Tonsvis af kinesisk svindel-honning på hylderne i Danmark

Store mængder honning, solgt i Danmark, har vist sig ikke at være den ægte vare.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at den danske fødevaregigant Scandic Food, som bl.a. leverer honning til Dansk Supermarked og Dagrofa, har solgt et produkt, som er iblandet sukker.

Scandic Food afviser imidlertid kritikken og står ved, at der er tale om 100 procent ren honning, selv om Fødevarestyrelsens såkaldte NMR-test viser det modsatte.

NMR-spektroskopi: Spektroskopi er generelt relateret til interaktionerne mellem elektromagnetisk stråling og stof. Hvordan et stof påvirkes, afhænger således af bølgelængden og frekvensen af de stråler, som man påvirker stoffet med. Ikke alle atomkerner kan ses i et NMR-spektrum, kun dem som har et magnetisk moment (også kaldet et spin). Illustration: DTU Kemi

Læs også: DTU får nye faciliteter til NMR-spektroskopi

Testen, som er en spektroskopisk metode til at analysere molekylers struktur og opbygning, bliver bl.a. brugt af Coop og Jakobsens Honey for at sikre, at produktet er rent, mens de berørte kæder i denne sag ikke benytter metoden.

Tværtimod nægter Scandic Foods direktør, Torben Christensen, over for Ekstra Bladet, at metoden skulle være effektiv. Han hævder, at styrelsens fund er falsk alarm, og mener at have opbakning fra de engelske og italienske myndigheder. Derfor har Scandic Foods klaget til Fødevareministeren.

Sagen begyndte ifølge Ekstra Bladet allerede i oktober, da Fødevarestyrelsens rejsehold mødte op på Scandic Foods lager for at tage prøver af honningen.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kan babyer ikke tåle honning?

Efter en tur omkring EU-Kommissionens franske laboratorium kunne det herefter konstateres, at fire ud af de fem prøver slet ikke var ren honning, men blot lignede.

Ud over skandalen i at falsk honning er blevet solgt til forbrugerne, er der yderligere den tvist, at Fødevarestyrelsen tilsyneladende har haft resultaterne i hånden i en hel måned, men først har offentliggjort dem nu.

Det skyldtes ifølge Ekstra Bladet massive protester fra Scandic Food selv samt advokater og Dansk Industri, der forsinkede processen.

Læs også: Fup-mælk fra Kina afsløres med Foss-teknologi

»De satte spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet ved, hvad vi render og laver,« siger chefen for Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark, til tabloidavisen.

Han understreger desuden, at sagen blev trukket yderligere i langdrag, fordi Scandic Food og Dansk Industri blandede miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ind i sagen, hvilket krævede, at Fødevarestyrelsen også skulle bruge tid på at udarbejde materiale til hende.

Det endte dog med, at Fødevarestyrelsen stod fast på, at materialet skulle ud. Det er det så kommet her tirsdag morgen i form af en kontrolrapport. Se den her.

Dagrofa har tilkendegivet, at produkterne nu er fjernet fra hylderne, indtil der evt. skulle dukke nyt op i sagen.

Endnu fremgår det ikke, præcis hvilke mærker der er tale om.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nogle timers advokatarbejde og man kan nå at sælge hele det suspekte restlager ustraffet...

 • 31
 • 0

Man kan kun håbe at de får en ekstra stor bøde for at trække sagen ud, NMR har jo været kendt så længe at man ikke kan stille spørgsmålstegn ved den metode. Det skaber jo mistanke om bevidst snyd, så det burde ikke være nok at trække produktet tilbage.

 • 22
 • 0

Man kan kun håbe at de får en ekstra stor bøde for at trække sagen ud, NMR har jo været kendt så længe at man ikke kan stille spørgsmålstegn ved den metode.

Dansk Honning bliver også testet for rest af bifoder, der jo heller ikke må være i honningen. NMR virker. Det er en hån at det er tilladt at kalde noget for Honning uden at der er krav om test. Der importeres mange tons, endda noget får automatisk Ø-mærket. Der er ellers en hel del honningavlere i danmark, grossisterne lader i stikken. Men grossisterne har sikkert gode lobbyister i EU, og øjensynligt nogle gode advokater. Men biavlen i Danmark og dermed dronningeavlen lades i stikken.

Der er nogen der kører på frihjul.

 • 15
 • 0

Snyd er er snyd......og skal straffes! Det kan så undre at Dansk Supermarked og Dagrofa ikke er blevet klogere efter ommærkningsskandalerne med kødvarer......der jo har medført at "Super Best" (tidligere Favør) forretningerne er blevet omdøbt til "MENY"......som det skulle hjælpe!

 • 13
 • 3

Er man ikke forpligtet til at oplyse offentligheden, fra Styrelsens side, uden at tage hensyn til, om der står en længere kø af klageelementer ved døren?

Mvh.

 • 9
 • 0

Læs artiklen!

