Topforskere: Sundhedsstyrelsens sæd-påstand er uvidenskabeligt sludder

I uhørt skarpe vendinger går verdens førende forskere inden for reproduktion nu i rette med den danske sundhedsstyrelse.

De kritiserer styrelsens nye notat, som konkluderer, at danske mænds sædkvalitet ikke er lav.

»Det er forkert. Når vi sammenligner med andre lande, er danske mænds sædkvalitet lav,« fastslår professor Shanna Swan fra den amerikanske Mt. Sinai School of Medicine.

Problemer med sædkvalitet har igennem de sidste årtier være drivkraften bag forskning i hormonforstyrrende stoffer.

Ifølge Rigshospitalets afdeling for reproduktion og vækst har godt fire ud af ti unge, danske mænd færre end 40 mio. sædceller pr. ml sæd. Dermed er deres chancer for at gøre en partner gravid ikke optimale. Rigshospitalets tal viser, at sædkvaliteten ikke er forværret igennem de sidste 15 år. Men godt hver syvende mand har færre end 15 mio. sædceller pr. ml, som er WHO's grænseværdi for, hvornår kunstig befrugtning kommer på tale.

Og professor Richard Sharpe fra universitetet i Edinburgh påpeger, at der tidligere var flere danske mænd med 100 mio. sædceller pr. ml end med under 20 mio. ml. I dag er det omvendt. Sundhedsstyrelsens konklusion strider mod al sund fornuft, mener han:

»Det er noget værre sludder, som hverken passer med forskningsresultater eller klinisk erfaring. Jeg kan ikke forstå, at en national styrelse går ud med sådan en melding om sædkvalitet.«

Sundhedsstyrelsen har regnet videre på resultater fra en dansk undersøgelse fra 1998 for at komme frem til sin konklusion. Undersøgelsen omfattede kun et halvt års studier, men styrelsen argumenterer alligevel for, at langt de fleste partnere til mænd med lav sædkvalitet har 'udsigt til at blive gravide inden for ét år, og en stor del af resten inden for to år.'

Ifølge Shanna Swan er det umuligt at udvide konklusionen til et eller to år:

»Studiet viser kun, at sædcellekoncentrationer under 40 mio. ikke er optimalt. Alt andet er blot at stikke en finger i luften. Det er ikke videnskab, men et debatindlæg« siger hun.

Tina Kold Jensen, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, var en af forfatterne til undersøgelsen fra 1998. Hun har forsket i ventetiden på at blive gravid og finder Sundhedsstyrelsens brug af 1998- undersøgelsen forkert.

»Sandsynligheden for at blive gravid falder for hver cyklus, et par forsøger sig og den er meget større i starten,« siger hun.

Danmark har verdens højeste forekomst af testikelkræft. Desuden fødes hver tiende dreng med misdannede kønsorganer. Begge dele går hånd i hånd med lav sædkvalitet.

Lægerne på Rigshospitalet er så fortørnede over styrelsens notat, at de truer de med at opsige samarbejdet.

»Notatet ligger på et lavt fagligt niveau. Vi vil have styrelsen til at trække det tilbage eller modificere det,« siger overlæge Niels Jørgensen:

»Sædkvaliteten er ikke blevet dårligere i løbet af de sidste 15 år, men niveauet er bekymrende lavt. Det fortsætter vi med at informere befolkningen om, også selv om Sundhedsstyrelsen finder sandheden ubekvem.«

Sundhedsstyrelsen vil ikke kommentere kritikken.