Togfond-aftale på plads

14. januar 2014 kl. 14:2916
Regeringen er blevet enig med Enhedslisten og Dansk Folkeparti om fordelingen af milliarderne i Togfonden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den store aftale om fordelingen af de 28,5 mia. kr. i Togfonden DK er faldet endelig på plads. Det skriver det socialdemokratiske folketingsmedlem Jesper Petersen på Twitter under overskriften 'Hvid røg'.

Røg er ellers netop det, som forliget skal forsøge at gøre op med. Aftalen indebærer ifølge det udkast, der blev lækket til TV 2 i går, nemlig 8,7 mia. kroner til at elektrificere strækningerne Fredericia-Aalborg, Aalborg-Frederikshavn, Vejle-Struer og Roskilde-Kalundborg.

Det andet store projekt, der skal finansieres af Togfonden er den såkaldte timemodel, der skal give timedrift mellem byerne på strækningen København-Odense-Aarhus-Aalborg og desuden mellem Odense og Esbjerg.

Timemodel kræver mange opgraderinger

Timemodellen kræver store anlægsinvesteringer - blandt andet en ny bane over Vestfyn til 4,9 mia. kr., en ny bro over Vejle Fjord til 4,3 mia. kr. og opgraderinger på strækningerne Fredericia-Vejle, Vejle-Horsens-Hovedgård og omkring Aarhus H til en samlet pris på én milliard kr. Næsten lige så mange penge skal bruges på at opgradere strækningen mellem Aarhus og Hobro, nemlig 0,9 mia. kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Timeplanen forudsætter desuden en ny bane mellem Hovedgård og Hasselager til 3,4 mia. kr. Men den del af strækningen - som skulle give en tidsbesparelse på seks minutter ved at køre uden om Skanderborg - kan ifølge udkastet tidligst blive besluttet i 2024, hvor forligsparterne kan se, om der er tilstrækkeligt med midler i fonden.

Forliget var ved at gå i vasken på grund af uenighed om, hvordan Vejle skal kompenseres for at blive delvist afkoblet for de nye superlyntog. Dansk Folkeparti havde fået regeringen til at acceptere at bygge en baneforbindelse til Billund Lufthavn og Legoland - men under mandagens forhandlinger krævede DF ifølge regeringen, at der blev bygget en letbane i stedet for en jernbaneforbindelse, samt at letbanen blev 100 procent betalt af staten. Det nægtede regeringen.

Læs også: DF-krav om letbane til Billund får tog-forhandlinger til at bryde sammen

Efter et gruppemøde i dag har DF imidlertid accepteret, at muligheden for letbane skal undersøges - uden samtidig at stille krav om, at en sådan løsning skal betales af staten. Der i den nuværende aftale afsat 750 mio. kr. til baneforbindelsen mellem Vejle og Billund. I 2024 vil Transportministeriet komme med et oplæg om alternative linjeføringer, herunder letbanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den anden forligspartner, Enhedslisten, er også blevet imødekommet af regeringen på et af deres kardinalpunkter: at Ringsted stadig har en chance for at få timeplanens superlyntog til at stoppe i byen.

»Timemodellen fastlægger man om 12 år, når togfondprojekterne er færdiggjort. Og jeg er helt overbevist om, at man ender med at stoppe i Ringsted, fordi det er et helt centralt knudepunkt på Sjælland,« siger Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested til TV 2 Nyhederne.

Derudover er der afsat penge til et par projekter med fokus på godstrafik. For at undgå, at godstog fra Sverige skal krydse passagertog på den nye København-Ringsted-bane, skal der laves en såkaldt fly-over på Ny Ellebjerg Station. På den måde bliver trafikken fra Øresundsbanen ført hen over en bro. Der bliver ligeledes afsat ekstra penge til et projekt på Hirtshals Havn, der skal gøre det muligt at flytte ekstra gods over på jernbanen.

I en pressemeddelelse på Transportministeriet hjemmeside, som i øvrigt er dateret til i går, siger transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) tillykke til danskerne oven på det, hun kalder 'en moderne, hurtig og grøn jernbane.'

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
21. januar 2014 kl. 15:09

Hvor får man bare en rigtig dårlig smag i munden når man læser sådan en sætning! Jeg kan da godt forstå at Vejle er lidt kede af at de ikke kan komme til København (uden skift) på 1 t 40 m, men det eneste det viser er bare at dansk politik er en joke! Hvorfor skal hele landet betale for at 1% af befolkningen føler sig forbigået?! Hvad med de resterende 60% af befolkningen der heller ikke for et timemodel-stop?! Skal de så ikke også kompenseres med letbaner imellem hver eneste lille flække hele vejen op af den herlige vestkyst?!

Der går for meget lokalpolitik og for lidt "hvad er bedst for SAMFUNDET" i den når der skal laves nye aftaler i folketinget. Billund letbanen er togfondens svar på Hirtshals motorvejen. Den er da rar at have hvis man af uransagelige årsager lige skulle komme den vej forbi, men for 99% af befolkningen er den ligegyldig.

Nu har der været så meget snak om hvor gode investeringer de infrastrukturforbedringer man har lavet egentlig er. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at se en NPV på en Billund letbane og hvor langt i negativ den egentlig kommer!

15
15. januar 2014 kl. 12:26

»Timemodellen fastlægger man om 12 år, når togfondprojekterne er færdiggjort. Og jeg er helt overbevist om, at man ender med at stoppe i Ringsted, fordi det er et helt centralt knudepunkt på Sjælland,« siger Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested til TV 2 Nyhederne.

Ellers må man vel genopbyggehttps://da.wikipedia.org/wiki/Slagelse-N%C3%A6stved_banenmedsamthttps://da.wikipedia.org/wiki/Slagelse-V%C3%A6rslev-banenifald Kattegatbroen bliver bygget.

14
15. januar 2014 kl. 10:56

faktisk tror jeg, at Regeringspartiernes store succes består i, at de fik DF med - ikke at de fik vedtaget en tog-aftale :-P

13
15. januar 2014 kl. 10:51

Derudover er penge til tilskud til parkeringspladser ved stationer er vel egentlig direkte ment til oplandet? Så de kan tage deres bil ind til stationen?

Tror du selv på den? Det er ikke rationelt at skulle køre fra Ringsted til Cph for at tage toget til Aarhus for så at tage taxi eller rutebil til den endelige destination. Min påstand er, at dette tiltag kan være en fordel for dem, hvis startsted og destination ligger transportmæssigt meget tæt på de valgte storbyers hovedbanegårde og ikke andre. Og jeg tror ikke på, at det er farlig mange flere, end strækningerne allerede transporterer - men jeg vil da gerne se det modbevist.

12
15. januar 2014 kl. 10:18

Det har nok noget at gøre med at tog er masse-transport. Det giver ikke mening at bygge en togbane til 127 beboere i en landsby. Der ud over så er det faktisk rart at man for en gangs skyld bruger pengene der hvor der er mest brug for det, i stedet for at bruge pengene på at få motorveje i ens egen valgkreds.

Derudover er penge til tilskud til parkeringspladser ved stationer er vel egentlig direkte ment til oplandet? Så de kan tage deres bil ind til stationen?

11
15. januar 2014 kl. 08:03

Det falder mig ind, at dette tiltag blot er endnu en politisk beslutning, der centrerer sig omkring storbyerne og ikke tilgodeser det store opland, som retteligt nu bør kaldes den nedprioriterede del af Danmark (og som journalister med flid nedgraderer med ettiketten 'udkantsdanmark')

10
14. januar 2014 kl. 22:27

Skandale at de tog blev indkøbt på trods for vi havde chancer at smide det **** tilbage i hovedet på leverandøren.

Vi havde netop ikke chancen pga. en kontrakt med Ansaldobreda der var meget fordelagtig for leverandøren. Skandalen er snarere at kontrakten stort set ikke gav DSB mulighed for at kræve kompensation over fejlende kvalitet eller levering.

9
14. januar 2014 kl. 19:52

Interessant nok ophører bygningen af nye baner efter det store krak 1929https://www.jernbanen.dk/pbaner.php?s=153&n=mariager-faarup-viborg-jernbane-mariagerbanenOgså i udlandet, om nogen skulle tvivle.

Man kunne få den tanke, at jernbanebyggerperioden (ca. 1850 - 1928) var en separat Kondratiev-bølgehttps://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave#Technological_innovation_theoryog at økonomien derfor først gik i gang igen da man skiftede transport-'modus' til motorveje.

Hvis rigtigt, vil brobyggeri i Danmark give os en ny bølge.

8
14. januar 2014 kl. 19:34

Skandale at de tog blev indkøbt på trods for vi havde chancer at smide det **** tilbage i hovedet på leverandøren. "Dem ordner vi da bare selv færdig". Bah! Humbug. :/

7
14. januar 2014 kl. 18:50

Sikke megen glæde vi fik ud af de mia. kr. vi investerede (Læs: Statsstøttede Silvio B. med) i de italienske tog. (Her var anvendt et kraftigt stænk af ironi! Om nogen virkelig skulle have været i tvivl! ;-)

Kunne vi ikke, her i lille Danmark, enes om fremover enten, at lave samme kvali-vare som resulterede i IC3, selv, herhjemme, - og som stadig kører - eller købe hyldevarer hos en anerkendt leverandør? Eks. Siemens, eller lign.?

Jeg får lidt trækninger i ansigtet ved tanken om endnu en IC4-seance!

  • Gys!!!

Måske der, som en start, er lidt lys at skimte i horizsonten: https://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2014/01/14/0114170621.htm

:-/

5
14. januar 2014 kl. 16:44

Hmm, der er ingen huller i den Transportministers uvidenhed. Hun glemmer lige Øresundsbanen (besluttet 1991), Storebæltsforbindelsen (besluttet 1986) og banen fra Snoghøj til Taulov.

Og Fugleflugtslinien (Nykøbing F-Rødby) i 1963.

4
14. januar 2014 kl. 15:56

Citat: ”Det bliver første gang siden 1860’erne, at vi bygger nye baner i Danmark. Så det er historisk det her,” siger trafikminister Pia Olsen Dyhr (SF) til TV2 News"

Hmm, der er ingen huller i den Transportministers uvidenhed. Hun glemmer lige Øresundsbanen (besluttet 1991), Storebæltsforbindelsen (besluttet 1986) og banen fra Snoghøj til Taulov.

I øvrigt alle sammen projekter besluttet under en borgerlig regering.

Og hvis en metro regnes som en "bane" skal M1, M2 og Metrocityringen vel også nævnes.

Kilde: https://borsen.dk/nyheder/politik/artikel/1/274468/aftale_om_togfonden_er_paa_plads.html#ixzz2qNskd6b7

Hvis man vil være RIGTIG kritisk kunne man desuden argumentere, at der ikke er meget nyt i en ny bane over Vestfyn, der mest har karakter af en opgradering af en delstrækning, det samme gælder Hovedgård-Aarhus og for den sags skyld de 7 km. med en ny Vejlefjordbro, som "blot" er en omfartsbane på en bro.

Det efterlader Jelling/Vejle - Billund som en egentlig NY banestrækning. Men den strækning trækker det jo lidt ud med at få besluttet, til DF har fået foretaget yderligere undersøgelser.

3
14. januar 2014 kl. 15:33

Er der en øvre grænse for hvor mange positive ord man kan sætte foran ordet 'tog' ? Ellers så glæder jeg mig til hyper-super-lyn-tog.

2
14. januar 2014 kl. 15:23

Citat: "For at undgå at godstog fra Sverige skal krydse passagertog på den nye København-Ringsted bane, skal der laves en såkaldt fly-over på Ny Ellebjerg Station"

Fantastisk at den er kommet med. Det bliver nok en af de mere oversete dele af aftalen, men det var helt vanvittigt at man i første omgang ville nøjes med en skæring i niveau. Nu mangler vi så en løsning omkring skæringen i niveau vest for Københavns Lufthavn, Kastrup station.