Hej Bjarke,

Undskyld at jeg er så svagt opfattende, men jeg kan stadig ikke se hvor i artiklen (hverken her eller på EB), det er angivet at Dansk Supermarked eller Dagrofa har modtaget oplysninger om problemet før tirsdag morgen.

Er du venlig at udpege det for mig?

 • 4
 • 3

........jeg pegede på at Dansk Supemarked og Dagrofa åbenbart ikke er blevet klogere.......sådan at forstå at får man et tilbud der underbyder et kendt produkts mindstepris.....fra Kina......., så er der ugler i mosen.......Jævnfør mælkeskandalerne dernedefra.

Det er god forretningsskik, at kontrollere hvad det er for nogen varer man får ind af døren. Det gælder for alle virksomheder og helt specielt for fødevarer !

 • 7
 • 4

NMR har jo været kendt så længe at man ikke kan stille spørgsmålstegn ved den metode.

Der er nu forskel på at kende en målemetode og bruge den til de rigtige ting. Jeg tvivler på at Scandic Foods forsøger at påstå at NMR ikke findes eller ikke er en målemetode, men direktøren påstår at NMR ikke er korrekt at anvende til netop dette formål. Hvorfor han ikke også sikre adgang til de data fra andre myndigheder som han påstår støtter ham, skal jeg ikke kunne sige.

 • 1
 • 2

Scandic Foods må i gang med flere leverandør audit.

Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina Kina

Der er en årsag til fødevare sikkerheds standarderne har fokus på food fraud.

Honning er dyrt, det er nemt at tilsætte billigere sukker og relativ svær at opdage.

Alle er glade indkøberne kan købe "billigt", sælgerne kan sælge vare ind til supermarkederne, Hr. og Fru Danmark er glade "Honningen er billig, så kan vi få 2 til en pris -HURRA-" og kæde ansvarlige i Supermarkede kan vise fremgang i slags tallet.

Så inden nogle begynder at pege fingere, tænk lige over hvordan man som forbruger vælge eller fra vælger en vare. PRIS PRIS PRIS

 • 7
 • 2

I 1269 skrives der i Ribe Stadsret paragraf 19: 19. Hvis nogen findes med forfalsket honning, skal købmanden, hvis han er en fremmed gæst, rense sig med sine skibsfæller. Men er det en borger, skal han forsvare og rense sig med 12 naboer fra begge sider (af hans bopæl) og hvis denne eller hin ikke kan rense sig, skal han have sit liv forbrudt, og honningen skal brændes og fortæres af ilden, det samme skal ske med forfalsket voks og ligeledes med alt forfalsket, som skal ødelægges.

 • 13
 • 0

Hvorfor han ikke også sikre adgang til de data fra andre myndigheder som han påstår støtter ham, skal jeg ikke kunne sige.

Eurofins tester også honning:

For at sikre at producenter og leverandører overholder disse krav, kan importører og forhandlere undersøge honningprodukterne. Dette har dog hidtil været omfattende, da der skal mange analyser til for at undersøge for henholdsvis sukker-indhold, pollen-indhold, tilsætninger mv. I Eurofins har man netop nu lanceret en nyudviklet metode, som virker på alle typer honning, og som angiver alle parametre, som er nødvendige for at fastslå autenciteten af produktet og overholdelse af bekendtgørelsen, herunder: •Detektere tilsætning af udefra kommende sukker (uanset kilden: sukkerrør, majs, sukkerroer, hvede, ris mv.) •Bekræfte blomsteroprindelsen (som skal deklareres på produktets emballage) •Finde forskellige uregelmæssigheder såsom overdreven varmebehandling (bestemmelse af 5-HMF), eller gæring •Kvantificere de vigtigste sukkerarter (glucose, fructose, saccharose)

http://www.food-supply.dk/announcement/vie...

 • 0
 • 0

Bortset fra at man ikke får hvad man betaler for, er det farligt?

På linie med kølervæske i vin eller melamin i mælk?

 • 0
 • 0

Som forhenværende fritidsbiavler kan jeg ikke få mig til at købe andet honning end dansk. Og, - det skal være honning der er mærket med biavlerens navn og adresse. Det er bedst at købe honningen direkte fra biavleren, - så kan man samtidig få en snak om bierne og hvilke blomster der har trukket på. Kan man få tid til at se på stader og slyngerum så er det let at bedømme vejen fra blomsterne til det endelige produkt, - og hermed få en rimelig garanti for kvaliteten.

 • 0
 • 0

Svært at sige. Der står at der "bare" er tilsat sukker, i hvilket tilfælde der ikke er noget mere at være nervøs for end lign. sukkerholdige vare. Der er dog ikke info om hvilken type sukker det er, og samtidigt står der senere at der er en fingeraftryksmetode, altså kan der være andre ting blandet i.

Sådan som jeg forstår det er varen ikke blevet fjernet udfra et direkte sundhedsmæssige punkt, men fordi der ikke må tilsættes sukker til produkter man ønsker at sælge under betegnelsen "honning".

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten