Tog skal have fuld fart gennem Ringsted - her er de fem forslag

Plus9. marts 2021 kl. 03:009
Tog skal have fuld fart gennem Ringsted - her er de fem forslag
Illustration: Ingeniøren/Banedanmark.
Banedanmark har fremlagt fem mulige løsningsforslag til at afhjælpe kapacitets- og hastighedsudfordringer ved Ringsted. Der er stor forskel på, hvad vi får for pengene alt efter valg af løsning, forklarer professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med indvielsen af den nye København-Ringsted-bane over Køge i 2019 er Ringsted Station blevet et stort trafikknudepunkt, da den nye bane her mødes med den gamle bane fra Roskilde. Og med den forestående åbning af Femern Bælt-forbindelsen bliver det endnu mere komplekst med ikke blot flere passagertog, men også et øget antal godstog, som skal mellem Tyskland og Sverige via Ringsted.

Nu er den længe ventede jernbanetekniske løsningsforslag lagt på bordet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. marts 2021 kl. 09:21

Det er fint at vi nu giver mulighed for at drøne forbi Ringsted med 200+ km/t men hvad med de andre "bump" på vejen til Odense? Hvad med gennemfart gennem Sorø, Slagelse Korsør og Nyborg? Her hvor tante Oda står med sin rollator (for tæt på sporet) og far Søren forsøger at holde sin 3-årige knægt væk fra perronkanten. Hvordan håndterer vi det?

Løsningen er såmænd simpel nok: Perrondøre, passerspor der ikke ligger ved perron, eller meget brede perroner. Køge Nord er f.eks. godkendt til passage med 250 km/t. Ved ombygning af ældre stationer, er perrondøre nok at foretrække, passerspor ved nye stationer.

Men de to bedste løsninger er også de dyreste, så indtil videre har vi i Danmark fokuseret på at gøre perronerne bredere, og så ellers sætte vores lid til folks sunde fornuft. Det går nok over på et tidspunkt.

6
9. marts 2021 kl. 22:51

Det tog kørte ikke 200 km/t - gad vide hvordan sammenstødet så ville have set ud ...

5
9. marts 2021 kl. 22:22

Til at begynde med er jeg meget enig med phk, især da vi nu, med den eksisterende "spareløsning", har set at dette var en rigtigt dum ide. Det er fint at vi nu giver mulighed for at drøne forbi Ringsted med 200+ km/t men hvad med de andre "bump" på vejen til Odense? Hvad med gennemfart gennem Sorø, Slagelse Korsør og Nyborg? Her hvor tante Oda står med sin rollator (for tæt på sporet) og far Søren forsøger at holde sin 3-årige knægt væk fra perronkanten. Hvordan håndterer vi det? Tog slår meget hårdt når de kører ind i noget. Senest i går kørte et tog ind i en fejlramt gasdreven bus i Gøteborg https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/se-filmen-nar-taget-kraschar-rakt-in-i-gasbussen.

3
9. marts 2021 kl. 19:30

Jeg studsede over en detalje sidst i artiklen: en fase 2-undersøgelse til op mod 60 mio kr hvis to slags baner undersøges. Hvad indebærer sådan en siden den koster så meget? 60 mio kr er immervæk mange ingeniørtimer og der må være gjort en del forarbejde med det der omtales i artiklen, hvis det da ikke er fordi man køber grunde (eller eksproprierer dem) hvis nu.. (det må man ikke men det har nogen glemt at fortælle banedanmark..)

2
9. marts 2021 kl. 12:51

...kære politikere?

Helt enig med PHK her. Selvfølgelig er det dyrere at bygge en omfartsbane, så toget kan fortsætte med 250 km/t. Tilgengæld:

  1. Mindsker vi larmen i bymidten.
  2. Undgår vi at Ringsted forbliver et vejbump, eller kræver yderligere ombygning, når der jo nok på et eller andet tidspunkt opgraderes til over 200 km/t mod syd eller vest.
  3. Skaber vi mulighed for at tog kan køre uden om Ringsted, selv hvis der skulle være sket en fejl på tog eller de mange sporskifter inde ved stationen, eller ved fremtidige ombygninger. Uden omfartsbane, vil signalfejl eller forhindringer på sporene(især mennesker eller dyr) ved Ringsted station kunne stoppe det meste af togtrafikken på Sjælland.

Den lange sydlige omfartsvej giver alle disse fordele. Den er i mine øjne det eneste fornuftige valg, men mon ikke det ender med den billigste løsning, som kommer til at virke fint de første 20 år...

1
9. marts 2021 kl. 10:21

Hvis man bare en enkelt gang gik direkte på den mest langtidssikrede løsning, selvom den er et par millarder dyrere her og nu...