Tøjkoncern vil opføre Danmarks højeste hus i Brande

Et gigantisk højhus kan være på vej i Brande. Den lokale tøjkoncern Bestseller vil bygge en over 200 meter høj kontor- og hotelbygning. Illustration: Bestseller/Dorte Mandrup Arkitekter

Et over 200 meter højt hus kan komme til at knejse over Brande om få år.

Tøjkoncernen Bestseller, som er hjemmehørende i Brande, vil nemlig bygge et stort område med butikker, kontorer, hotel, uddannelsesinstitutioner og grønne områder i et område nord for bymidten. Blikfanget for området, der ligger ud til den midtjyske motorvej, skal være et højhus med en højde, der foreløbig angives som over 200 meter. Noget mere end Danmarks i dag højeste bygning: Det 120 meter høje Herlev Hospital.

Det fortæller Bestseller i en pressemeddelelse.

»Det samlede byggeri er tænkt som en investering i Brande, og det planlagte højhus vil fungere som et ikon for den nye udvidelse. Det bliver et vartegn, der ud over at sætte Brande på landkortet også vil være en arkitektonisk attraktion til gavn for hotelgæster, studerende og andre brugere af bygningen,« forklarer Bestsellers projektansvarlige, Anders Krogh Vogdrup, i pressemeddelelsen.

Det byggeprojektet planlægges til at fylde 60.000 m2. Det er tilladt inden for den lokalplan, som Bestseller fik godkendt i 2013.

Politikere bakker op

Lokalplanen tillader imidlertid kun et tårn, der når op på 50 meter. Derfor skal den ændres, hvis planerne skal blive til noget. Men det vil formentlig ikke blive noget problem, siger Henrik Engedahl (V) der er formand for teknik- og miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune.

Bydelen kommer til at hvile på et fundament af parkeringshuse, så besøgende vil bevæge sig rundt i første sals højde med godt udsigt ud over landskabet. Illustration: Bestseller/Dorte Mandrup Arkitekter

»Vi har ikke diskuteret sagen i udvalget endnu. Men vi er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, og her er der tale om en anselig investering, der både indeholder spændende arkitektur, virksomheder, butikker, inddragelse af lokalområdet og nye arbejdspladser, så jeg forventer, at der vil være opbakning til Bestsellers ansøgning.«

Endelig højde bestemmes senere

Ifølge planchef Karina Kisum Jensen er det i første omgang et debatoplæg, som politikerne i teknik- og miljøvalget skal tage stilling til på deres møde 22. august. Bliver debatoplægget vedtaget, skal det sendes i forhøring, før man kan gå i gang med at udarbejde en helt ny lokalplan.

»I forhold til lokalplanen fra 2013 er der sket en del ændringer. Der er nogle ting, der er blevet flyttet, der er blevet udvidet lidt, og der skal gives tilladelse til eksempelvis uddannelsesinstitutioner. Desuden betyder den her høje bygning, at der skal udarbejdes en VVM. Derfor skrotter vi den gamle lokalplan og starter helt forfra,« fortæller hun.

Bestseller har indtil videre ansøgt om at få lov at bygge over 200 meter. Høringssvar og politiske diskussioner vil komme til at afgøre, hvor højt koncernen ender med at få lov til at gå.

Illustration: Bestseller/Dorte Mandrup Arkitekter

Mens det politiske fundament ifølge Henrik Engedal ser ud til at være sikret, så skal det fysiske fundament ifølge Karina Kisum Jensen undersøges yderligere.

»Der er lavet nogle indledende geotekniske undersøgelser, og vi har fået at vide, at det ser ud til, at det kan lade sig gøre at bygge højhuset der. Ellers ville forslaget heller aldrig være blevet fremsat. Funderingsforholdene i området er ret gode, men de skal selvfølgelig undersøges yderligere i forbindelse med den nye lokalplan og VVM.«

Den nye bydel skal ligge nord for den midtjyske motorvej, der går nord om Brande. Bestseller har i dag til huse umiddelbart syd for motorvejen, men bekostede selv en tunnel under motorvejen, da den blev anlagt, så der kommer til at være uhindret forbindelse mellem koncernens nuværende og kommende ejendomme. Illustration: Ikast-Brande Kommune

Ifølge Bestsellers kommunikationschef, Jesper Stubkier, har koncernen knyttet arkitekten Dorte Mandrup til projektet, men om illustrationerne viser det endelige design eller blot et volumenstudie, kan han på nuværende tidspunkt ikke svare på. Rambøll er ifølge Karina Kisum Jensen tilknyttet som teknisk rådgiver på projektet.

Emner : Højhuse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den nye 'by' kommer ( hvis ellers projektet bliver gennemført) til at ligge for sig selv lige på den anden side af motorvejen. Dermed bliver der tale om en sammenhængende artiketur i det område, som ikke skæmmer den eksisterende bymidte med de kendetegn, den har (om man så bryder sig om den nye arkitektur er en anden sag). Jeg fornemmer klart, at vi er mange i Brande, der tror på en god synergi. Vi har i forvejen en rigtig god by, men jeg er ikke bange for, at det bliver ødelagt af udvidelsen. Jeg ser i hvert fald positivt på det.

 • 17
 • 2

Det gælder vel omkring 90% af hvad der bygges i KBH og især Ørestaden og da vi der ikke bor der eller kommer der ikke ser det er det intet problem. Problemet er måske mere misundelse over at nogle i dette land kan og vil selv uden at malke alverdens offentlige kasser.

 • 9
 • 3

På en god dag må det være muligt, at kunne se nærmest fra kyst til kyst. :-)

 • 3
 • 0

Lokalplaner er intet værd, for de ændres jo efter hvor fyldt din konto er. Siemens fik også dispensation og fik lov til at bygge en kæmpemølle på deres grund.

Den der har penge kan få.

 • 5
 • 9

Området omkring Brande er kendt for sine kilder, blandt andet Haralds Kilde, Aquador kilden, Nonir kilden, Denice kilden osv. Lad os håbe, at området ikke skal til at forurenes, som det er sket i resten af landet, hvor vi ikke mere har rent vand i hanen. De fleste steder i Danmark, er hanevandet forurenet af industri og landbrug.

 • 2
 • 10

Det er virkelig befriende at nogle tænker lidt ud af boksen, i stedet for vi altid ender med et eller andet middelmådigt i dette land

Op med ambitionerne, hvis Brande kan komme med så store projekter bør andre også kunde, der er mange købsteder som snakker og snakker om udvikling, men når det kommer til stykket, så er det sjældens noget der rager op, det gør dette her, både i bogstaveligste forstand og udover.

 • 5
 • 4

Der er noget galt. Jyder plejer da ikke at have behov for at gå og blære sig på denne måde. Siger noget om hvor meget verden har forandret sig - til det værre Hver gang nogen kommer med forslag som dette, tænker jeg altid, at de i stedet skulle søge læge med deres indeklemte problemer om at være større end de andre (hvem det så end måtte være).

 • 3
 • 8

Jeg er normalt fan af højhuse, men på en pløjemark ved Brande? Det giver bare ingen økonomisk mening. Man kunne vel få mange flere kvadratmeter for langt færre penge ved at holde sig på en 3-4 etager?

 • 6
 • 6

Rart med en bygning der kan ses i alle nabokommunerne. Nå, men om ikke andet, så kan en sådan hurtig lægges ned igen!

 • 0
 • 0

Handler det ikke bare om at det efterhånden er småt med ledige gavle i byen der er kendt for gavlmalerier og så går man all in og tænker stort... Bliver sgu noget af et sofastykke - man kunne jo passende lave en brølende giraf :-)

 • 0
 • 2

I København har vi foreningen "Københavnere mod fejlplacerede højhuse".

Mon de nu får "Branditter mod fejlplacerede højhuse", eller der er måske lidt mere storbymentalitet i Brande? Der kan vel dårligt være mindre end i København.

 • 2
 • 0

Den der har penge kan få.

......lov at skabe fornyelse, vækst og arbejdspladser :-)

JA, hvis man har et par milliarder kroner kan man købe en stor bygning, hvis man er en fattigrøv som ligger der hjemme på sofaer hele dagen kan man ikke. Den kræver så lige man afleverer en samme penge til nogle bygningsarbejdere, det kaldes at skabe arbejdspladser.

Hvornår forlader danskerne den her misundersesmentalitet, mindreværskompleks, landsbytosse, bodegaretorik og pegen-fingre mentalitet?

Det er en bygning, herregud. De står i en årrække, og entet bliver de hædret som symboler (Eiffeltårnet, Empire State Building) eller de bliver revet ned igen.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten