Topledere svigter lean

Kun 37 procent mener, at topledelsen har det primære ansvar for virksomhedens lean-projekter.

Det viser en undersøgelse som Ingeniøren har gennemført.

Næsten 60 procent mener derimod, at det er mellemlederne eller medarbejderne, som har ansvaret, Men det er en misforståelse, siger førende danske lean-eksperter.

»Hvis lean skal blive en succes, må medarbejderne aldrig være i tvivl om at topledelsen står bag og giver projektet deres fulde opbakning,« siger Jens Kristian Jørgensen, der er produktivitetschef i Dansk Industri.

Også konsulent Claus Nielsen fra Teknologisk Instituts afdeling for Produktivitet er overrasket over tallet:

»Desværre viser det, at mange endnu ikke helt har forstået hvad lean drejer sig om. Topledelsen skal gå forrest og være synlig i processen,« siger Claus Nielsen.

Medarbejdere ser mellemlederen

Ifølge undersøgelsen mener 31 procent, at ansvaret ligger hos mellemlederne, og for Thomas Bøhm Christiansen, der er medforfatter til bogen "Lean - Implementering i danske virksomheder", giver det en vis mening.

»Det kan være fornuftigt at give ansvaret for lean-processen til en mellemleder, men kun hvis vedkommende har direkte adgang til topledelsen. Problemerne opstår ofte, hvis ansvaret ligger for "lavt" i organisationen, for så er det begrænset, hvor langt man kan komme i diskussionerne,« siger Thomas Bøhm Christiansen.

Han glæder sig over at se, at kun én procent mener, at det er de eksterne konsulenter, der har ansvaret.