Tøjfilter renser vand for kolera

Amerikanske forskere har fundet ud af, at der er et symbiotisk forhold mellem kolerabakterier og plankton. Ved at folde et stykke tøj mindst fire gange, kan man si planktonet - og dermed en stor del af kolerabakterierne - fra vandet, skriver BBC News Online. Fattige lande, der kæmper med koleraepidemier som følge af krig og mangel på rent drikkevand og kloakering, kan på en let måde begrænse sygdomstilfældene.

En gammel sari, en traditionel indisk kvindebeklædning, fjerner lige så effektivt plankton fra vandet som specielt designede nylonfiltre, har forskere fra the US National Science Foundation fundet ud af.

Forskerne sammenlignede nylonfiltrenes og tøjets evne til at begrænse nye koleratilfælde over en 18 måneder lang periode og fandt ud af, at tøjet faktisk virkede bedst.

Det behøver ikke nødvendigvis at være en sari. Fintmasket tøj som bæres i resten af verden kan også bruges, og derfor er det alternative kolerafilter let og billigt at få fat i alle steder.

Den ledende forsker, Doktor Rita Colwell, fortæller BBC News Online, at især børn under fem år kan hjælpes under koleraepidemier.

Doktor Clair-Lise Chaignat, der koordinerer Verdenssundhedsorganisationen WHOs globale indsats for at kontrollere kolera siger, at kolera kun rammer de fattigste af de fattige, der knap nok har adgang til rent vand eller ordentlig sanitet.

Forskningen publiceres i the Proceedings of the National Academy of Sciences.