Toiletvand direkte i Københavns Havn: Håndværkere hældte beton i kloakken og byttede om på rørene
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Toiletvand direkte i Københavns Havn: Håndværkere hældte beton i kloakken og byttede om på rørene

Illustration: Ole Malling / By & Havn

I starten af august opdagede Københavns Kommune meget høje niveauer af E. coli-bakterier og intestinale enterokokker i prøver fra Sandkaj i Nordhavn. Prøverne fra vandet viste niveauer på 7.100 MPN/100 ml for E. coli og 2.000 MPN/100 ml for enterokokker. Normalt ligger begge parametre under 15 MPN/100 ml.

E. coli og intestinale enterokokker er tegn på, at der ryger toiletvand direkte i havnen. Derfor betød fundet, at havnebadezonen Sandkaj, det skulle have åbnet 16. august, endnu ikke har haft sin første gæst. I stedet for folk i badetøj har det kun været teknikernes prøveglas, der har brudt bølgerne. Undersøgelserne har trukket ud, fordi en hel række af fejl i det nye byggeri sendte det beskidte vand ud i den rene havn.

Fejlkoblede toiletter var lette at spotte

Efter nogle dages undersøgelse fandt By & Havn, som ejer hovedledningerne i området – herunder de ledninger, der leder overfladevand direkte i havnen – frem til den ejendom, hvor afløbet fra toiletterne var blevet koblet på regnvandsledningen.

»Det var ret nemt at finde ud af, for toiletvand farver vandet, så man kunne umiddelbart konstatere, hvor det kom fra,« fortæller anlægschef og havnebygmester Hans Vasehus fra By & Havn.

Læs også: Chips i toilettet afslører, hvorfor spildevand ryger direkte i åen

By & Havn har ansvaret for områdets hovedledninger, mens det er de enkelte bygherrer, der har ansvaret for installationerne i bygningerne og for tilslutningen til hovedledningerne. Så det var den enkelte bygherre, der måtte lede efter fejlen på sin ejendom.

I Nordhavn er spildevand og regnvand separeret. Regnvandet bliver ført direkte i havnen, men fejlkoblinger i de ejendomme, der er koblet på tre af afløbene, betyder, at vand fra toiletterne i to ejendomme og køkkenvaske i en tredje ejendom er røget direkte i havnen. De tre regnvandsledninger er forbundet af en ledning, der løber langs kajkanten, så det er kompliceret og tidskrævende at finde frem til, hvor forureningen kommer fra. Illustration: Københavns Kommune / By & Havn

Også fejl med køkkenvaske

Efter at toiletternes rørføring var blevet ændret, tog kommunen nye prøver. Men de viste, at der stadig var forhøjede bakterieniveauer i havnen – omend ikke så høje, som før fejlen med toiletterne blev opdaget. Derfor skulle der flere undersøgelser til.

»Den anden omgang af undersøgelser var sværere, fordi vi ikke kunne se noget på vandet. Så vi måtte i gang med at spærre de enkelte rør af med balloner og så måle, om det ændrede bakteriekoncentrationen. Til sidst fandt vi ud af, at det var nogle køkkenvaske, der var koblet forkert på,« siger Hans Vasehus.

Læs også: RFID-chips finder fejl i kloaknettet

De efterfølgende målinger i havnen viste imidlertid, at der stadig var forhøjede bakterieniveauer. Detektivarbejdet måtte genoptages.

Til sidst blev fejlen identificeret. Det viste sig, at der var flere køkkenvaske, der var koblet på regnvandsledningerne.

Første succes ...

Den 8. november viste vandprøverne så endelig, at bakterieniveauerne overholdt kvalitetskravene. Mandag i sidste uge tog kommunen kontrolmålinger, og resultatet landede hos By & Havn torsdag formiddag.

Det var nedslående.

»Der er igen konstateret E. coli i et af de tre udløb. Det er helt oppe på 10.000 MPN/100. Så der er stadig et problem,« fortæller Hans Vasehus.

Derfor skal By & Havns samarbejdspartnere igen ud med balloner og spærre stikledningerne til de enkelte byggefelter af for at kunne isolere kilden til forureningen. Derefter skal bygherren i det pågældende byggefelt gennemgå sin bygning for at finde ud af, hvor der er fejl i rørføringen.

Fejlkoblingerne er imidlertid ikke de eneste fejl, som By & Havn har fundet.

Beton hældt i kloakkerne

Undersøgelserne har nemlig også afsløret, at det ikke ‘blot’ var sjusket med vvs-installationerne, fortæller Hans Vasehus.

Læs også: Fejl i kloakker forurener søer og fjorde

Fundet af fækalier i vandet førte til en grundig undersøgelse af regnvandsledningerne. Ud over fejlkoblinger fandt By & Havn, at håndværkerne på tre byggerier havde hældt selvnivellerende beton direkte i kloakkerne. Illustration: Ole Malling / By & Havn

»Vi fandt forskellige byggematerialer nede i kloakledningerne. Blandt andet var der kommet selvnivellerende beton helt ud i vores hovedledninger. Det er ikke lige, hvad man forventer at finde.«

By & Havn måtte hyre folk med adgang til industrielle spulersystemer til at få fjernet betonen fra deres ledninger. Hverken spulervirksomheder eller alle de andre professioner, der har været involveret i opklaringsarbejdet arbejder gratis, så By & Havn er ved at sammenstykke regningerne til de involverede bygningsejere. Endnu har By & Havn dog ikke det fulde overblik over de økonomiske konsekvenser, siger Hans Vasehus.

Læs også: Nedlagt kloakrør skyld i åforurening på Fyn

»Der er hverken småpenge eller formuer, men det er et beløb, der er til at få øje på,« lyder beskrivelsen fra anlægschefen.

By & Havn: Vi kan ikke forhindre det

Selv om han var overrasket over de mange fejl og fundet af beton i kloakken, planlægger By & Havn ikke at lede efter fejl andre steder.

»Vores opgave er at etablere hovedledningerne. Vi kan ikke gå ind og kontrollere, hvordan man tilslutter sig dem på de enkelte byggefelter. Vi har talt med kommunen om, vi eller de kunne have gjort noget anderledes i denne sag, men det mener vi ikke umiddelbart, at vi kunne.«

Da ASEA ( nu ABB) byggede Ågesta atomkraftvært ( den første tungt vand reaktor bygget af ASEA-ATOM hvor jeg arbejdede) skulle de fylde det første tungt vand på.
Vandet forsvandt i bygningen. Det ankom simpelthen ikke til destinationen. Efter en intens undersøgelse fandt man det i en helt anden beholder.
Årsagen var at to store rør der gik igennem en væg blev ombyttet på den anden side af væggen.

Tungt vand kostede den gang ca det samme som wiskey.

  • 10
  • 0

Passer ikke! Så dårlige er danske uddannede håndværkere ikke!

Der må være tale om discount byggeri med anvendelse af billigere, dårligere uddannede, udenlandske håndværkere, som ikke forstår dansk og kan læse tegninger, - og så går alting for hurtigt! Det sker hele tiden nu om dage!

Elementdiscountbyggeriet fra 1960'erne holdt i 50 år, det nuværende discountbyggeri holder kun 30 år! De stakkels investorer!

Forhåbentligt får bygherren, så store ekstraudgifter ved den oprindelige besparelse, at han forlanger kvalificerede håndværkere og byggeledere næste gang. Og siger dette videre til sine kollegaer.

  • 17
  • 7