Topmøde køber grøn samvittighed med nye teglværker i Bangladesh

Med en bevilling på 5,3 mio. kroner vil den danske regering nu sørge for, at Klimatopmødets mange flyrejsende ikke skal belaste verdens CO2 udledning yderligere.

Det sker via et nyt klima-projekt i Bangladesh, som årligt sparer atmosfæren for 50.000 ton CO2 i projektets levetid på cirka 15 år.

Projektet er netop blevet forhandlet på plads mellem Danmark, Verdensbanken og Bangladesh, og Danmark køber sig ind på CO2 kreditter på 15.000 ton årligt over fire år, startende i 2010.

Klimaprojektet skal erstatte gamle, stærkt forurenende teglværker i hovedstaden Dhaka med 20 nye, effektive værker. Projektet giver - foruden CO2 besparelsen - en mærkbar forbedring af luftkvaliteten i en af verdens mest forurenede storbyer.

»Projektet er et af de mange rigtig gode, bæredygtige klimaprojekter, der skubber til den nødvendige udvikling i den tredje verden og som samtidig sikrer, at klimakonferencen i København bliver klimaneutral, bl.a. gennem kompensation for de delegeredes flyemissioner, « siger Klima- og energiminister Connie Hedegaard i en pressemeddelelse.

Udslip af kulpartikler og flyveaske minimeres

Af Energistyrelsens hjemmeside fremgår det, at det såkaldte Brick Kilns-projekt bruger en, for Bangladesh, helt ny teknologi til at minimere udslippet fra de 20 nye teglværker i og omkring hovedstaden Dhaka.

Teknikken går ud på at blande pulveriseret kul med vådt ler, hvorefter de våde mursten tørres af med overskudsvarme fra forbrændingen. De tørrede sten flyttes herefter over i selve ovnen, hvor kullet inde i stenene er med til at antænde dem og brænde dem indefra.

Den kombinerede brug af overskudsvarme og intern forbrænding bevirker, at der spares på kulforbruget samtidig med at udslippet af kulpartikler og flyveaske reduceres til et minimum.

Med den nye teknik kan teglværkerne køre hele året og ikke kun i de tørre perioder, som de gamle værker. Det betyder, at værkerne kan bruge fast arbejdskraft og ikke sæsonarbejdere.

Desuden betyder det, at teglværksarbejderne får fuld beskæftigelse og en højere løn, fordi der ikke skal betales til mellemmænd.

Dokumentation

Energistyrelsen om projektet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, selvfølgelig er det de danske skatteborgere der skal til lommerne og betale for al dette CO2-nonsens til såkaldte tredie-lande. Danske skatteborgere skal vel også betale flybiletterne og ophold til klimatopmødedeltagerne fra tredie-lande som vel betragtes som åh så fattige, selv om der findes sten-rige personer i disse lande. Hvad får vi danske skatteborgere ud af COP-15, andet end en kæmperegning heri en kæmperegning for politiets overarbejde etc, samt en regning for hærværk? Da man af endnu ukendte årsager har fyret ankermanden bag COP-15, ville det bedste, efter min mening, være, at aflyse hele arrangementet som det ævl det senere vil vise sig at være.

 • 0
 • 0

Det er da en effektiv måde at nedbringe verdens CO2-udslip, og langt mere effektivt en mange projekter i Danmark. Det er sikkert grunden til at man netop har valgt et projekt uden for DK. Det er da fuldstændig ligemeget hvor udslippet nedbringes, bare at det kommer ned!?

 • 0
 • 0

Det er da fuldstændig ligemeget hvor udslippet nedbringes, bare at det kommer ned!?

Det er da toppen af neo-liberalt idioti at Danske virksomheder og Danske skatteydere - som allerede har investeret uhyre summer i effektiv og miljøvenlig teknologi - via skatten nu også skal til at subsidiere konkurrenternes investringer så de kan blive underbudt for deres egne penge!

 • 0
 • 0

nedbringe verdens CO2-udslip

Det er da ikke at nedbringe CO-udslip at støtte et land hvis befolkning stiger med 2mio om året. Vi skulle hellere sende nogle p-piller, men de er nok forbudt i Bangladesh.

 • 0
 • 0

1) CO2 udslippet nedbringes ikke - men modregnes. Det eneste måde at nedbringe CO2 udslippet på var at man IKKE AFHOLDT MØDET. 2) Bangladesh sælger ovenene, tager de 5,3 millioner skatte betalte penge og bygger endnu flere kulfyret kraftværker.

Netto resultat - stigende CO2 udledning.

