Togtunnel mellem Lolland og Falster vil koste over en mia. kroner

Plus28. maj 2020 kl. 17:0218
Togtunnel mellem Lolland og Falster vil koste over en mia. kroner
Illustration: By og Landskab.
Ifølge anlægsloven om Femern-forbindelsen skal jernbanen føres over Guldborg Sund på en ny klapbro. Sund & Bælt foretrækker en fast bro, men lokale kræfter foretrækker en tunnel, der nu er skønnet til at koste over en milliard kroner. Småpenge, mener borgmester.
Artiklen er ældre end 30 dage

OPDATERET: Det vil koste over en millard kroner at føre togtrafikken mellem Lolland og Falster gennem en tunnel i stedet for over en bro ved Nykøbing Falster. Det skønner Banedanmark, efter at lokale kræfter har foreslået denne løsning.

For at spare penge og fjerne et potentielt forstyrrende element for togtrafikken ønsker Banedanmark og Sund & Bælt, at Folketinget ændrer anlægsloven for Femern-forbindelsen, så man kan anlægge en fast bro mellem Lolland og Falster i stedet for den eksisterende klapbro.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
31. maj 2020 kl. 17:40

Togtunnel eller jernbanetunnel?

Det heder: jernbane, jernbanestation, jernbanetunnel mm. Men journalister foretrækker børnehavesprog: togbane, togstation, togtunnel mm.

17
30. maj 2020 kl. 23:02

Togtunnel eller jernbanetunnel?

13
Redaktør, BuildingTech -
29. maj 2020 kl. 14:48
Redaktør, BuildingTech

Hej Lasse

Du har ret i, at det skulle have været promille og ikke procent - og det var desværre ikke den eneste fejl. Ifølge Sund & Bælt er stigningen 16,5 promille og ikke 15,6, som jeg havde skrevet.

Jeg beklager fejlen. Artiklen er opdateret med den korrekte formulering.

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

12
29. maj 2020 kl. 12:50

Det principielle er lukning af et farvand.

Enig - og de "14-15.000 " virker lidt som Københavneri "hvorfor skal vi bruge så mange penge der" - fra en blogger på ing.dk.

Selvfølgeligt skal hele Danmark have god og relevant infrastruktur og en tunnel her, er bestemt relevant. Men sådan taenker de ikke, på alle de fine kontorer i SogB, Banedanmark.....

10
29. maj 2020 kl. 11:54

Så vidt jeg kan se har Dansk Sejlunion ca. 50.000 medlemmer, så tunellen vil koste noget der ligner 14-15000 per medlem.

Nu er der andre end Dansk Sejlunions medlemmer der besejler Guldborgsund.

Note: togdrift har andre steder (Ålborg, Sønderborg, tidligere Vordingborg, m.fl.) været prioriteret absolut - på bekostning af alt andet. Sådan behøver det ikke være - det kræver bare en plan. Men planer er ikke BaneDanmarks stærkeste side.

Normalt betyder det kun at man kan komme til at vente til der er plads i køreplanen, det har nu ikke været så stort et problem, da det kun har være enkeltspors strækninger, med naturlige ophold i tog trafikken. Guldborgsund bliver den første dobbeltsporsstrækning, hvor togene kan komme ganske tæt i begge retninger. Det at lave en kalender med faste åbningstider for en jernbanebro, kan hurtigt skride, når toggangen er forsinket. Men et andet problem med de fleste klapbroer, er den begrænsede "kontortid".

9
29. maj 2020 kl. 11:14

Det er naturligvis rigtigt regnet ud, og du kunne istedet have brugt trafiktallet igennem farvandet og fået ægte forgyldning.

Det principielle er lukning af et farvand. Implikationen er, at Kattegatsbroen kun får gennemsejling i hovedløbet, og resten mod Jylland bliver en lavbro - så er landet da opdelt i nord og syd. Og Limfjorden lukkes ved Ålborg, Alssund lukkes, ........ Men det er naturligvis en diskussion om broer skal være klapbroer, 10-20-30 meter høje - eller ægte lavbroer.

