Topforskere i USA har mistet deres status som verdens mest citerede

Kinesisk forskning brager frem i en tid, hvor landet er verdensledende på flere teknologier. Illustration: kb-photodesign / Bigstock

Made in China har i årevis være forbundet med dårlig kvalitet, men sådan er det ikke længere. I hvert fald ikke, når det gælder forskning.

Kinesiske forskere er verdensmestre, når det gælder mængden af artikler udgivet i videnskabelige tidsskrifter - og nu også mestre på kvaliteten.

Det japanske nationale forskningsinstitut NISTEP har lavet en ny opgørelse over, hvilke forskeres videnskabelige topartikler, der bliver citeret hyppigst i videnskabelige kredse. Opgørelsen er lavet ved at kigge på de allermest citerede forskningsartikler, den øverste ene procent.

Den slags artikler er typisk topforskning, hvor et større hold af internationale forskere står på som forfattere. Og her har NISTEP talt antallet af forskere, og hvis der fx indgik tre kinesere og en dansker, så talte Kina for 75 procent og Danmark for 25 procent.

Med den metode kom det japanske forskningsinstitut frem til, at Kina stod for 27,2 procent af citaterne siden 2018, mens USA stod for 24,9 procent. Kina har dermed for første gang skubbet USA af vinderpodiet, skriver Nikkei Asia, der er Financial Times søstermagasin i Asien med hovedsæde i Tokyo.

»Folk ignorerer Kina med argumenter om, at de sender en masse artikler ud, som er af ringe kvalitet. Men det er useriøs snak,« lyder det fra den amerikanske forsker Caroline Wagner fra Ohio State University i Science.

Storbritannien lå i øvrigt på en tredjeplads med 5,5 procent efterfulgt af Tyskland, Australien, Italien, Canada, Frankrig og Indien.

Det er værd at bemærke, at selvom opgørelsen er ny, så dækker den over årene 2018-2020, og eftersom der er sket en stigning over årene i udgivne og citerede artikler fra Kina, så kan landet godt være endnu længere fremme på point i dag. For to årtier siden lå Kina nemlig nummer 13 i en identisk opgørelse fra NISTEP.

Kina er verdensleder på flere teknologier

Opgørelsen kommer i øvrigt i en tid, hvor Kina i flere undersøgelser bliver kaldt verdensleder inden for nøgleteknologier. En rapport fra Harvard Kennedy School slog blandt andet fast sidste år, at Kina havde overtaget det forskningsmæssige lederskab på teknologier som 5G, kvanteteknologi, bioteknologi og AI.

Andre rapporter har vist, at Kina også investerer flere penge i forskning og udvikling end USA.

Kinas nuværende fremmarch i rummet sker også med en voldsom hastighed. Kina har for nylig landet et fartøj på Månens bagside, opsendt kernemodulerne til en ny rumstation, været på en tur til Mars og udviklet store spionfly til at gå i kredsløb.

Kritikere: Opgørelse kan være misvisende

Men ikke alle kritikere er overbevist af den nye opgørelse fra det japanske forskningsinstitut. For tvister man opgørelsen lidt, så hver nationalitet i en forskningsartikel kun tæller én gang – forstået som tre kinesere i samme artikel kun tæller for en – ja så fører USA stadig an.

Og Cao Cong fra University of Nottinghams campus i Ningbo, Kina, mener, at NISTEP’s opgørelse tegner et lidt skævt billede af, hvem der har førertrøjen på blandt forskerne:

»Spørgsmålet er jo, hvem der leder studierne; Kineserne eller deres internationale samarbejdspartnere?,« lyder det i Science.

Emner : Forskning
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

»Spørgsmålet er jo, hvem der leder studierne; Kineserne eller deres internationale samarbejdspartnere?,«

Ovenstående citat minder utrolig meget om citater fremsat af racister, nazister og andre -ister gennem tiden. Ingen kan være i tvivl om at Kina -som minimum- er ved at løbe fra USA.

  • 0
  • 6

Ovenstående citat minder utrolig meget om citater fremsat af racister, nazister og andre -ister gennem tiden.

Enig! Hvis talentmassen er der og uddannelserne følger med, hvorfor skulle det så ikke være det folkerigeste land der lå i førertrøjen?

Man kan i øvrigt ikke lade være med at tænke på, hvor meget talent de smider på møddingen i USA, fordi uddannelse mestendels er for de velbeslåede. Uden at vide så meget om det, så tæller evner nok mere end pengepung i Kina, hvilket giver dem en yderligere fordel i forhold til USA.

Hvis USA vil op på beatet igen, så skulle de få gjort noget ved deres skattesystem, så samfundet får råd til at give talenterne en uddannelse frem for at spilde ressourcer på dem, der tilfældigvis er født med en sølvske i munden.

  • 8
  • 0

Enig! Hvis talentmassen er der og uddannelserne følger med, hvorfor skulle det så ikke være det folkerigeste land der lå i førertrøjen?

Desværre er den generation, der har entreret universiteterne i de sidste 20 år, jo ikke helt så folkerig som de foregående, for hvem en universitetsuddannelse generelt var en by på månen.

Hvis følgende citat er faktuelt:

"For tvister man opgørelsen lidt, så hver nationalitet i en forskningsartikel kun tæller én gang – forstået som tre kinesere i samme artikel kun tæller for en – ja så fører USA stadig an."

... så er de jo rent faktisk heller ikke i førertrøjen, da der udgives flere USA'nsk ledede forskningsartikler end kinesiske.

Heller ikke hvis påstanden "kinesiske forskere citeres oftere", blot er ensbetydende med at et citat fra artiklen tilskrives hver af alle de kinesere, der lægger navn til artiklen.

Jeg tvivler på at Kina i dag kvalificerer en tilnærmelsesvis ligeså stor andel af grundskoleelever til universiteterne [1] som i Vesten, og der er stadig rigtig mange der går direkte fra skolen ud på arbejdsmarkedet, for at tjene penge, så de kan forsørge både sig selv og forældrene.

Der skal selvfølgelig en noget mindre andel til ift i USA, for at kvalificere ligeså mange som i USA - men dertil kommer at de kinesiske universiteter stadig er ekstremt centralt styrede, og ikke mindst hærget af obligatoriske (marxistiske, nationalistiske mv) fag, som næppe fremmer fri, kreativ, motiveret forskning.

[1] Ikke fordi, de skal da nok få det bedste ud af de dygtigste elever, som de gerne præmierer med trofæer og belønninger for øjnene af de øvrige elever, men det ligger dem stadig fjernt at få den tunge ende med, som de hellere lader droppe ud af skolerne, da de trækker ned på klasse-gennemsnittet, og dermed de offentlige bidrag.

https://snl.no/Skole_og_utdanning_i_Kina

Andelen af voksne analfabeter er stadig 5-7% (alt efter kriterium), mens den i vestelige lande generelt er under 1%. Da jeg begyndte at rejse i Kina for godt 20 år siden, var andelen dog over 10%, så det bliver bedre.

  • 7
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten