Tøjkoncern vil opføre Danmarks højeste hus i Brande
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tøjkoncern vil opføre Danmarks højeste hus i Brande

Et gigantisk højhus kan være på vej i Brande. Den lokale tøjkoncern Bestseller vil bygge en over 200 meter høj kontor- og hotelbygning. Illustration: Bestseller/Dorte Mandrup Arkitekter

Et over 200 meter højt hus kan komme til at knejse over Brande om få år.

Tøjkoncernen Bestseller, som er hjemmehørende i Brande, vil nemlig bygge et stort område med butikker, kontorer, hotel, uddannelsesinstitutioner og grønne områder i et område nord for bymidten. Blikfanget for området, der ligger ud til den midtjyske motorvej, skal være et højhus med en højde, der foreløbig angives som over 200 meter. Noget mere end Danmarks i dag højeste bygning: Det 120 meter høje Herlev Hospital.

Det fortæller Bestseller i en pressemeddelelse.

»Det samlede byggeri er tænkt som en investering i Brande, og det planlagte højhus vil fungere som et ikon for den nye udvidelse. Det bliver et vartegn, der ud over at sætte Brande på landkortet også vil være en arkitektonisk attraktion til gavn for hotelgæster, studerende og andre brugere af bygningen,« forklarer Bestsellers projektansvarlige, Anders Krogh Vogdrup, i pressemeddelelsen.

Det byggeprojektet planlægges til at fylde 60.000 m2. Det er tilladt inden for den lokalplan, som Bestseller fik godkendt i 2013.

Politikere bakker op

Lokalplanen tillader imidlertid kun et tårn, der når op på 50 meter. Derfor skal den ændres, hvis planerne skal blive til noget. Men det vil formentlig ikke blive noget problem, siger Henrik Engedahl (V) der er formand for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune.

Bydelen kommer til at hvile på et fundament af parkeringshuse, så besøgende vil bevæge sig rundt i første sals højde med godt udsigt ud over landskabet. Illustration: Bestseller/Dorte Mandrup Arkitekter

»Vi har ikke diskuteret sagen i udvalget endnu. Men vi er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, og her er der tale om en anselig investering, der både indeholder spændende arkitektur, virksomheder, butikker, inddragelse af lokalområdet og nye arbejdspladser, så jeg forventer, at der vil være opbakning til Bestsellers ansøgning.«

Endelig højde bestemmes senere

Ifølge planchef Karina Kisum Jensen er det i første omgang et debatoplæg, som politikerne i teknik- og miljøvalget skal tage stilling til på deres møde 22. august. Bliver debatoplægget vedtaget, skal det sendes i forhøring, før man kan gå i gang med at udarbejde en helt ny lokalplan.

»I forhold til lokalplanen fra 2013 er der sket en del ændringer. Der er nogle ting, der er blevet flyttet, der er blevet udvidet lidt, og der skal gives tilladelse til eksempelvis uddannelsesinstitutioner. Desuden betyder den her høje bygning, at der skal udarbejdes en VVM. Derfor skrotter vi den gamle lokalplan og starter helt forfra,« fortæller hun.

Bestseller har indtil videre ansøgt om at få lov at bygge over 200 meter. Høringssvar og politiske diskussioner vil komme til at afgøre, hvor højt koncernen ender med at få lov til at gå.

Illustration: Bestseller/Dorte Mandrup Arkitekter

Mens det politiske fundament ifølge Henrik Engedal ser ud til at være sikret, så skal det fysiske fundament ifølge Karina Kisum Jensen undersøges yderligere.

»Der er lavet nogle indledende geotekniske undersøgelser, og vi har fået at vide, at det ser ud til, at det kan lade sig gøre at bygge højhuset der. Ellers ville forslaget heller aldrig være blevet fremsat. Funderingsforholdene i området er ret gode, men de skal selvfølgelig undersøges yderligere i forbindelse med den nye lokalplan og VVM.«

Den nye bydel skal ligge nord for den midtjyske motorvej, der går nord om Brande. Bestseller har i dag til huse umiddelbart syd for motorvejen, men bekostede selv en tunnel under motorvejen, da den blev anlagt, så der kommer til at være uhindret forbindelse mellem koncernens nuværende og kommende ejendomme. Illustration: Ikast-Brande Kommune

Ifølge Bestsellers kommunikationschef, Jesper Stubkier, har koncernen knyttet arkitekten Dorte Mandrup til projektet, men om illustrationerne viser det endelige design eller blot et volumenstudie, kan han på nuværende tidspunkt ikke svare på. Rambøll er ifølge Karina Kisum Jensen tilknyttet som teknisk rådgiver på projektet.

Den nye 'by' kommer ( hvis ellers projektet bliver gennemført) til at ligge for sig selv lige på den anden side af motorvejen. Dermed bliver der tale om en sammenhængende artiketur i det område, som ikke skæmmer den eksisterende bymidte med de kendetegn, den har (om man så bryder sig om den nye arkitektur er en anden sag). Jeg fornemmer klart, at vi er mange i Brande, der tror på en god synergi. Vi har i forvejen en rigtig god by, men jeg er ikke bange for, at det bliver ødelagt af udvidelsen. Jeg ser i hvert fald positivt på det.

  • 17
  • 2