Top kill-specialister klar til at standse den løbske Elgin-platform

2. april 2012 kl. 15:391
Top kill-specialister klar til at standse den løbske Elgin-platform
Illustration: Total E & P.
De var med ved katastrofen i Golfen, og nu skal specialister Wild Well Control forsøge at stoppe mudder i brønden for at stoppe lækagen på den løbske Elgin-platform i Nordsøen.
Artiklen er ældre end 30 dage

For godt en uge siden, måtte personalet flygte fra den løbske platform Elgin i Nordsøen, men efter at den såkaldte flare er slukket, gør det franske olieselskab Total nu klar til at sende personel om bord igen.
Her skal de forberede en proces, hvor man pumper mudder ned i den brønd, der er gået læk og i godt en uge har lækket op mod 200.000 kubikmeter kulbrinter dagligt.

Olieselskabet Total, der ejer platformen, oplyser, at man har lejet de nødvendige fartøjer til opgaven, herunder et skib og en borerig. Begge er udstyret med såkaldt dynamiske positioneringssystemer, der gør dem i stand til at holde en nøjagtig position, selv i oprørt hav.

Indsatsen sker i samarbejde med den britiske sundhedsmyndigheder, oplyser Total i en pressemeddelelse.

Elgin platform (Foto: Total E&P) Illustration: Total E&P UK.

Veteran fra katastrofen i Golfen om bord

Meget tyder på, at det bliver specialister fra det amerikanske firma Wild Well Control, der skal udføre det farefulde hverv. Firmaet var med til at stoppe lækagen i Den Mexicanske Golf og har tidligere arbejdet med at slukke oliebrande i Kuwait.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holdet skal fortage den første inspektion og sikre platformen, så arbejdere kan komme i gang med at udføre det 'top kill', der er betegnelsen for at sende mudder ned i brønden. Målet er, at det kan skabe så højt et nedadgående tryk, at mudderet stopper lækagen fra reservoiret.

Plan om to aflastningsbrønde

Imens det sker, arbejder Total videre med planerne om at bore to aflastningsbrønde. Selskabet har mobiliseret to borerigge, der vil blive flyttet fra andre felter til Elgin. En af dem er i øjeblikket på Franklin-feltet kun seks kilometer fra Elgin, mens den anden befinder sig 400 kilometer fra feltet.

To andre fartøjer er på standby i området, oplyser Total. Det drejer sig blandt fartøjer udstyret med ROV'er (Remote Operate Vehicle), som kan bruges til at inspicere havbunden. Begge venter på bedre vejrforhold, før de kan sendes af sted.

Uanset hvad der bliver løsningen, vil der i bedste fald gå uger, før lækagen stoppet, understreger Total. Top-kill manøvren er klart hurtigst, hvis den lykkes, men det at bore to aflastningsbrønde kan tage op mod et halvt år.

Total forventer at begynde boringen af aflastningsbrønde den 8. april

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. april 2012 kl. 06:35

Top kill-specialister klar til at standse den løbske Elgin-platform,Hvis den er Løbsk,kan man så ikke forankre den?