Logik - man kan ikke tilføje penge til 3. verden og forvente at de bruger mindre energi.

 • 0
 • 0

Desuden betyder det, at teglværksarbejderne får fuld beskæftigelse og højere løn, fordi der ikke skal betales til mellemmænd<

Helt ærligt Sanne Wittrup. Er det din egen mening, eller er det en oplysning du har fra Energiministeriet?

En teglværks-ejer vil selvfølgelig stikke et ekstra overskud ned i egen lomme.

Ovenstående citat er sq en hån mod den opmærksomme læsers intelligens!

 • 0
 • 0

Afrika vil kræve erstatning fra rige lande. (Ritzau 11.10.09 kl 23:26)

Afrikanske embedsmænd der skal deltage i COP-15 erklærer allerede nu formålet med deres fremmøde i København: Nemlig pengeafpresning!

De afrikanske embedsmænd vil på FN´s klimatopmøde kræve milliarder af dollar i erstatning fra "de rige forurenende lande for de skader, der er forårsaget af den globale opvarmning".

Man er begyndt, at ane et mønster i FN-klimapanelets manipulerende "skrækrapporter". Nemlig PENGE ned i foret til embedsmænd og andre "På den Grønne Gren" i 3. lande.

Officielt skal det hedde: "Nye internationale fonde til støtte for fattige lande"!

Embedsmændene fra 3. lande (som har et stort ord at sige i FN) tager med kyshånd imod den vestlige verdens miljø-fanatikere.

Så er det sq sagt PHK!

 • 0
 • 0

Helt ærligt, så er konkrete projekter i udlandet en del bedre end nogen af de andre "greenwash" metoder.

TV-Avisen havde i går et indslag om hvordan DSB bruger grøn strøm certifikater til at påstå at deres S-tog ikke udleder CO2. Godt at problematikken ikke bare bliver vendt her på ing.dk. Man kunne så have håbet på at de havde gået videre og set nærmer på hvordan Danmark som helhed har tænkt sig at opnå sine CO2 mål...

 • 0
 • 0

15.000 t CO2 pr. år i 4 år, altså 60.000t CO2 for 5,3mio DKK.

Det får jeg til en kvotepris på 11,86 EUR/t.

 • Bliver de kvorter ikke bare billigere og billigere?
 • 0
 • 0

Ja, selvfølgelig er det de danske skatteborgere der skal til lommerne og betale for al dette CO2-nonsens til såkaldte tredie-lande. ..snip.. Da man af endnu ukendte årsager har fyret ankermanden bag COP-15, ville det bedste, efter min mening, være, at aflyse hele arrangementet som det ævl det senere vil vise sig at være.

Nårh ta' en kiks og tør dine øjne. Den 1 krone du må slippe overlever du jo nok..

Mvh Morten

 • 0
 • 0

Hvordan de laver deres udregninger om hvem og hvad der skal have virksomheds tilskud i gennem FN's GEF.

GEF har "fordelte" 9 millioner US Dollars, 3 x 3mill. Alene i år til dette projekt som denne artikel beskriver. http://www.undp.org/gef/portfolio/pipeline...

Det giver da mening, når man så lige læser artiklen her igen, så giver det endnu mere mening. Not!

Endnu sjovere bliver det, når man klikker ind på Energistyrelsens hjemmeside. Der vises nemlig nogle fine billeder til artiklen, der umidelbart skal vise forholdene på teglværkerne.

Tænk hvis det havde handlet om arbejdsforhold og ikke om dette fantasifoster fra FN kaldet CO2.

Energistyrelsen skriver at økonomien styres af, CDCF og et lokalt finansieringsinstitut, pengene kan lånes. Siden hvornår er det internationale økonomiske system skiftet fra at køre på gæld til at køre på penge? Kan det lokale finansieringsinstitut, herefter låne 9 gange så meget ud som det har indeværende, præcis som de fleste banker kan. Hvem får renterne ? Hvem får de akkumulerede 8/9 dele, når de er tilbage betalt? CDCF eller det lokale finansieringsinstitut eller Danmark.

Faktisk giver det meget lidt mening, hvorfor skal der sendes penge til et andet land får at virksomheder så kan låne dem i banken. Hmmm, hvor mon penge kommer fra? banker?

Hvad er så forskellen på at have en bank i Danmark kontra Bangladesh. Hvis virksomheder i Danmark skal have mulighed for at låne penge i "Danske" banker, så skal andre lande samle ind i rystebøssen og forære dem det de "Danske" banker?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten