Tørlagt vandværk sikrer drikkevand til 120.000 borgere

Er det et bryggeri? Eller et mejeri? Man kan godt komme i tvivl, når man går rundt i de knastørre haller på Hofors nye regionale vandværk i Marbjerg et par kilometer øst for Roskilde.

Først når man åbner en af inspektionslugerne i toppen af de meterhøje tanke, kan man nemlig se råvandet boble op gennem belufterne. Hele rensningsprocessen foregår i et lukket rør- og tank­system, så risikoen for forurening på værket er minimal. Faktisk ser vandet fra de nærliggende kildeboringer i Brokilde og Marbjerg først dagens lys, når forbrugeren tapper det fra vandhanen.

Undervejs bliver det iltet og dobbeltfiltreret, før det havner i de enorme rentvandstanke – og største­parten af skyllevandet fra filtreringsprocessen bliver endda uv-behandlet og genbrugt.

Vand er en fødevare

Mens håndværkere lægger sidste hånd på installationerne før den officielle åbning, viser chefkonsulent hos Hofor Jacob Christensen Ingeniøren rundt på værket og fortæller om overvejelserne bag byggeriet.

»I Hofor betragter vi rent drikkevand som en fødevare, og vi har i årevis levet op til DDS (Dokumenteret DrikkevandsSikkerhed, red.), før det blev et lovkrav. Derfor satte vi os ned sammen med Krüger og designede et moderne vandværk, hvor sikkerheden er i top i et fuldautomatisk lukket system af rør og tanke, og hvor omkostningen ved driften kan holdes nede ved kun at have én ugentlig inspektion af anlægget,« siger han.

I det 80 år gamle vandværk, som nybyggeriet erstatter, foregik filtreringen i åbne vandtrapper med deraf følgende risiko for forurening fra f.eks. fugle, der fløj ind på værket. På det nye værk er den risiko nærmest ikke-eksisterende. Den ugentlige inspektion af vandet i toppen af tankene foregår gennem en oplyst glasluge, og hver morgen bliver der foretaget en kontrol af det rensede vand.

Men er det topmoderne vandværk så også sikret mod de farlige coli- bakterier, som kan lukke boringer i dagevis og tvinge forbrugerne til at koge deres vand? Den problematik blev taget under behandling af Ingeniørens Visionarium tilbage i 2010 i kølvandet på den langvarige forurening af drikkevandet i Køge, og et af forslagene var etableringen af en uv-barriere efter selve renseprocessen. Et forslag, Jacob Christensen og Hofor også havde med i overvejelserne omkring byggeriet.

Beskyttelse frem for rensning

»I Danmark arbejder vi med en strategi, der beskytter grundvandet mod forurening frem for at rense det. Landmændene skal overholde reglerne om brugen af pesticider i nærheden af boringer, og vi skal hele tiden forbedre vores boringer og brønde, og med dette værk er vi godt sikret mod forurening i selve bygningen. Men skulle vi komme ud for en situation med f.eks. coli­bakterier i vores prøver af det rensede drikkevand, er vi naturligvis i samme situation som alle andre værker, hvor man skal ud og lede efter kilden til forureningen.«

Derfor påtænker Hofor på længere sigt at installere et uv-rensnings­anlæg, der kan rense vandet for eventuelle coli-forekomster og sikre rent drikkevand, indtil forureningskilden er fundet. Det kræver dog en dispensation fra myndighederne, og et uv-anlæg i den skala er meget dyrt at etablere. I 2018 forventer Hofor desuden at have et installeret et blødgøringsanlæg i starten af processen, da blødere vand er meget efterspurgt hos forbrugerne.

Det nye Marbjerg Vandværk har kostet 70 mio. kr. og kan levere 4,8 mio. kubikmeter vand årligt. Oxydatoren er specialfremstillet af Krüger som har været totalrådgiver på byggeriet. Gottlieb Paludan Architects har tegnet bygningen med facader i rødt recess-murværk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"I 2018 forventer Hofor desuden at have et installeret et blødgøringsanlæg i starten af processen, da blødere vand er meget efterspurgt hos forbrugerne."

Det er nemlig det, det er. Det meget høje kalkindhold i meget af vores brugsvand er både dyrt for forbrugerne både i form af kortere levetider på alt fra kaffemaskiner til toiletter og rør. Der bruges også unødige mængder af sæbe og ekstra aftørring og rengøring.

Det kan bare ikke gå for hurtigt !

Lars :)

PS! Fortæl venligst også straks kollegerne i Nordvand om fældning af kalk i vandet !

  • 8
  • 0

Man skal lige huske at blød vand ikke kun er af det gode..

kan huske fra Færøerne at det tage en krig at skylle sæbe ud af hår og tøj da der ikke er kalk i vandet til at "gribe fat" i sæben

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten