, Franz Humer, ved afsløringen i sidste uge til AP.

Uforklarlig hvid plet

Selv om der tidligere har været masser af udgravninger i området, havde ingen fokuseret på området, hvor Romerrigets fjerdestørste gladiatorskole nu er fundet.

Det var før luftfotografering gav de første antydninger af, at området -gemt langt under jordens overflade - kunne rumme vigtige bygningsrester.

Luftfotografierne viste hovedvejen, der ledte fra byen til amfiteatret. Langs den østlige side af vejen var der bygninger med butikker og taverner. Men på vejens anden side var der ingenting.

Ifølge Wolfgang Neubauer, der er direktør for Ludwig Bolzmann-instituttet, var det denne usædvanlige og uforklarlig 'hvide plet' på et luftfoto, der fik eksperterne til at mistænke området for at rumme en større bygning.

Det mistænkelige område lå vest for amfiteatret, der blev bygget i den første halvdel af det andet århundrede e.Kr. og udgravet mellem 1923 og 1930.

Højopløseligt georadarsystem

Det var de svage spor efter denne større bygning, som instituttets specialister besluttede at undersøge med et højopløseligt georadarsystem, der på kort tid kunne dække området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De scannede området med en ny type motoriseret, jordgennemtrængelig radar med flere antenner, som sender signaler ned i jorden samtidig, og som viste dem et tredimentionelt billede af, hvad undergrunden gemte.

Til arkæologernes forbløffelse afslørede det en enestående bygning, som nu er identificeret som en gladiatorskole, der, ikke mindst takket være sin størrelse og velbevarede status, anses for unik.

Bittesmå gladiatorceller

Gladiatorskolen består af en stor indhegning rundt om det 2.800 kvadratmeter store område. Skolebygninger var anlagt rundt om en central plads, hvor radaren opdagede en rund træningsarena med en diameter på 19 meter, omgivet af en lille trætribune til publikum.

Fundamenter til en 100 kvadratmeter stor opvarmet træningshal til vinterbrug, et udvidet badeanlæg og et 300 kvadratmeter stort administrations- og boligkompleks for skolens ejer kan ses ned til mindste detalje ved hjælp af radarbillederne.

Til gengæld ser det ud til, at gladiatorerne levede i celler, der ikke var mere end 5 kvadratmeter store.

Billedet, som forskerne har fået frem, er så skarpt, at vandrør- og kloaksystemet tydeligt kan ses. Det samme gælder for veje hen til amfiteatret, indgang til komplekset og fundamentet til et mausoleum.

Arkæologerne tror også, at de i forbindelse med anlægget har lokaliseret en gravplads med romerske gravmonumenter, sarkofager i sten og enkle grave.

Dokumentation

Læs mere her:

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
13. september 2011 kl. 20:41

Denne radar har fuld jordkontakt og bør næppe bruges til at finde vejsidebomber eller for den sags skyld andre objekter - man helst ikke bør berøre eller komme i nærkontakt med.

Iøvrigt sjovt med beskrivelsen "topsmart" Der er istedet næsten tale om oldtids teknologi - men det passer jo fint med de oldtidsfund den finder :-)

Mvh Lars plbrake.dk

7
13. september 2011 kl. 19:56

Man kunne lige så godt konkludere og sikkert mere korrekt:
Gladiatorerne sov i separate soveværelser på ca. 5 kvadratmeter.

Den korrekte romerske terminologi er "cella", der betyder kammer eller aflukke.

Udtrykket overlevede romerriget i den katolske kirke og i mange katolske klostre bruger man stadig udtrykket om munkens/nonnernes private værelser.

6
13. september 2011 kl. 17:52

Nej, jeg tænkte faktisk på udtrykket "double plus- good" fra filmen "1984". Det må da slå "topsmart" med flere længder...

5
13. september 2011 kl. 17:19

dette til at afsløre vejsidebomber?

4
13. september 2011 kl. 15:43

Snedig teknologi, hvornår bliver det en del af google maps?

Jeg fundere lidt over, hvordan så store byggerier, generelt bliver gemt under jorden. Det er vel ikke alle ting der forsvinder i jordskred og affald. Og byggerierne af vel fra en tid hvor det kunne betale sig at snuppe materialerne til nyt byggeri?

3
13. september 2011 kl. 15:36

Du må vist tænke på Margrethes "dumsmart" fra 1984! "Topsmart" er et langt nyere ord, men ligeså topdumt ….

2
13. september 2011 kl. 14:18

"Topsmart"? Oversættelse ønskes for dem der er født før Nyrups regeringstale, tak.

1
13. september 2011 kl. 13:28

Til gengæld ser det ud til, at gladiatorerne levede i celler, der ikke var større mere end 5 kvadratmeter

Man kunne lige så godt konkludere og sikkert mere korrekt: Gladiatorerne sov i separate soveværelser på ca. 5 kvadratmeter. Resten af tilværelsens 21 timer i døgnet foregik udenfor soveværelset. Det er ikke familiefædre, der er tale om.:-)