Løsningen i Guldborgsund kunne være en klapbro, som nævnt, men med aftalt regulering og åbning. Ikke på BaneDanmarks præmisser, men på samfundets præmisser. Dvs. garanteret åbning 08-09, 13-14 og 18-19 - det ville tilgodese ø-riget Danmark. Og så må togplanen tilpasses.

Note: togdrift har andre steder (Ålborg, Sønderborg, tidligere Vordingborg, m.fl.) været prioriteret absolut - på bekostning af alt andet. Sådan behøver det ikke være - det kræver bare en plan. Men planer er ikke BaneDanmarks stærkeste side.

8
29. maj 2020 kl. 10:56

Så vidt jeg kan se har Dansk Sejlunion ca. 50.000 medlemmer, så tunellen vil koste noget der ligner 14-15000 per medlem.

Hvilken fritidsaktivitet ville ikke elske en sådan saltvandsindsprøjtning ?

7
29. maj 2020 kl. 10:36

Der er ikke (længere) sejlads af væsentligt omfang syd for Knippels Bro i København. Successive spærreregler for broerne har udelukkedet dette.

4
28. maj 2020 kl. 20:51

Tunnel vil fremtidssikre

En tunnel helhed vil kunne give flere fordele for både lokal området og for tog i fremtiden.

Trist at Banedanmark ikke objektivt har arbejdet med alle alternativer de sidste 10-20 år. Argumentet om at en tunnel ikke kan at nå at vaere faerdig til Femern åbner - er dermed ikke et vaerdifuldt argument, men en selvforskyldt stopklods.

Tror den billigste og hurtigste tunnelløsning er 2-3-4 saenketunnel elementer, bygget i Polen og sejlet ind.

Linkets polsk bygget beton konstruktionen blev sejlet til Hanstholm. (nok fordi det var den bedste og billigste løsning) https://www.tvmidtvest.dk/amp/1235111

En tunnel kan blive billigere end hvad Banedanmark oplyser.

3
28. maj 2020 kl. 19:26

"I Guldborgsund Kommune er borgmester John Brædder glad for, at Transportudvalget lytter, men skuffet over, at der endnu ikke er regnet mere detaljeret på tunnelløsningen.

»Havde det været midt i København, man skulle til at køre 180 tog igennem hver dag, så regner jeg da med, at man havde regnet detaljeret på de forskellige løsninger"

Tja, i København har man nu bygget en jernbanebro på tværs af havnen, som tvinger sejlbåde til at sejle rundt om Amager. Den blev bare uden videre bygget i forbindelse med Øresundsforbindelsen.

Men generelt er det noget rod at man uden videre blokere for sejlads på det "frie" hav. Driften kunne man rationalisere ved at samle Banedanmarks, og måske vejdirektoratets, broer i et af trafiktårnene, så kunne man samtidigt forlænge den tid hvor broerne er betjent.

2
28. maj 2020 kl. 19:21

»Havde det været midt i København, man skulle til at køre 180 tog igennem hver dag, så regner jeg da med, at man havde regnet detaljeret på de forskellige løsninger – inklusive samfundsøkonomien. Så det forventer jeg også, at man gør, når man vil gøre det i Nykøbing, hvor der trods alt bor 22.000 mennesker,« siger han.

Nu er jeg selv fra kommunen, og kender området, men jeg synes alligevel ovenstående er noget vrøvl. Der er da mange broer i københavn, hvor masser af tog kører hver dag. Ikke bare S-tog, men også godstog. F.eks. banen til Kastrup over Ny Ellebjerg, hvor samtlige svenske godstog skal forbi. Eller Røde Port i Roskilde, hvor alle tog til og fra KBH og Sverige skulle passere indtil for ikke så længe siden.

Gå på kompromis og byg den klapbro, så vi kan komme videre.

1
28. maj 2020 kl. 18:32

Sammen med ingeniør Palle Truelsen har han tjekket, at der er plads til op- og nedkørsler, hvor stigningen ikke overstiger 15,6 procent, som er den stigningsprocent, togene skal klare under Storebælt.

Det er nok også nemmere når de kære lokale folk regner i procent og Banedanmark i promille da Storebælt bestemt ikke har en stigningsprocent på 15,6 men en stigningspromille på 15,6.