Tonsvis af kinesisk svindel-honning på hylderne i Danmark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tonsvis af kinesisk svindel-honning på hylderne i Danmark

Store mængder honning, solgt i Danmark, har vist sig ikke at være den ægte vare.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at den danske fødevaregigant Scandic Food, som bl.a. leverer honning til Dansk Supermarked og Dagrofa, har solgt et produkt, som er iblandet sukker.

Scandic Food afviser imidlertid kritikken og står ved, at der er tale om 100 procent ren honning, selv om Fødevarestyrelsens såkaldte NMR-test viser det modsatte.

NMR-spektroskopi: Spektroskopi er generelt relateret til interaktionerne mellem elektromagnetisk stråling og stof. Hvordan et stof påvirkes, afhænger således af bølgelængden og frekvensen af de stråler, som man påvirker stoffet med. Ikke alle atomkerner kan ses i et NMR-spektrum, kun dem som har et magnetisk moment (også kaldet et spin). Illustration: DTU Kemi

Læs også: DTU får nye faciliteter til NMR-spektroskopi

Testen, som er en spektroskopisk metode til at analysere molekylers struktur og opbygning, bliver bl.a. brugt af Coop og Jakobsens Honey for at sikre, at produktet er rent, mens de berørte kæder i denne sag ikke benytter metoden.

Tværtimod nægter Scandic Foods direktør, Torben Christensen, over for Ekstra Bladet, at metoden skulle være effektiv. Han hævder, at styrelsens fund er falsk alarm, og mener at have opbakning fra de engelske og italienske myndigheder. Derfor har Scandic Foods klaget til Fødevareministeren.

Sagen begyndte ifølge Ekstra Bladet allerede i oktober, da Fødevarestyrelsens rejsehold mødte op på Scandic Foods lager for at tage prøver af honningen.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kan babyer ikke tåle honning?

Efter en tur omkring EU-Kommissionens franske laboratorium kunne det herefter konstateres, at fire ud af de fem prøver slet ikke var ren honning, men blot lignede.

Ud over skandalen i at falsk honning er blevet solgt til forbrugerne, er der yderligere den tvist, at Fødevarestyrelsen tilsyneladende har haft resultaterne i hånden i en hel måned, men først har offentliggjort dem nu.

Det skyldtes ifølge Ekstra Bladet massive protester fra Scandic Food selv samt advokater og Dansk Industri, der forsinkede processen.

Læs også: Fup-mælk fra Kina afsløres med Foss-teknologi

»De satte spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet ved, hvad vi render og laver,« siger chefen for Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, til tabloidavisen.

Han understreger desuden, at sagen blev trukket yderligere i langdrag, fordi Scandic Food og Dansk Industri blandede miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ind i sagen, hvilket krævede, at Fødevarestyrelsen også skulle bruge tid på at udarbejde materiale til hende.

Det endte dog med, at Fødevarestyrelsen stod fast på, at materialet skulle ud. Det er det så kommet her tirsdag morgen i form af en kontrolrapport. Se den her.

Dagrofa har tilkendegivet, at produkterne nu er fjernet fra hylderne, indtil der evt. skulle dukke nyt op i sagen.

Endnu fremgår det ikke, præcis hvilke mærker der er tale om.

Man kan kun håbe at de får en ekstra stor bøde for at trække sagen ud, NMR har jo været kendt så længe at man ikke kan stille spørgsmålstegn ved den metode. Det skaber jo mistanke om bevidst snyd, så det burde ikke være nok at trække produktet tilbage.

  • 22
  • 0

Man kan kun håbe at de får en ekstra stor bøde for at trække sagen ud, NMR har jo været kendt så længe at man ikke kan stille spørgsmålstegn ved den metode.

Dansk Honning bliver også testet for rest af bifoder, der jo heller ikke må være i honningen. NMR virker.
Det er en hån at det er tilladt at kalde noget for Honning uden at der er krav om test. Der importeres mange tons, endda noget får automatisk Ø-mærket. Der er ellers en hel del honningavlere i danmark, grossisterne lader i stikken. Men grossisterne har sikkert gode lobbyister i EU, og øjensynligt nogle gode advokater. Men biavlen i Danmark og dermed dronningeavlen lades i stikken.

Der er nogen der kører på frihjul.

  • 14
  • 0