Tophemmelig dansk lyttestation bliver omdannet til sikret datacentral
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tophemmelig dansk lyttestation bliver omdannet til sikret datacentral

Lyttestationen på Dueodde, der har været brugt af Forsvarets Efterretningstjeneste til at overvåge Warszawa-pagtens militære aktiviteter, skal omdannes til en sikret servercentral.

Det er den ældre danske ingeniør Lasse Steen Jepsen, der står i spidsen for projektet, og planen er at oprette et aktieselskab med en bestyrelse bestående af omkring fem mennesker, der alle har stor viden og erfaring inden for it- og teleindustrien.

»Det bliver ikke en tante-bestyrelse. Alle er folk, der har sat sig ind i tingene,« lyder det.

Indtil videre er bestyrelsen stadig så hemmelighedsfuld omkring projektet, at man som journalist føler sig som en russer iført skindhue, der har ringet til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Men Lasse Steen Jepsen kan dog fortælle, at bygningen bliver et såkaldt Technical House med fire udviklingsfelter med relation til it-branchen og på længere sigt overvågning og styring af drift i større bygninger.

»Datamængden i verden vokser eksponentielt, og parallelt hermed vokser virksomheders, institutioners og offentlige organers krav om sikker lagring af data,« siger Lasse Steen Jepsen, der vil fortælle flere detaljer på et pressemøde i september.

»EU-vedtagelse af forholdsregler omkring terrorsikring og EU-landenes implementering af disse forholdsregler øger både omfanget af den sikre datalagring og kravene til sikkerheden. Der er en begyndende tendens til, at sikker lagring indbefatter datalagring i et sikkert land, hvor Skandinavien specielt er i fokus,« siger han.

Chance for at tiltrække specialister til øen

Lasse Steen Jepsen er selv 'i slutningen af 60’erne', som han udtrykker det. Nærmere kommer journalisten det ikke. Men ser man på hans erfaring med byggeprojekter er han nok i den aller-aller-sidste del af 60’erne.

Foruden at arbejde for FE har han stået for etableringen af højteknologiske it-rum for blandt andre Mobilix/Orange, lavet planer for telemasters placeringer for Nokia og France Telecom, stået for udvidelsen af Saxo Banks hovedsæde, renovering af Amagerbanken og for renoveringen af et hav af kraftværker i Danmark.

Med lukningen af lyttestationen på Dueodde så han en 'second to none' chance for at etablere it-faciliteter på Bornholm og håber at kunne skabe arbejdspladser til højtuddannede og specialister.

»Noget, vi i den grad mangler her på øen,« siger Lasse Steen Jepsen.

Skal passe 70 meter betontårn

Den danske ingeniør har selv deltaget i en omfattende renovering af lyttestationen i 2010-2011, hvor FE stadig så en fremtid for stationen og - foruden en bekostelig drift - havde brugt 23 mio. kr. i nyt teknisk udstyr.

Et år senere lukkede stationen til Lasse Steen Jepsens store overraskelse, og i dag har han overtaget den for kun 400.000 kroner.

Med i købet følger et køleanlæg på 690 kW, nok til at køle en supercomputer samt et nødstrømsanlæg med en kapacitet på 640 kW og et fuldt fungerende UPS-anlæg.

En række betingelser følger dog med købet. Blandt andet skal stationens 69,8 meter høje betontårn bevares, vedligeholdes og bruges, og den opgave ligger ikke fjern for Lasse Steen Jepsen.

»Jeg stod for opførelsen af aksesiloen på Amagerværket, der er præcis samme højde, så jeg ved, hvordan tårnet skal plejes. Og man kunne forestille sig, at det bliver brugt til radio- og telekommunikation,« siger han.

Fra kold krig til lunken...og fyringer

Lyttestationen ligger i dag som en nærmest symbolsk krydsning mellem to tidsaldre. En del af lyttestationen er nemlig den gamle fyrmesterbolig fra 1880 fra dengang, da Dueodde fyr lå på dette sted og havde egen fyrmester og sågar en overassistent, naturligvis også med egen bolig.

I dag er fyret flyttet til en anden lokation, og fyrtårnet er blevet en del af lyttestationen, der nu har fået en cylindrisk dome, som skærmer udstyr såsom antenner mod vejret.

Lyttestationen spillede en nøglerolle under den kolde krig og var i tæt samarbejde med amerikanske National Security Agency (NSA), men i løbet af 1990’erne forsvandt truslen fra Østeuropa, og aktiviteten i Dueodde stilnede af.

Flere medarbejdere har tidligere fortalt til Politiken, hvordan de fandt deres arbejde meningsløst, og i 2012 lukkede stationen, og 12 ansatte mistede jobbet.

FE må have en solid lyslederforbindelse til deres anlæg og der er jo en pænt høj mast + tårn, så det må næsten være de idelle forhold for CSS, når/hvis de sender fra ES D 139 næste år.

  • 2
  • 0